KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia: johor

KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik / B40 / asnaf di Malaysia yang memerlukan bantuan. Sumbangan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang terdapat di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top




Memaparkan catatan dengan label johor. Papar semua catatan

Johor Bahru - Seorang ibu tunggal merayu sumbangan orang ramai bagi mencukupkan kos pembedahan anaknya yang menghidap masalah Rheumatic F...


Johor Bahru - Seorang ibu tunggal merayu sumbangan orang ramai bagi mencukupkan kos pembedahan anaknya yang menghidap masalah Rheumatic Fever (kerosakan injap jantung).

Fauziah Abd Hamid, 49, berkata, anaknya Affendi Irfan Roslee, 14, disahkan mengalami masalah kesihatan itu pada 11 September lalu selepas menerima rawatan susulan di Hospital Sultanah Aminah (HSA), Johor Bahru.

Dia kini buntu memikirkan cara untuk mencukupkan kos pembedahan Affendi Irfan yang dianggarkan antara RM35,000 hingga RM50,000.

“Saya dimaklumkan pembedahan perlu dilakukan segera, tetapi saya tidak berani untuk maklumkan satu tarikh yang tetap.

“Sekarang saya kena fikirkan cara untuk cukupkan kos pembedahan kemudian berjumpa semula dengan pihak hospital bagi urusan selanjutnya.

“Alhamdulillah, setakat ini ramai hubungi saya dan memaklumkan kesediaan untuk membantu, semua ini mengharukan kami sekeluarga,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Nombor 73, Jalan Keembong, Kampung Melayu Dua, di sini, semalam.

Wanita ini berkata, ketika berusia 11 tahun Affendi Irfan mengalami deman berpanjangan dan dirawat di Hospital Enche Besar Hajjah Khalsom (HEBHK) Kluang sebelum dirujuk ke HSA.

Katanya, anak bongsu daripada lima beradik itu kini kerap mengalami sakit sendi dan tulang, mengalami sesak nafas, degupan jantung menjadi laju dan kelihatan lemah.

“Lebih membimbangkan, kerosakan injap jantung ini boleh menyebabkan organ penting itu bengkak dan membahayakan kesihatan anak,” katanya.

Orang ramai ingin membantu boleh menghulurkan bantuan menerusi akaun bank berikut atas nama Fauziah Abdul Hamid seperti berikut:

https://www.maybank2u.com.my/mbb/m2u/common/M2ULogin.do?action=Login
Progress:

RM0 raised

Goal: RM50000

Mersing - Kisah mengenai penderitaan adik Ainul Mardhiah yang telah selamat menjalani pembedahan untuk membuang ketumbuhan di mulutnya pa...


Mersing - Kisah mengenai penderitaan adik Ainul Mardhiah yang telah selamat menjalani pembedahan untuk membuang ketumbuhan di mulutnya pasti tidak akan dilupakan oleh rakyat Malaysia.

Terbaru, seorang kanak-kanak lelaki Muhammad Shah Daniel tular di laman Facebook setelah dipercayai menghidap sejenis ketumbuhan kanser tahap empat di wajahnya.

Menerusi posting yang dimuat naik Qaira Malfiq Rezki Gie, kanak-kanak berusia setahun itu sedang menjalani rawatan di Hospital Mersing, Johor dan amat memerlukan sumbangan orang ramai.

Sebenarnya bukan adik ni diuji, tapi Allah sedang menguji kita .. Bantu lah adik Daniel ni.. Pergilah melawat dia kat Wad Kanak² Hospital Mersing, bagilah moral support kat ibu daniel.. Belailah adik ni, berilah kasih syg pd dia.. Berilah.. Sesungguhnya adik ni bakal penghuni syurga yg mana kita pun belum tahu lagi.. Lihat lah betapa kuatnya semangat adik daniel ni.. Tak pernah nangis kesakitan malah kita yg mengalir air mata melihat penderitaan dia.. Belailah adik daniel. Kita belum tahu adakah esok masih ada? Antara dia dan kita siapa yg pergi dulu? Semuanya Kuasa Allah.. Ya Allah.. Berikanlah kesembuhan pd daniel.. Berikan kekuatan hati pd ibu daniel.. Sebenarnya saya tak tahu nak tulis ape ni.. Dari tadi sampai ni sebak sayu je rasa hati.. Bila nak makan je teringat adik daniel ni.. Ingatlah, kalau kita rasa susah, ada lagi yg lebih susah.. Kalau kita rasa sakit, ada lagi yg lebih sakitnya.. Kita kena jarum sikit pun dah mengalir air mata.. Lihatlah betapa deritanya adik daniel dgn sakit dia.. Bantu lah semampu boleh.. Berilah sokongan pd ibu dia.. Kesian ibu daniel.. Skrg ni adik daniel pulak demam panas... 😭😭😭 Ya Allah.. Allahuakbar!! Sumber: Qaira Malfiq Rezki Gie

Posting berkenaan mengundang keprihatinan warga Facebook dengan menerima lebih 10,000 perkongsian dan rata-rata mendoakan agar penderitaan adik Daniel segera menemui jalan penyelesaian. Orang ramai yang ingin menyumbang boleh berbuat demikian melalui:

011-2783 9050
Progress:

RM0 raised

Goal: RM500

Johor Bahru - Enam beradik hilang tempat bergantung selepas ibu mereka, Salina Sulaiman, 35, meninggal dunia akibat kanser rahim Disember...


Johor Bahru - Enam beradik hilang tempat bergantung selepas ibu mereka, Salina Sulaiman, 35, meninggal dunia akibat kanser rahim Disember lalu sementara bapa mereka telah terpisah sebelum ibunya meninggal dunia lagi.

Sejak itu, Noorazlina Abdullah, 17, sebagai anak sulung dan adik lelakinya Muhd Denny Hakimie Emran,16, menggalas tanggungjawab sebagai ketua keluarga termasuk bekerja demi menyara adik-adiknya yang masih kecil.

Sejak kisah mereka tular di media sosial, Noorazlina akui menerima kunjungan dan bantuan daripada pelbagai pihak malah ada juga cadangan dikemukakan untuk menempatkan mereka di rumah anak yatim.

Namun kata Noorazlina, biarpun kehidupan mereka sukar, arwah ibunya telah mengamanahkan kepadanya dan adiknya, Muhd Denny untuk sentiasa bersama menjaga empat lagi adiknya.

"Mak pesan jangan pisah adik beradik. Itu amanah mak pada kami. Saya sayang semua adik-adik saya, saya tak nak dipisah-pisahkan. "Memang ada yang minta nak ambil anak angkat atau hantar rumah anak yatim, tapi saya tak nak berpisah dengan mereka," katanya.

Menurut Noorazlina, ibunya sering sakit pada Mei tahun lalu sebelum mendapat rawatan di Hospital Sultan Ismail pada bulan September.

"Sebelum ini kami tak tahu pun mak sakit. Bulan Mei itu mak dah mula sakit teruk di rumah, bulan September baru mak masuk hospital.

"Bulan Disember mak tinggalkan kami dan sejak itu kami dibantu makcik menyewa di Kampung Tenang sebelum dikenalkan dengan bos (pemilik kedai runcit Z Mart milik Mohd Zamri Maulud, 52) dan tinggal di sini," katanya.

Mohd Zamri mempelawa keenam-enam beradik ini tinggal di rumah kedai miliknya secara percuma sejak dua bulan lalu malah Azlina dan Hakimie dibenarkan bekerja secara sambilan di Z Mart dengan menerima upah kira-kira RM1,000 sebulan.

Noorazlina berkata, lima adiknya adalah Mohamad Denny Hakimie, 16, Puteri Dennish Ismilralldha, 14; Puteri Nur Isfarrizah Zehra, 5; Puteri Nur Isma Balqis, 4, dan Muhd Fateh Ikhwan, 2.

Menurutnya, dia bersyukur kerana kehidupan serba kekurangan mereka mendapat perhatian ramai yang sering mengunjungi keluarga dan menghulurkan sumbangan. Katanya, individu terbabit juga bertanggungjawab mencarikan bilik sewa demi meringankan bebanannya menanggung sewa yang tinggi.

“Saya bersyukur kerana seorang daripada mereka dikenali sebagai Haji Mohd Zamri Maulud sanggup menanggung sewa bilik ini yang terletak di bangunan rumah kedai di Jalan Cempedak, Ulu Tiram bersebelahan dengan stesen bas.

“Sambutan Ramadan atau persiapan Aidilfitri memang benar jauh daripada suasana yang kami tempuhi ini. “Memang sebagai kakak, saya mahu membelikan baju raya untuk adik tetapi di luar kemampuan, malah ketika bersahur atau berbuka, kami hanya makan makanan dibeli dan dikongsi bersama.

“Kami merindui masakan ibu termasuk rendang ayam dan ketupat pada pagi raya, namun kami sedar tidak berpeluang lagi menikmati makanan sedap seperti itu kerana ibu sudah tiada,” katanya.

Noorazlina berkata, dia juga mempunyai impian bagi menyekolahkan semula adiknya yang berusia 14 dan 16 tahun yang terpaksa berhenti mulai awal tahun ini.

“Saya sebelum ini berhenti sekolah ketika di tingkatan dua kerana mahu menjaga ibu yang sakit, namun Allah lebih menyayanginya dan pergi meninggalkan kami semua. Saya berharap adik-adik saya dapat kembali bersekolah dan memiliki masa depan lebih cerah,” katanya.

Sebarang bantuan boleh disalurkan ke akaun bank berikut atas nama Noorazlina Abdullah:

Progress:

RM0 raised

Goal: RM500

Batu Pahat - Nur Fatin Syazwani Ab Karim, 26, berkata, doktor mengesahkan bapanya, Ab Karim Atan, 57, menghidap kanser usus tahap empat, ...


Batu Pahat - Nur Fatin Syazwani Ab Karim, 26, berkata, doktor mengesahkan bapanya, Ab Karim Atan, 57, menghidap kanser usus tahap empat, Mac lalu selepas bapanya itu kerap mengadu sakit perut.

Belum hilang kesedihan dua beradik susulan kehilangan ibu mereka dua tahun lalu akibat kanser usus, kini mereka berhadapan ujian berat apabila bapa mereka pula disahkan menghidap penyakit sama.

Bekerja sebagai kerani, dia kini mengambil alih tugas ketua keluarga apabila bapanya yang sebelum ini bekerja sebagai tukang rumah tidak lagi mampu bekerja.

Adiknya, Nur Fatin Syazana, 24, yang kini dalam pengajian tahun akhir di Universiti Putra Malaysia  pula bekerja sambilan untuk menampung keperluan mereka sekeluarga.

“Sejak ayah sakit, dia enam kali mendapatkan rawatan di Hospital Sultan Ismail, Johor Bahru dan Hospital Sultanah Nora Ismail, Batu Pahat,” katanya di kediamannya di Kampung Rahmat, di sini, semalam.

Terdahulu, Nur Fatin Syazwani menerima sumbangan Aidilfitri daripada Pertubuhan Kebajikan Anak-anak Jati Batu Pahat yang disampaikan Pengerusi Khas Biro Kebajikannya, Mohd Hamidi Mad Tap.

Menurut Nur Fatin Syazwani, bapanya perlu menjalani rawatan lanjut pada hari raya kedua di HSNI, menyebabkan mereka sekeluarga tidak bersemangat membuat persiapan Aidilfitri disebabkan kewangan yang agak terhad selain perlu menampung perbelanjaan perubatan ayahnya.

“Selain menggunakan wang gaji bulanan, saya juga sudah menggunakan wang simpanan untuk membeli susu khas dan lampin pakai buang untuk ayah.

“Satu tin susu harganya hampir RM90 dan ayah memerlukan tiga hingga empat tin seminggu, manakala ayah juga perlu memakai sehingga 10 lampin pakai buang setiap hari,” katanya.

Orang ramai yang ingin menghulurkan bantuan kepada keluarga berkenaan boleh berhubung dengan beliau di talian berikut atau menerusi akaun bank berikut atas nama Nur Fatin Syazana:

012-7852635
Progress:

RM0 raised

Goal: RM500

Batu Pahat - Suami mohon bantuan, isteri hidap kanser sehingga lumpuh terpaksa hentikan rawatan. Sebelum ini, kisah Mohd Hafizi Mohd Yuso...


Batu Pahat - Suami mohon bantuan, isteri hidap kanser sehingga lumpuh terpaksa hentikan rawatan. Sebelum ini, kisah Mohd Hafizi Mohd Yusof pernah mendapat liputan media setelah dibuang kerja kerana sering mengambil cuti untuk menjaga isterinya, Roshaya Isnin yang menghidap kanser paru-paru tahap empat.

Terbaru, dia memberitahu bahawa rawatan kemoterapi terpaksa diberhentikan kerana boleh membahayakan kepada nyawa isterinya yang berusia 41 tahun itu.

Menerusi laman Facebook, lelaki berusia 30 tahun itu memohon sumbangan orang ramai untuk rawatan EKS isterinya yang hanya boleh dilakukan di hospital swasta.

Menurut Mohd Hafizi, penyakit tersebut telah merebak masuk ke dalam otak isterinya sehingga mengakibatkan lumpuh malah sering diserang penyakit sawan.

“Kanser merebak ke otak, kaki lumpuh dan kerap sawan. Sekarang semua rawatan hospital temasuk kemoterapi dihentikan kerana jika diteruskan boleh membahayakan nyawa isteri saya.

“Saya sedang mengumpul dana untuk membuat imbasan EKS yang terdapat di hospital swasta dengan menelan belanja antara RM7,000 – RM10,000,” tulisnya.

Orang ramai yang ingin membantu boleh berbuat demikian melalui akaun bank berikut atas nama Mohd Hafizi Mohd Yusof:

Progress:

RM0 raised

Goal: RM500

Kota Tinggi - Setiap ibu bapa yang memiliki anak pasti mahukan anak mereka membesar dengan sihat dan sempurna. Tapi, siapa kita untuk men...


Kota Tinggi - Setiap ibu bapa yang memiliki anak pasti mahukan anak mereka membesar dengan sihat dan sempurna. Tapi, siapa kita untuk menolak takdir Allah sekiranya anak ditakdirkan menghidap sesuatu penyakit. Mahu tidak atau tidak kita perlu redha dan kuat melalui ujian yang diberikan.

Itulah yang ditunjukkan oleh ibu ini apabila anaknya disahkan menghidap kanser saraf tahap 3. Anaknya yang masih kecil terpaksa melalui saat-saat sukar melawan penyakit tersebut.

19.12.2018 ialah tarikh mula-mula Mawar masuk hospital. Tak akan aku lupa tarikh tersebut. Masa itu Mawar pucat dan susah nak berak, seminggu sekali baru berak kekadang sampai berdarah. Itu yang tergerak hati nak pergi klinik swasta. Doktor swasta itu check Mawar and then dia ckp ‘anak awak nie ada masalah usus, saya nak buat surat rujukan untuk awak pergi ke hospital kerajaan’.

Malam dalam pukul 10 aku dan suami pergi ke Hospital Sultan Aminah (HSA), dekat kecemasan HSA Mawar ditempatkan di ZON kuning. Dalam otak ini macam-macam fikir, doa yang Mawar tak apa-apa je. Doktor buat X-ray untuk Mawar dan cakap ‘usus anak awak ini bengkak and then Mawar kena admit ward’.

Dekat wad pediatric HSA Mawar kena amik darah dan result memang darah merah Mawar kurang, jadinya kena TRANFUSE darah. Lepas itu Mawar kena buat CT scan abdomen. Masa itu aku masuk sekali masa Mawar buat scan, nampak dengan mata aku sendiri yang dekat kidneydia ada MASS, ya ALLAH masa itu aku rasa down gila.

Doktor cakap ketumbuhan Mawar dekat buah pinggang besarnye 12cm, kau rasa 12cm besar sangat-sangat. Budak umur 1tahun lebih ada ketumbuhan dekat buah pinggang 12cm. Besar sangat-sangat. Aku call family, terus aku menangis cakap dengan diaorang Mawar ada ketumbuhan. Rasa down sangat-sangat kenapa anak aku? Kenapa Mawar? Tapi ALLAH itu ada, dia tak akan uji hambaNya sekiranya hambaNya tak mampu. Dia uji maksudnya DIA sayang hambaNya itu.

Lepas itu Mawar kena transfer ke Hospital Sultan Ismail (HSI), jadinya kena la berkampung di HSI pula, duduk dekat HSA 3 hari je. Lepas itu Mawar kena buat ujian terperinci untuk nak tahu ada diagnosis penyakitnya. Mawar kena buat BONE MARROW, lepas dapat result doktor diagnosis penyakit Mawar RIGHT NERUROBALSTOMA (cancer saraf) stage 3.

Doktor pakar bagi kaunseling tentang penyakit yang dia hadapi, hanya mampu berserah dam teruskan rawatan sahaja. Mama tahu Mawar kuat, rawatannya Mawar akan jalani chemotherpy 7 cylce, operation dan radiotherapy. Masa rawatan macam-macam berlaku kat Mawar. Demam, muntah-muntah, tak lalu makan dan macam-macam la. Sedih sangat mama tengok keadaan Mawar.

Pernah Mawar tak boleh berjalan selama sebulan sebab Mawar terlampau lemah sagat. Tapi Mawar gagahkan diri untuk berjalan dan akhirnya Mawar mampu berjalan. Suami aku berhenti kerja untuk jaga Mawar sepenuhnya, sekarang hanya aku saja yang berkerja.

Ia memang aku kerja kerajaan tapi kalau nak menampung perbelanjaan lain kekadang kami anak beranak cukup-cukup makan je. Ulang alik hospital ada rutin harian Mawar, lepas abis chemo, Mawar akan ke daycare untuk tengok keputusan darah, selagi darah tak cantik selagi itu akan datang hospital.

14.4.2019 ini Mawar akan jalani chemotherpy ke 4. Moga Mawar kuat jalaninya. Lepas chemodoktor pakar cakap Mawar akan jalani pembedahahan untuk buang ketumbuhan dekat kidney. Lupa nk cerita, Mawar ada buat scan MIBG dekat Hospital Kuala Lumpur (HKL), keputusannya ketumbuhan ada 3 tempat, 1 dekat buah pinggang, 2 dekat tulang thorax dan 3 dekat sebelah leher dia.

Perjalanan Mawar masih belum tamat lagi, masih banyak lagi yang dia kena lalui. Doakan Mawar untuk terus kuat dan kuat. Terima kasih pada kawan-kawan yang pernah beri sumbangan pada Mawar. Semoga Allah membalas jasa baik kalian. Doa dan kebaikan korang semua tak mampu kami balas.

Jika kawan-kawan ingin beri sumbangan atau nak bertanya tentang kesihatan Mawar boleh hubungi:

017-3921405
Maryiam Edran
Progress:

RM0 raised

Goal: RM500

Johor Bahru - Lapan rumah setinggan di Jalan Usaha 2, Kampung Usaha Jaya di sini musnah dalam kebakaran awal pagi tadi. Seramai 16 pen...


Johor Bahru - Lapan rumah setinggan di Jalan Usaha 2, Kampung Usaha Jaya di sini musnah dalam kebakaran awal pagi tadi.

Seramai 16 penghuni rumah terbabit sempat menyelamatkan diri dan tidak mengalami sebarang kecederaan.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Larkin yang juga Komander Operasi, Suhaimi Jamal, berkata pihaknya menerima panggilan kecemasan kira-kira jam 2 pagi.

Katanya, sebanyak lapan jentera dan dua Unit Bantuan Perkhidmatan Kecemasan (EMRS) membabitkan 41 pegawai dan anggota terbabit dalam operasi berkenaan.

“Operasi membabitkan tiga balai iaitu BBP Larkin, Tebrau dan Skudai selain terdapat agensi bantuan lain yang hadir iaitu polis, Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) dan Tenaga Nasional Bhd (TNB).

“Sejurus tiba ke lokasi, pihak bomba mendapati terdapat lapan rumah yang terbabit, empat musnah sepenuhnya, manakala empat lagi hanya terjejas di bahagian dapur,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Suhaimi berkata tiada kemalangan jiwa dilaporkan dan semua mangsa yang terbabit ditempatkan di Balai Raya Usaha Jaya, Skudai Kiri di sini.

“Punca dan anggaran kerugian masih dalam siasatan pihak bomba, operasi memadam kebakaran tamat sepenuhnya pada jam 4.47 pagi tadi,” katanya.


Progress:

RM0 raised

Goal: RM500

Muar - Sayu hati memandang, sayu lagi hati keluarga yang melihat keadaan isteri dan juga ibu mereka yang menderita kanser paru-paru taha...


Muar - Sayu hati memandang, sayu lagi hati keluarga yang melihat keadaan isteri dan juga ibu mereka yang menderita kanser paru-paru tahap empat. Apatah lagi doktor mengatakan rawatan kimoterapi yang berbaki lagi empat terpaksa dihentikan kerana bimbang tulang temulangnya hancur.

Seorang individu yang prihatin dengan nasib Roshaya Isnin, ini memaklumkan, dia ternampak komen wanita terbabit di Instagram seorang artis wanita yang terpaksa meminta sumbangan dari orang ramai bagi membiayai kos rawatan perubatannya.

Difahamkan, Roshaya telah menghentikan semua rawatan dan kini hanya bergantung dengan ubat tahan sakit sementara masih menunggu ehsan orang awam memberi sumbangan agar dia dapat meneruskan rawatan secara tradisional atau dengan pihak swasta.

"Akak kanser paru-paru stage 4, semua rawatan hospital dihentikan termasuk kimoterapi yang berbaki lagi empat kali.

"Doktor syorkan saya buat EKS yang hanya ada di hospital swasta, mesin canggih untuk melihat sel-sel kanser yang berharga hampir RM7,000 untuk sekali imbasan.

"Akak punya kanser dah merebak ke otak dan menyebabkan akak lumpuh dan kerap diserang sawan. Akak hanya dibekalkan ubat tahan sakit kepala sahaja.

"Akak nak mencuba rawatan alternatif cara tradisional tetapi sudah tentu kosnya sangat tinggi. Sebab itulah akak memohon sumbangan agar akak dapat meneruskan rawatan.

"Kalau boleh, akak nak buat rawatan EKS yang hanya ada di hospital swasta. Ia seperti mesin pengimbas kanser untuk mengetahui dengan lebih terperinci dan rawatan yang bersesuaian untuk merawat kanser akak. Tapi bayarannya mencecah RM10,000.

Orang ramai yang ingin membantu boleh hubungi suaminya, Mohd Hafizi Mohd Yusof atau menyumbang terus ke akaun bank berikut atas nama Roshaya Isnin:

Roshaya Isnin
014-2772903
Progress:

RM0 raised

Goal: RM10000

Segamat - Menaiki tangga hingga tingkat 17 dan dikejar anjing liar, itu antara pengalaman pahit dilalui warga emas, Aminah Ahmad, 64, ket...


Segamat - Menaiki tangga hingga tingkat 17 dan dikejar anjing liar, itu antara pengalaman pahit dilalui warga emas, Aminah Ahmad, 64, ketika menjual pelbagai jenis ulam di sekitar Bangsar, flat Pahang, flat Johor dan flat Kedah di Kuala Lumpur, sejak 1970-an.

Meskipun sudah berpindah ke Segamat sejak tahun lalu, Aminah tetap menjual pelbagai jenis ulam dari rumah ke rumah kerana selesa berjalan kaki untuk memastikan tubuh sihat dan pada masa sama, mencari wang tambahan bagi menyara keluarga.

Aminah ketika ditemui berkata, dia pulang ke Segamat selepas suaminya Johari Mat, 62, bersara wajib daripada berkhidmat sebagai kakitangan Keretapi Tanah Melayu Berhad di Bangsar pada November lalu.

“Sejak suami bertugas di Bangsar sekitar 1970-an, saya mula menjaja dan menjual pelbagai jenis ulam dan sayur secara pintu ke pintu di sekitar Bangsar, flat Pahang, flat Johor dan flat Kedah di Kuala Lumpur.

“Sekiranya lif rosak, saya terpaksa menaiki tangga sehingga tingkat 17 dan meneruskan jualan selagi bekalan dalam bakul belum habis. “Saya akan pergi dari pintu ke pintu, walaupun penat ia menyeronokkan kerana saya dapat menjalani gaya hidup sihat.

“Perkara paling sukar dilupakan, saya dikejar anjing liar namun alhamdulillah, saya tidak pernah digigit haiwan berkenaan,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Taman Mewah di Segamat.

Menurutnya, semua ulam dan sayur-sayuran ditanam sendiri menggunakan bekas minuman di belakang rumahnya ketika menetap di Bangsar.

Katanya, apabila pulang ke Segamat, dia menanam markisa, daun kunyit, pegaga, cemperai, habatus sauda, beluncas, ulam raja, pucuk manis, pucuk gajus, serai, limau purut dan tenggek burung di tanah seluas tiga meter persegi.

Bagaimanapun, katanya, disebabkan tidak larat untuk membawa bakul lagi, dia kini menggunakan troli untuk membawa pelbagai ulam dan dijual di sekitar Bukit Siput.

“Saya menolak troli yang menepatkan bekas untuk meletak pelbagai jenis ulam di sekitar Bukit Siput bermula 9 pagi sehingga 12 tengah hari, setiap hari.

“Walaupun sudah berusia, saya masih menjual dari rumah ke rumah kerana ia rutin harian saya. “Jika sehari tidak keluar berjalan kaki dan menjual ulam, hari itu bagaikan tidak lengkap bagi saya.

“Saya akan berjalan kaki sejauh kira-kira enam kilometer setiap hari dan pada masa sama, boleh berkongsi pengalaman pemakanan serta pengambilan ulam kepada pembeli,” katanya.

Aminah sedar netizen memberikan pelbagai pandangan, namun tidak mahu memberikan sebarang komen kerana setiap manusia berhak memberikan pendapat masing-masing asalkan tidak mengaibkan atau berunsur fitnah.

Katanya, apa yang penting dia mencari rezeki halal dan tidak pernah mengganggu kehidupan orang lain. “Setiap satu ikat ulam dan sayur dijual antara RM1 sehingga RM2 kerana saya mahu membantu suri rumah menjimatkan perbelanjaan, selain itu semua sayur dan ulam yang dijual segar serta selamat kerana saya tanam sendiri tanpa menggunakan sebarang racun.

“Alhamdulillah, saya dibantu tiga anak, seorang lelaki dan dua perempuan berusia, masing-masing berusia 19, 27 dan 30 tahun. “Suami pula membantu menjaga tanaman dan memberikan dorongan walaupun ada masanya mereka risaukan kesihatan saya,” katanya. Orang ramai yang ingin meringankan beban beliau boleh berbuat demikian.


Progress:

RM0 raised

Goal: RM500

Kluang - Ibu kepada tujuh orang anak berusia antara dua hingga 16 tahun yang enggan mendedahkan nama suaminya itu merayu suaminya pulang ...


Kluang - Ibu kepada tujuh orang anak berusia antara dua hingga 16 tahun yang enggan mendedahkan nama suaminya itu merayu suaminya pulang selepas menghilangkan diri tanpa sebab sejak awal Januari lalu.

“Saya terpaksa memberikan alasan ayah mereka bekerja jauh semata-mata tidak mahu mereka bersedih,” kat Siti Norafizah Gahlidin, 47, yang mengharapkan kepulangan suaminya kepangkuan keluarga.

“Saya tidak tahu apakah punca suami hilang secara tiba-tiba meninggalkan saya bersama anak-anak tanpa sebarang khabar berita.

“Selama ini, kehidupan keluarga kami tidak berdepan masalah dan keadaan baik, selain tiada perselisihan faham berlaku,” katanya di kediamannya di Taman Sri Lambak dekat Kluang.

Katanya, dia cuba menghubungi suaminya, namun setiap kali panggilan dibuat, talian berkenaan seakan diputuskan dan suaminya enggan bercakap.

“Akibat daripada itu, anak-anak sering bertanyakan mengenai ayah mereka menyebabkan saya hanya mampu memberikan alasan bekerja di tempat jauh dan tidak boleh balik dalam masa terdekat ini bagi mengelakkan mereka terus mencari,” katanya.

Katanya, dia terpaksa keluar bekerja kerana tidak mahu anak-anaknya terputus rezeki akibat kehilangan tempat bergantung hidup.

“Tiga daripada anak saya bersekolah di sekolah menengah, dua di sekolah rendah dan seorang di tadika. “Saya juga terpaksa menumpangkan anak bongsu bersama jiran ketika keluar untuk bekerja,” katanya.

Katanya, sebelum ini dia pernah bekerja di kilang berdekatan rumah, namun berhenti pada tahun 2009 semata-mata untuk memberikan tumpuan penuh pada suami dan anak-anak.

“Kini saya terpaksa melakukan kerja sebagai pembantu di kedai makan dengan gaji sekitar RM20 sehari untuk menyara keluarga.

“Sebelum ini memang kami bergantung harap kepada pendapatan suami untuk menyara keluarga, namun sejak dia menghilangkan diri saya terpaksa melakukan kerja-kerja seperti ini demi anak-anak,” katanya.

Katanya, keluarganya itu pernah terputus bekalan makanan kerana ketiadaan duit untuk membeli keperluan dapur.

“Kadang kala emak dan adik beradik datang menghantar makanan untuk anak-anak termasuk juga kawan-kawan serta jiran yang mengetahui serta bersimpati dengan nasib kami sekeluarga,” katanya.

Siti Norafizah berkata, dia berharap suaminya bertanggungjawab keatas anak-anak yang ditinggalkan tanpa sebarang nafkah dan punca kewangan.

“Saya dan anak-anak tidak mahu dibiarkan dalam keadaan begini kerana ia penting untuk kami meneruskan kehidupan keluarga,” katanya.

“Jika dia ada perancangan untuk terus meninggalkan kami, buatlah dengan cara yang betul dan janganlah digantung tidak bertali seperti ini. Orang ramai yang ingin membantu meringakan beban keluarga ini boleh berbuat demikian.


Progress:

RM0 raised

Goal: RM500

Hebahan! Mohon Kesan Remaja Lari dari Rumah. Memohon agar satu hebahan mengenai seorang remaja melarikan diri dari rumah. Berdasarkan...


Hebahan! Mohon Kesan Remaja Lari dari Rumah.

Memohon agar satu hebahan mengenai seorang remaja melarikan diri dari rumah.

Berdasarkan info terbaru remaja ini sekarang berada di Kelana Jaya dan ibunya sudah buat laporan polis di Balai Polis Larkin Perdana, Johor Bharu pd 11 Mac 2019. Mangsa bernama Norfasakhah bte Wali.

Ini gambar terbaru mangsa yang kami perolehi dari keluarga remaja ini dan remaja ini dipercayai berada di Kelana Jaya berdasarkan info dari pengeluaran duit menggunakan debit kad bank.

Jika anda ada terjumpa atau terlihat remaja ini, mohon segera hubungi pihak keluarga remaja ini di talian:

014-2000694 Sarjan Sarihati
016-2002513 Pn Murni
016-8066318 Pn Diana
016-9007931 / 01112852805 Pn Mahirani

Jika remaja ini dijumpai, pihak keluarga memohon agar anda pegang dahulu remaja ini dan hubungi pihak keluarga kerana bimbang remaja ini akan melarikan diri lagi. Sudah seminggu remaja ini tidak balik ke rumah.

Mohon kerjasama kalian semua untuk bantu dan kesan remaja ini.

Kulai - “Kami tak putus berdoa supaya adik sembuh walaupun anak dikatakan tiada peluang untuk hidup lama dan hanya menunggu masa dijemput...


Kulai - “Kami tak putus berdoa supaya adik sembuh walaupun anak dikatakan tiada peluang untuk hidup lama dan hanya menunggu masa dijemput Allah SWT,” kata suri rumah, Aishah Abu Hassann 53.

Aishah berkata, tidak sangka anak bongsunya, Mohd Asraf Johan, 19, atau dipanggil adik dalam keluarganya, kini terlantar dan koma akibat terbabit kemalangan 22 Januari lalu di Taman Puteri, Kulai.

Menurutnya, Mohd Asraf seorang periang dan ketika kejadian, dia menaiki motosikal seorang diri sebelum dirempuh kereta yang keluar dari simpang.

“Akibat pertembungan itu anak terpelanting lebih dua meter sebelum kepalanya terhantuk di batu hingga topi keledarnya pecah serta kepalanya parah.

“Dia dikejarkan ke Hospital Sultanah Aminah sebelum doktor mendapati tempurung kepala sebelah kiri pecah dan pembedahan terpaksa dilakukan untuk mengeluarkan tempurung itu.

“Sejak terbabit dalam kemalangan dia hanya terlantar dan dalam keadaan koma manakala doktor menyatakan peluangnya untuk hidup agak tipis,” katanya.

Aishah berkata, dia tidak menjangka perbualan Mohd Asraf yang pelik sebenarnya petanda dia ditimpa kejadian malang.

Menurutnya, Mohd Asraf menyatakan tidak mahu bekerja sebaliknya mahu berehat. “Dia beritahu jangan memaksanya bekerja kerana dia mahu berehat namun saya tidak sangka dia berehat dalam keadaan sebegini.

“Ketika terbabit dalam kemalangan, dia memang sudah berhenti kerja kira-kira sebulan sebelum itu dan saya menasihatnya bekerja dan menguruskan perbelanjaannya.

“Saya minta dia bekerja kerana saya hanya mampu memberi wang RM10 bagi perbelanjaan hariannya dan jika bekerja dia mampu memperolehi wang sendiri,” katanya.

Aishah berkata, dia mengusahakan gerai menjual sarapan di hadapan rumahnya di Jalan Kekwa 6, Taman Bukit, Kulai manakala suaminya, Johan Hassan, 56, bekerja sebagai pemandu bas dengan pendapatan bulanan RM2,000.

“Dia yang mendapatkan rawatan di HSA kemudian dirujuk ke Hospital Temenggong Sri Maharaja Tun Ibrahim, Kulai dan esok genap seminggu dia pulang ke rumah.

“Selain bergantung kepada susu khas disyorkan doktor, Mohd Asraf memerlukan lampin pakai buang serta peralatan perubatan lain,” katanya.

Aishah berkata, buat masa ini keluarganya menguruskan perbelanjaan sendiri tanpa bantuan mana-mana pihak.

Menurutnya, dia bersyukur kerana Mohd Asraf menerima kunjungan daripada sukarelawan Persatuan Amal Permata Takzim yang menghulurkan sumbangan barangan untuk kegunaannya.

“Walaupun sibuk menguruskannya saya masih meneruskan jualan di gerai di hadapan rumah.

“Saya menjaganya termasuk memberikan susu menerusi tiub empat jam sekali selain menyedut kahak menggunakan mesin dipinjamkan hospital,” katanya.

Orang ramai yang ingin menghulurkan sumbangan boleh berbuat demikian menerusi akaun bank berikut atas nama Johan Hassan:

Progress:

RM0 raised

Goal: RM500

Johor Bahru -  Remaja penghidap Sindrom Edwards yang dilahirkan hanya sebesar botol kicap 16 tahun lalu, kini semakin uzur dengan pelbag...


Johor Bahru -  Remaja penghidap Sindrom Edwards yang dilahirkan hanya sebesar botol kicap 16 tahun lalu, kini semakin uzur dengan pelbagai komplikasi penyakit kronik.

Muhamad Iezad Mohamed Rosli atau dipanggil Ijad juga semakin kehilangan berat badan yang susut kepada sembilan kilogram berbanding 14.5 kg sebelum ini.

Ibunya, Norlanda Sahran, 40, bekas guru sekolah agama, berkata kesihatan anak sulungnya itu terus merosot sejak setahun lalu.

Dia yang menetap di Kampung Parit Shukur, Mukim 7, Parit Raja, Batu Pahat, dekat sini, berkata usus anaknya mengalami kebocoran menyebabkan najis tidak dapat disalurkan ke dalam beg najis di perutnya dengan sempurna.

“Dia sering diserang asma dan nanah kerap terhasil dalam telinga sehingga perlu disedut keluar. Ijad juga semakin kerap sawan dan muntah darah, malah tidak dapat tidur malam.

“Selain itu, Ijad juga kadang-kadang tidak mahu minum air menyebabkan kami memaksanya minum. Tubuhnya semakin cengkung dan mengecut.

“Walaupun semakin uzur, saya dan keluarga tetap tawakal dan berusaha sebaik mungkin untuk merawat Ijad termasuk membawanya ke klinik dan hospital jika komplikasi penyakitnya bertambah buruk,” katanya ketika dihubungi.

Kisah Ijad yang dilahirkan dengan saiz badan sebesar botol kicap dan dijangka hanya mampu hidup selama seminggu selepas dilahirkan, dilaporkan pada 2015.

Dia dilaporkan mengalami pelbagai komplikasi kesihatan termasuk kaki bengkok, berjari empat, tidak mempunyai dubur, tidak mampu bercakap selain sawan, pembesaran terhenti, asma kronik, telinga bernanah dan kerosakan saraf mata.

Sementara itu, Norlanda berkata, beliau sekeluarga juga akan terus memastikan Ijad mendapat rawatan sewajarnya bagi membolehkan dia terus sihat.

“Walaupun kami bukan keluarga senang dan mempunyai tanggungan lain, Ijad adalah amanah Allah yang perlu dijaga sebaiknya seperti adik-beradiknya yang lain, ” katanya.

Orang ramai yang ingin membantu keluarga Ijad serta meredakan bebanan ditanggung mereka boleh menyumbang melalui akaun bank berikut atas nama Norlanda Sahran:

Progress:

RM0 raised

Goal: RM1000

Kongsi Portal Ini