Dugaan suami kurang upaya menjaga isteri hidap barah tulang, sara 8 anak - Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik / B40 / asnaf di Malaysia & Singapura yang memerlukan bantuan. Sumbangan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang terdapat di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top

Sabak Bernam - Bagai sudah jatuh ditimpa tangga, setelah bahu kanannya cedera terkena sabit di ladang kelapa sawit dua tahun lalu, seora...

Dugaan suami kurang upaya menjaga isteri hidap barah tulang, sara 8 anak


Sabak Bernam - Bagai sudah jatuh ditimpa tangga, setelah bahu kanannya cedera terkena sabit di ladang kelapa sawit dua tahun lalu, seorang petani di Kampung Banting, di sini, diuji ketika isterinya didiagnosis menghidap barah tulang tahap empat.

Bagaimanapun, Ariffin Abd Hamid, 55, menghadapi cabaran Allah dengan menguruskan Harlina Mohd Twan, 42, yang kini berkerusi roda.

Menurut Ariffin, dia menerima 14 jahitan berikutan kejadian itu dan kini tidak dapat melakukan kerja berat.

Bapa lapan anak berusia dari 1 tahun ke 21 tahun itu mengatakan bahawa isterinya sebelum ini didiagnosis menghidap barah payudara peringkat kedua ketika dia melahirkan anak bongsu mereka dua tahun lalu.

"Hati saya sakit ketika doktor memberitahu isteri mengenai penyakit yang paling dahsyat. Secara kebetulan, isteri berusia empat bulan dan dia harus menjalani pembedahan untuk membuang sel barah, untuk mencegahnya merebak ke organ lain.

"Setelah operasi, dia menjalani kemoterapi enam kali, tiga kali sebelum melahirkan dan tiga kali setelah melahirkan rambutnya.

"Malah, isteri juga harus berulang-alik ke Hospital Kuala Lumpur untuk menjalani rawatan kemoterapi setiap tiga minggu sekali dan memerlukan perbelanjaan yang tinggi," katanya ketika ditemui hari ini.

Ariffin mengatakan bahawa dia menyangka keadaan kembali normal setelah Harlina dilahirkan sehingga doktornya memberitahu isterinya menghidap barah tulang tahap empat dua bulan lalu.

"Tidak ada yang dapat menahan takdir Tuhan. Air mata saya jatuh ketika isteri saya menangis kerana dia tidak dapat menahan kesakitan yang ditanggungnya.

"Sebenarnya, ketika doktor memberitahu saya mengenai perbelanjaan yang harus saya tanggung, saya hancur seketika dan terpaksa menjual van kegemaran saya tahun lalu, untuk mendapatkan wang.

"Nasib baik ahli keluarga dan rakan-rakan bersimpati dengan situasi yang dihadapi isteri. Saya bersyukur kerana mereka memberikan sokongan dan sokongan kewangan untuk menghadapi ujian ini," katanya.

Sementara itu, ketika ditanya mengenai persekolahan anak-anak, Ariffin mengatakan enam dari lapan kanak-kanak masih bersekolah.

Menurut Ariffin, puteri sulungnya, Fatin Nursyafiqa, 21, telah menerima tawaran untuk belajar di Universiti Sains Islam Malaysia pada bulan Julai tahun lalu, tetapi harus ditolak kerana keadaan Harlina.

"Ketika rakan-rakan lain melanjutkan pelajaran, dia (Fatin) menawarkan diri untuk membantu menjaga isteri dan adik-beradiknya di rumah ketika saya keluar bekerja," katanya.

Ariffin berkata, semua ujian itu menjadikan sambutan Ramadan dan Aidilfitri sederhana tahun ini.

"Saya dan keluarga telah lulus ujian ini. Setiap hari kami berdoa agar isteri kami pulih dari penyakitnya dan berharap dapat menikmati suasana," katanya.

Orang ramai yang ingin menderma boleh salurkan ke akaun bank berikut atas nama Harlina Mohd Tuan atau boleh menghubungi Ariffin di talian berikut:

019-3187044
Progress:

RM0 raised

Goal: RM500

0 comments:

Kongsi Portal Ini