Ibu pohon bantuan anak lelaki hidap Cerebral Palsy dan Angelman's Syndrome - Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik / B40 / asnaf di Malaysia yang memerlukan bantuan. Sumbangan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang terdapat di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top
Ipoh - Dia dilahirkan anak istimewa sindrom down dan lebih menyayat hati menanggung derita bengkak otak akibat sawan yang dihidapinya. S...

Ibu pohon bantuan anak lelaki hidap Cerebral Palsy dan Angelman's Syndrome


Ipoh - Dia dilahirkan anak istimewa sindrom down dan lebih menyayat hati menanggung derita bengkak otak akibat sawan yang dihidapinya. Semasa remaja lain belajar dan bermain, Mohamad Zainil Iqmal Mohd Zaini dari Taman Sri Cahaya di sini hanya mampu berbaring di atas katil kerana sebahagian tengkoraknya dikeluarkan untuk melegakan bengkak otak setelah menderita demam lima tahun lalu .

Anak lelaki berusia 15 tahun itu didiagnosis menghidap Cerebral Palsy dan kelainan genetik kongenital yang dikenali sebagai Angelman's Syndrome sejak berusia enam bulan.

Ibunya, Norwaniza Jamaluddin, 39, mengatakan pada awalnya, anak sulung dari empat beradik itu demam tinggi dan mengalami sawan sebelum dimasukkan ke Hospital Raja Permaisuri Bainun selama dua bulan setelah menjalani pembedahan membuang tengkorak.

Pilu hati seorang ibu apabila dimaklumkan jangka hayat anak sulungnya mungkin tidak dapat bertahan lama kerana mengalami bengkak otak selain disahkan sebagai orang kurang upaya sindrom down.

Dia dilahirkan cacat mental sehingga tidak boleh berdikari untuk menyuap makanan dan menguruskan diri sendiri dan lebih menyedihkan, apabila anak sulungnya menjalani pembedahan di kepala pertengahan September lalu akibat bengkak pada otak.

“Zainil diserang demam panas yang teruk selepas mengalami sawan, lalu saya menghantarnya ke hospital. Pihak hospital memaklumkan otak Zainil tidak menerima udara serta membengkak hingga dibedah untuk memotong separuh tempurung kepalanya bagi udara masuk.

“Pada mulanya, doktor mengatakan anak saya tidak mempunyai harapan untuk bertahan hidup dan meminta saya untuk membawanya pulang tetapi Alhamdulillah, dia dapat bertahan.

Sekarang dia menjalani pemeriksaan perubatan tiga bulan sekali untuk memeriksa perkembangannya. Dia hanya boleh minum susu melalui tiub 11 kali sehari, ”katanya dengan nada menangis.

Katanya, Mohamad Zainil Iqmal memerlukan susu khas yang berharga RM1,300 untuk 12 tin dan lampin pakai buang serta barang keperluan lain setiap bulan.

Walaupun Jabatan Kebajikan Masyarakat dan Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perak memberikan bantuan bulanan sebanyak RM650 untuk anaknya, ia masih belum mencukupi, tambahnya.

Dia mengatakan bahawa kos untuk mengurus anaknya menjadi terlalu banyak untuk ditanggung keluarganya, yang meminta pertolongan daripada orang ramai kerana suaminya hanya memperoleh sekitar RM70 sehari sebagai pembersih penghawa dingin semasa dia menjual makanan di hadapan rumah.

Bagi sesiapa yang ingin membantu, mereka boleh menyalurkan sumbangan mereka ke akaun bank berikut atas nama Norwaniza Jamaluddin atau menghubungi dia:

016-5548956
Progress:

RM0 raised

Goal: RM1000

0 comments:

Kongsi Portal Ini