Suami diberhenti kerja akibat sering cuti jaga isteri hidap diabetes kronik - Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik / B40 / asnaf di Malaysia yang memerlukan bantuan. Sumbangan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang terdapat di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: info@kcpbantu.org

Advertisement Top





Pokok Sena - Kehidupan keluarga mereka berubah secara drastik apabila ketua keluarga mereka diberhentikan kerja kerana dia sering menga...

Suami diberhenti kerja akibat sering cuti jaga isteri hidap diabetes kronik



Pokok Sena - Kehidupan keluarga mereka berubah secara drastik apabila ketua keluarga mereka diberhentikan kerja kerana dia sering mengambil cuti untuk menjaga isteri yang menghidap diabetes kronik pada bulan Oktober.

Zulhamri Abd Sali, 43, yang sebelum ini bekerja sebagai pekerja pembinaan di Selangor, terpaksa memberi perhatian khusus kepada Siti Sumaini Taib, 41, kerana kedua-dua kakinya cedera menyebabkan jangkitan kuman.

Kerana kekangan kewangan, Zulhamri dan isterinya, bersama empat orang anak, memutuskan untuk berpindah dan tinggal di rumah bapa saudaranya di Kampung Belukar, Telaga Mas, dekat sini sejak November lepas.

Menurut Zulhamri, setiap hari dia akan menghantar semua anaknya ke sekolah sebelum menyiapkan dan menghantar isterinya ke Hospital Sultanah Bahiyah untuk mencuci luka dengan motosikal.

"Saya pernah membayar RM1,500 sebulan sebagai pekerja pembinaan, tetapi selepas isteri sakit, kami kehilangan pendapatan kerana saya terpaksa menjaga dia.

"Sekiranya luka itu sembuh dan dapat menjaga diri saya, saya akan kembali ke kerja apa saja untuk membawa pulang keluarga saya," katanya ketika ditemui di pondok kediamannya.

Zulhamri berkata selain tinggal di pondok tanpa elektrik, keluarga itu tinggal bersama isteri bapa saudaranya, Mariah Md Daud yang berkongsi rezeki harian.

Mariah, yang meninggal dunia pada Januari lalu akibat masalah jantung yang tinggal di rumah yang tidak siap di sebelah kampung mereka.

Sementara itu, Siti Sumaini berkata dia kini sangat bergantung kepada suaminya untuk bergerak kerana dia masih tidak dapat berjalan akibat kecederaan yang disebabkan oleh diabetes kronik.

"Kedua-dua kaki saya cedera untuk mendapatkan kuman. Kaki kanan cedera di anak lembu ketika kaki kiri berada di pergelangan kaki dan terpaksa berpindah dengan bantuan suaminya.

"Sekarang suami bertanggungjawab terhadap semua perkara termasuk menghantar anak ke sekolah. Isteri ibu saudara saya sangat membantu dalam menyediakan makanan setiap hari kerana saya tidak dapat berjalan," katanya.

Kerana kerumitan hidup mereka, mereka dan keluarga mereka hanya boleh makan sehari dan gagal menyediakan pakaian sekolah yang sempurna untuk anak-anak mereka.

Menurut Siti Sumaini, anak-anaknya nampaknya memahami situasi yang mereka hadapi sebagai keluarga kerana mereka sanggup berkongsi seluar sukan yang sama apabila terdapat aktiviti sukan di sekolah.

"Anak keduanya, Siti Faraziatul, 9, sering memakai seluar sukan yang sama atau dia akan kalah kepada abangnya, Muhd ​​Syawal, 13, untuk membolehkannya menghadiri acara sukan di sekolah," katanya.

Orang yang ingin menderma boleh berbuat demikian ke akaun bank berikut atas nama Zulhamri Abd Sali atau hubungi Mariah:

019-8503574
Progress:

RM0 raised

Goal: RM1000



blog counter views

0 comments:

Kongsi Portal Ini