Terhimpit masalah kewangan, keluarga ini terputus bekalan elektrik - Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik / B40 / asnaf di Malaysia yang memerlukan bantuan. Sumbangan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang terdapat di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top
Pasir Mas - Berapa berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. Pelita minyak masak buatan sendiri dari tin-tin kosong telah menjadi ...

Terhimpit masalah kewangan, keluarga ini terputus bekalan elektrikPasir Mas - Berapa berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. Pelita minyak masak buatan sendiri dari tin-tin kosong telah menjadi rakan setia keluarga dari Kampung Tanjong, Bunut Susu, Pasir Mas, Kelantan untuk menyalakan malam mereka selepas bekalan elektrik mereka telah terputus kerana bil elektrik tertunggak.

Potongan bekalan disebabkan oleh keluarga yang tidak dapat membayar tunggakan RM1,240.85 disebabkan kekurangan hidup.

Bukan itu sahaja, akaun elektrik keluarga terpaksa dibatalkan kerana tertunggak.

Tidak cukup dengan itu, Julailie Yasmin Mohamed Zahari, 35, terpaksa menaikkan telaga 30 meter dan menggunakan dapur kayu untuk menyediakan makanan untuknya dan anak-anaknya akibat tekanan.

Tanpa berlindung, Julailie Yasmin berkata beliau terpaksa menghantar anak lelakinya, Muhammad Nabihan Nasa, 15, untuk belajar agama di sebuah pondok berhampiran Kampung Kedai Buloh, Pengkalan Chepa.

"Anak kedua, Alya Maisarah, 13, kini tinggal di rumah anak yatim di Pasir Mas. Tidak mudah membuat keputusan ini tetapi kerana mereka tidak mahu keluar daripada pendidikan saya, saya terpaksa berbuat demikian.

"Tetapi saya agak lega apabila Muhammad Naufal, 11, dan Muhammad Naqiuddin, 8, yang menghadiri Sekolah Kebangsaan Tanjong Chenak, menerima bantuan makanan percuma di sekolah," katanya.

Menurutnya, dua anaknya Muhammad Naim, 6, dan Alya Nazirah, 5, sedang belajar untuk prasekolah di SK Tanjong Chenak.

Beliau berkata beliau sekarang bergantung sepenuhnya kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat bulanan selepas suaminya, Nasa Mohd Maghni, 37, tidak dapat bekerja kerana masalah kesihatan.

Namun Julailie Yasmin berkata bahawa beban keluarga menurun sedikit apabila suaminya suka menanam walaupun dengan masalah kesihatan.

Julailie Yasmin tanpa disedari mengakui bahawa keluarga itu sentiasa 'terputus' dari bekalan makanan akibat masalah kewangan.

Dia berkata setiap kali suaminya berbuat demikian, dia akan menggali semua hasil tanaman di sekitar rumah.

"Kentang rebus, tebu, kelapa adalah hidangan keluarga utama kami setiap kali kami terputus bekalan makanan kami," katanya.

Julailie Yasmin berkata beliau dan menu khas keluarganya adalah nasi putih yang disajikan dengan budu dan ulaman.

Mereka berkata anak-anak mereka tidak pernah mengadu, walaupun kadang-kadang mereka harus mengikat perut mereka.

Orang yang ingin membantu boleh membuat sumbangan kepada Julailie Yasmin Mohamed Zahari melalui kemasukan ke akaun bank berikut:

Progress:

RM0 raised

Goal: RM1240blog counter views

0 comments:

Kongsi Portal Ini