Ibu memohon pertolongan untuk tampung pembedahan tulang belakang anak - Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik / B40 / asnaf di Malaysia yang memerlukan bantuan. Sumbangan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang terdapat di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top

Seremban - Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul. Seorang ibu tunggal merayu sumbangan untuk meringankan beban kewangan yang d...

Ibu memohon pertolongan untuk tampung pembedahan tulang belakang anakSeremban - Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul. Seorang ibu tunggal merayu sumbangan untuk meringankan beban kewangan yang ditanggung setelah anak perempuannya menderita tulang belakang bengkok.

Murni Mansor, 47, dari Taman Paroi Jaya, dekat sini menjelaskan, anak perempuannya, Shafiyah Laiyinah Ishak, 15, yang bersekolah di Sekolah Menengah Kebangsaan Pendeta Za'aba telah menderita penyakit itu sejak setahun yang lalu.

“Sebelum ini, anak keempat saya juga mengalami masalah sakit tulang belakang (skoliosis) yang sama dan kami juga menerima kos pembedahan hasil daripada bantuan orang ramai kerana kami kurang berkemampuan.

"Sekarang, anak bungsu saya mengalami nasib yang sama dan saya harap orang ramai dapat memberikan bantuan kerana sebanyak RM35,000 diperlukan untuk kos pembedahan dan wad di Hospital Universiti Kebangsan Malaysia pada 16 Mac," katanya.

Menurutnya, dia yang bekerja sebagai pembantu tukang masak di syarikat katering hanya menjangkakan gaji RM1,200 sebulan dan tidak mampu mengumpulkan wang yang diperlukan dalam masa dua bulan.

“Sejak Perintah Kawalan Pergerakan Mac lalu, perniagaan katering yang dikendalikan oleh kakak saya tidak banyak menerima pesanan. Saya tidak mampu membayar pembedahan kerana saya mengambil gaji sehari.

"Anak saya sekarang, perlu berehat dan menunggu pembedahan untuk memperbaiki tulang belakangnya yang berbentuk seperti huruf C. 

Doktor memaklumkan bahawa mereka akan memasang 14 skru titanium dan dua batang batang pada tulang belakang anak saya untuk membolehkan tulang belakangnya berdiri seperti biasa, "katanya. lima kanak-kanak berumur 15 hingga 26 tahun.

Murni, yang telah berpisah dengan suaminya selama 10 tahun terakhir, menambah bahawa dia juga menjaga ibunya yang sakit.

“Anak sulung dan kedua yang sudah bekerja juga membantu dari sudut kewangan untuk mengurangkan beban perbelanjaan untuk menghantar Shafiyah Laiyinah sebulan sekali untuk rawatan di HUKM.

"Saya harap ada pihak yang sudi menolong kerana saya tidak dapat dana yang mencukupi untuk menampung kos pembedahan. Saya juga membuat permohonan dari Baitulmal Negeri Sembilan untuk mendapatkan kos pembedahan," katanya.

Orang yang ingin menolong boleh menyalurkan bantuan ke akaun bank berikut atas nama Murni Mansor:

Progress:

RM100 raised

Goal: RM50000blog counter views

0 comments:

Kongsi Portal Ini