Derita kanak-kanak hidap penyakit genetik jarang berlaku, 13q deletion - Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik / B40 / asnaf di Malaysia yang memerlukan bantuan. Sumbangan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang terdapat di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top

Ipoh - Menghidap penyakit genetik yang jarang berlaku sindrom Chromosome 13q deletion, Nur Mardhiah Shahadah terpaksa menderita sejak berus...

Derita kanak-kanak hidap penyakit genetik jarang berlaku, 13q deletion


Ipoh - Menghidap penyakit genetik yang jarang berlaku sindrom Chromosome 13q deletion, Nur Mardhiah Shahadah terpaksa menderita sejak berusia tiga bulan.

Seperti satu daripada sejuta penyakit, sindrom gangguan genetik bukan sahaja menyebabkan Mardhiah mengalami tumbesaran lambat berbanding dengan kanak-kanak normal yang lain, tetapi juga harus menghadapi masalah pergerakan dan kecacatan kekal seumur hidup.

Bukan hanya itu, dugaan gadis berusia tiga tahun itu nampaknya tidak ada akhirnya ketika mata kirinya terpaksa dikeluarkan kerana barah mata. Selain itu, dia juga menderita masalah pernafasan dan jangkitan telinga.

Bagi kita yang membaca tentang keperitan yang ditanggung oleh si kecil, sudah cukup untuk menyakitkan perasaannya, apatah lagi ibunya, Nur Natasya Rasid.

"Secara jujur ​​saya katakan, sebenarnya diri ini tidak cukup kuat, tetapi saya bertahan demi Mardhiah. Allah menguji kita dengan pelbagai penyakit yang terpaksa ditanggung oleh anak kecil ini, tetapi Alhamdullillah Mardhiah mudah dijaga.

"Mardhiah, anak bongsu dari tiga beradik ini sangat istimewa dan menyenangkan. Bagi saya, menjaga Mardhiah adalah pengalaman yang tidak ternilai dan saya tidak pernah menyesal melahirkannya," katanya yang tinggal di Ipoh, Perak dengan tangisan.

Ibu berusia 24 tahun itu mengakui bahawa walaupun tiga anaknya adalah hasil perkahwinan pertamanya, suaminya yang baru, Muhammad Iqmal Ramli, 24, yang bekerja sebagai pekerja kontrak pembinaan, sangat menyayangi Mardhiah.

"Bagi saya, mempunyai anak yang istimewa bukanlah suatu beban, tetapi ibadah yang harus dilaksanakan dengan penuh keikhlasan. 

Bagi saya, sepanjang hidup ada di dalam badan, saya akan memastikan bahawa keperluan Mardhiah mencukupi kerana inilah bekalan di akhirat. Doakan agar Mardhiah sentiasa aktif dan ceria kerana dia adalah sumber dorongan dan kekuatan untuk saya meneruskan kehidupan, "katanya.

Orang ramai ingin membantu menyumbang dana kewangan, boleh menyalurkan terus ke akaun bank berikut atas nama Nur Natasya Binti Rasid untuk menolong anaknya:

Progress:

RM50 raised

Goal: RM10000blog counter views


0 comments:

Kongsi Portal Ini