Derita ibu tunggal lumpuh separuh badan, anak pula hidap down sindrom - Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik / B40 / asnaf di Malaysia yang memerlukan bantuan. Sumbangan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang terdapat di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top

Tumpat - Tugas ibu tunggal menguruskan anak dengan sindrom down dan hiperaktif menjadi lebih sukar apabila dia mengalami strok yang menyera...

Derita ibu tunggal lumpuh separuh badan, anak pula hidap down sindrom


Tumpat - Tugas ibu tunggal menguruskan anak dengan sindrom down dan hiperaktif menjadi lebih sukar apabila dia mengalami strok yang menyerang separuh badannya, sejak sebulan lalu.

Berikutan serangan itu, pergerakan Roslina Hassan, 42, menjadi semakin terhad dan dia tidak dapat menjaga satu-satunya anaknya, Muhammad Iman Mukmin Zulkifli, 5, seperti biasa.

Roslina, yang lumpuh di sebelah kiri badannya, kini hanya mampu menggosok dan melihat Iman dikendalikan oleh pengasuh kerana dia tidak berdaya dan hanya cenderung bergerak selain menggunakan kerusi roda.

"Mengurus Iman bukanlah tugas yang mudah kerana dia hiperaktif dan saya harus memasukkannya ke dalam buaian untuk mengelakkannya keluar dari jalan.

"Pada awal strok, Iman dijaga oleh ayah saya, tetapi kerana dia sakit, saya mencari pengasuh di sekitar rumah dan mengupahnya untuk menjaga Iman dan saya," katanya di rumahnya di Kampung Chenderong Kubu.

Roslina berkata, pengasuh, Ummu Habibah Che Mat, 34, diberi gaji RM15 sehari dan tugasnya bermula dari pukul 7 pagi hingga 1 tengah hari sebelum meneruskan kerja di restoran yang tidak jauh dari situ.

Roslina, yang sebelumnya bekerja sebagai pembantu di tadika swasta di Pasir Mas, terpaksa berhenti kerja kerana sering mengambil cuti kerana Iman sering dimasukkan ke hospital.

"Selepas kelahiran, Iman tidak hanya menderita Down Syndrome dan hiperaktif, tetapi juga menderita paru-paru kronik yang menyebabkannya sering dimasukkan ke wad.

"Saya menderita kebocoran injap jantung selama lima tahun terakhir, menyebabkan saya mudah letih dan hanya bertahan dengan ubat-ubatan," katanya yang telah bercerai sejak empat tahun lalu.

Roslina berkata, kelangsungan hidup ketiga-tiga anak mereka, termasuk bapa mereka, Hassan Ali, 75, bergantung pada bantuan bulanan dari Jabatan Kebajikan Masyarakat yang diterima Iman sebanyak RM500 sebulan selain daripada sumbangan jiran dan saudara-mara yang datang melawat.

Selain sara hidup, Roslina perlu menyediakan sekurang-kurangnya RM1,000 sebulan untuk susu khas Iman dan lampin pakai buang untuk anak dan dirinya.

"Alhamdulillah, setakat ini kami tidak memotong sumber kewangan dalam menyediakan keperluan ini kerana selalu ada bantuan yang muncul.

Orang yang ingin menolong keluarga Roslina boleh menderma melalui akaun bank berikut atas nama Roslina Hassan:
 
Progress:

RM100 raised

Goal: RM4000blog counter views


0 comments:

Kongsi Portal Ini