Penderitaan isteri hidap pelbagai penyakit, suami pula hilang penglihatan - Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik / B40 / asnaf di Malaysia yang memerlukan bantuan. Sumbangan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang terdapat di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top

Pasir Puteh - Hujan panas permainan hari, senang susah permainan hidup. Dugaan demi dugaan hidup perlu mereka tempuhi dengan kesabaran,...

Penderitaan isteri hidap pelbagai penyakit, suami pula hilang penglihatanPasir Puteh - Hujan panas permainan hari, senang susah permainan hidup. Dugaan demi dugaan hidup perlu mereka tempuhi dengan kesabaran, walaupun perit tapi perlu dilalui. Itulah nasib pasangan dengan tiga anak kecil dari Kampung Jeram Pasu di sini yang ibarat bagai jatuh ditimpa tangga.

Ketua keluarga, Mohd Kairul Lazahak Hashim, 34, hilang penglihatannya setahun yang lalu apabila mata kirinya mengalami kerosakan akibat katarak.

Isterinya, Nur Azipah Mohd Salleh, 34, kehilangan kaki kirinya sejak dua tahun lalu kerana diabetes dan juga didiagnosis menghidap penyakit buah pinggang kronik, paru-paru berair dan tekanan darah tinggi.

Kini mereka berdua bingung memikirkan proses pertumbuhan ketiga-tiga anak mereka yang berusia antara enam hingga dua tahun setelah tidak dapat keluar bekerja untuk menyara keluarga mereka.

Nur Azipah berkata, lebih menyedihkan kerana masalah kewangan dia dan suaminya serta tiga anaknya, Nur Aishah Umairah, 6, Nur Jannah Humaiyah, 4, dan Nur Saffiyya Humairah, 2, terpaksa 'terperap' di sebuah bilik kecil di rumah orang tuanya. .

Katanya, rumah kecil itu dihuni oleh 15 ahli keluarga yang terdiri daripada dua keluarga lain dan juga anak-anak mereka.

"Bilik ini adalah 'syurga' bagi kita. Makan, tidur, minum dan memasak ada di sini. Impian untuk hidup dengan selesa ada tetapi terpaksa ditangguhkan kerana masalah kewangan dan kesihatan kita.

"Sejak kaki saya diamputasi pada akhir 2018, saya hanya dapat meluangkan masa di tempat tidur selain harus melawan penyakit lain," katanya.

Menurutnya, walaupun ada yang mendapat bantuan kerusi roda dan kaki prostetik, fasilitas itu tidak dapat digunakan ketika area di bawah lutut semakin bengkak.

Katanya, setiap kali ingin mendapatkan rawatan, dia menghadapi kesukaran untuk pergi ke hospital kerana masalah penglihatan suaminya semakin teruk.

Nur Azipah berkata, sekarang suaminya menerima rawatan di Hospital Raja Perempuan Zainab II sejak lima hari lalu dan telah menjalani pembedahan katarak semalam.

"Suami saya di hospital ditemani ibu mertuanya kerana saya tidak dapat berbuat demikian walaupun dia sudah tua dan tidak sihat.

"Sebaliknya, saya semakin terkejut apabila pihak hospital meminta saya menyediakan bilik yang selesa dan lengkap dengan semua alat untuk rawatan dialisis, tetapi jumlahnya terlalu besar sekitar RM18,000.

"Dalam keadaan saya sekarang sukar untuk pergi ke hospital dan suami saya juga tidak dapat menolong," katanya.

Orang yang ingin menolong boleh menderma melalui akaun bank berikut atas nama Nur Azipah Mohd Salleh:

Progress:

RM0 raised

Goal: RM18000blog counter views

0 comments:

Kongsi Portal Ini