Letupan Beirut: 300,000 kehilangan tempat tinggal, kerugian cecah RM15bilion - Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik / B40 / asnaf di Malaysia yang memerlukan bantuan. Sumbangan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang terdapat di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top

Beirut - Sekitar jam 3 petang (GMT) semalam (4 Ogos), letupan besar di pelabuhan ibu kota Lubnan menggegarkan bandar itu. Setakat ini, l...

Letupan Beirut: 300,000 kehilangan tempat tinggal, kerugian cecah RM15bilion


Beirut - Sekitar jam 3 petang (GMT) semalam (4 Ogos), letupan besar di pelabuhan ibu kota Lubnan menggegarkan bandar itu. Setakat ini, lebih daripada 140 orang disahkan meninggal dunia akibat letupan itu, dengan lebih daripada 6,000 orang cedera.

Pasukan kecemasan sedang mengesan mangsa yang masih tidak dijumpai, dengan banyak terperangkap di bawah runtuhan bangunan dan dikhuatiri sudah mati.

Gabenor kota itu, Marwan Abboud memberitahu media bahawa ia boleh menelan belanja hingga $5 bilion (RM20 bilion) untuk memperbaiki kerosakan teruk yang disebabkan oleh letupan itu, dengan 300,000 orang dikhuatiri kehilangan tempat tinggal.


Perdana Menteri Lubnan Hassan Diab mengatakan letupan itu mungkin disebabkan oleh 2,700 tan ammonium nitrat, yang digunakan untuk membuat baja dan bahan letupan, yang telah disimpan di gudang pelabuhan berhampiran selama enam tahun.

Perkara ini juga disokong oleh Ketua Keselamatan Umum negara, Abbas Ibrahim, yang menyalahkan letupan berpunca dari 'bahan yang sangat mudah meletup' yang telah dirampas beberapa tahun sebelumnya dan disimpan di gudang tersebut.

Sejak letupan itu berlaku, sejumlah negara telah tampil dan menawarkan sokongan mereka kepada pemerintah Lubnan, dengan Malaysia melaui Wisma Putra berjanji untuk mengirim bantuan, sementara Greece dan Denmark juga menawarkan untuk membantu.

Menulis di media sosial, Perdana Menteri Malaysia Tan Sri Muhyiddin Yassin mengatakan bahawa dia bersedia mengirimkan bantuan dalam kapasiti untuk merawat mereka yang terjejas.

Dia berkata: "Kerajaan dan rakyat Malaysia menzahirkan rasa simpati kepada keluarga mangsa yang terkorban dan cedera dalam kejadian itu serta berdoa mereka tabah menghadapi dugaan ini."

"Malaysia bersedia menghulurkan apa jua bantuan yang diperlukan oleh Lebanon," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Rakaman letupan asal disiarkan di Twitter petang semalam. Dalam klip itu, yang diambil dari atas bumbung, awan asap yang besar tiba-tiba meletus ke udara ketika bunyi kuat letupan yang memekakkan telinga merentasi kota.

Ia disiarkan dengan kapsyen: "Sebuah video yang saya terima di WhatsApp mengenai skala letupan di #Beirut, yang mengesahkannya berada di pelabuhan.

"FYI - ini terjadi pada salah satu masa terburuk dalam sejarah Lubnan, krisis ekonomi yang mendalam dengan semakin banyak penduduk tidak dapat mengakses makanan, rawatan kesihatan.

"Banyak orang hampir tidak dapat bertahan hidup dan sekarang lebih banyak kehilangan wang, kedai dan kereta mereka musnah."

Sebuah video juga baru-baru ini muncul bahawa seorang lelaki terpaksa menyelamatkan nyawanya ketika letupan itu mengegarkan masjid berhampiran dia berada.

Dalam klip pendek, lelaki itu dapat dilihat mengimamkan solat ketika lampu mulai berkedip dan potongan besar dinding dan siling mulai runtuh. Kamera membuat rakaman perkhidmatan kemudian jatuh ke tanah dan video berakhir.

Rakyat Malaysia yang ingin membantu boleh menderma kepada Palang Merah Lubnan di sini:

Lebanese Red Cross
Progress:

RM12400 raised

Goal: RM20000blog counter views

0 comments:

Kongsi Portal Ini