24 kali jalani kimoterapi, gadis 17 tahun diuji hidap kanser limfoma tahap 4 - Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik / B40 / asnaf di Malaysia yang memerlukan bantuan. Sumbangan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang terdapat di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top

Kuala Lumpur - Sudah tentunya, sebagai keluarga pastinya akan turut merasa sedih apabila salah seorang ahli terpalit dalam kesusahan ya...

24 kali jalani kimoterapi, gadis 17 tahun diuji hidap kanser limfoma tahap 4Kuala Lumpur - Sudah tentunya, sebagai keluarga pastinya akan turut merasa sedih apabila salah seorang ahli terpalit dalam kesusahan yang dihadapi. Lebih-lebih lagi, apabila mereka terpaksa menanggung derita mengidap penyakit kronik dan memerlukan sokongan yang berterusan daripada ahli keluarga.

Di laman Twitter, seorang kakak berkongsikan kisah derita yang ditangung adik perempuannya yang menghidap kanser tahap 2 sewaktu adiknya berusia 13 tahun lagi.

Rabiyatul Hidayah Muhammad Razi mengatakan adik sudah 24 kali menjalani rawatan kemoterapi dan pembedahan transplant telah dilakukan pada bulan Februari yang lalu.

Tanpa dijangka, adiknya disahkan menghidapi kanser tahap ke empat setelah mula setelah demam panas serta dibawa ke hospital dan buat pemeriksaan.

Menurut kakanya, Nurul Fatin Ielyqa yang merupakan calon SPM tahun ini, ialah seorang gadis yang periang dan sangat rajin biarpun sudah lama menghidap penyakit itu.

Tapi kadang-kala dia boleh jadi sensitif. Masa mula-mula tahu knser datang balik, dia menangis salahkan diri sendiri, cakap dia susahkan orang. Jelas si kakak.

Bercerita mengenai keluarga, Rabiyatul mendedahkan dia bersama ibu dan adiknya itu kini menetap di Sungai Buloh sejak Disember lalu di kediaman kakaknya.

Dia dan ibunya kini menetap bersama kakaknya di Sungai Buloh, kerana senang untuk berulang-alik rawatan Fatin di Ampang.

Dulu ulang-alik naik bas atau kereta sewa. Dan lepas penceraian (mak) kami tak ada ketua keluarga, jadi buat keputusan duduk dengan kakak. Jelas Rabiyatul.

Sebagai kakak, dia sangat bersyukur apabila ramai individu prihatin di luar sana yang mahu meringankan beban kos perubatan adiknya.

Bagi orang ramai yang ingin membantu boleh salurkan bantuan ke akaun bank berikut atas nama Julizamilawati Suria binti Abdul Razak (Ibu) atau hubungi Rabiatul Adawiyah (Kakak):

012-3406028
Progress:

RM0 raised

Goal: RM10000blog counter views

0 comments:

Kongsi Portal Ini