Ibu rayu bantuan anak lumpuh kedua belah kaki akibat barah saraf tunjang - Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik / B40 / asnaf di Malaysia yang memerlukan bantuan. Sumbangan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang terdapat di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top

Kuala Pilah - Seorang ibu tunggal mengharapkan sumbangan orang ramai untuk meringankan beban yang ditanggung setelah anaknya yang berus...

Ibu rayu bantuan anak lumpuh kedua belah kaki akibat barah saraf tunjangKuala Pilah - Seorang ibu tunggal mengharapkan sumbangan orang ramai untuk meringankan beban yang ditanggung setelah anaknya yang berusia 16 tahun disahkan menghidap barah saraf tunjang sejak tahun lalu.

Nurul Adura Roslan, 40, dari Kampung Gedang, Terachi, dekat sini menjelaskan, kerana mengetahui bahawa Muhammad Ilman Farhan menghidap barah tahap tiga, hidupnya juga telah berubah kerana dia perlu memberi perhatian sepenuhnya kepada anaknya.

"Sebelumnya, saya bekerja di syarikat kurir tetapi terpaksa berhenti kerja kerana terpaksa berulang-alik ke hospital untuk mendapatkan rawatan untuk Ilman.

"Saya telah menerima bantuan dari Jabatan Kebajikan Masyarakat sebanyak RM270 sebulan dan pihak Baitulmal juga telah menghantar bantuan peralatan tempat tidur dan perubatan, namun masih belum mencukupi untuk menampung kos rawatan dan perjalanan dari rumah ke hospital," katanya ketika ditemui.

Nurul Adura menjelaskan bahawa dia dan ibunya, Kamaliah Ahmad, 64, bergilir-gilir menjaga Muhammad Ilman kerana anaknya tidak dapat berjalan sejak beberapa bulan lalu.

"Ibu dan saya harus menjaga Ilman kerana dia lumpuh di kedua kakinya dan tidak dapat merawat dirinya sendiri. Saya harap ada pihak yang dapat menyumbang untuk mengurangkan kesulitan yang ditanggung.

"Malah, ibu saya juga membantu dengan bekerja sebagai pembantu restoran berdekatan untuk memenuhi keperluan rumah ini," katanya.

Nurul Adura menjelaskan bahawa sejak dia didiagnosis menghidap barah, anaknya tidak lagi bersekolah.

"Pada akhir tingkatan dua, dia mengeluh bahawa air kencingnya tidak tua dan sukar membuang air kecil, kadang-kadang dia tidak menyedari bahawa dia telah membuang air besar.

"Ketika dia dihantar ke hospital, doktor mengesahkan terdapat tumor di bahagian belakang pinggangnya dan perlu menjalani pembedahan segera sehingga kedua kakinya kelihatan lemah dan kini lumpuh," katanya.

Orang yang ingin menderma boleh menyalurkannya melalui akaun bank berikut atau menghubungi Nurul Adura:

016-3648436
Progress:

RM400 raised

Goal: RM5000blog counter views

0 comments:

Kongsi Portal Ini