
Kuala Terengganu - Seorang ibu tunggal memerlukan bantuan kewangan untuk menampung kos penggantian bateri jantung baru yang dijadualkan pada 20 September di Institut Jantung Negara.
Norlela Abd Rahman, 57, berkata, keseluruhan kos pembedahan itu berharga RM45,000.
Katanya, RM40,000 dikumpulkan dari Jabatan Kebajikan Masyarakat dan Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Terengganu.
"Setakat ini, peruntukan RM40,000 telah diberikan oleh kerajaan. Saya hanya perlu mendapatkan RM5,000 lagi dan sebanyak RM2,000 untuk kos sampingan yang perlu ditanggung semasa proses itu nanti," katanya.
Menurut Norlela, dia telah menggunakan bateri jantung selama lapan tahun kebelakangan ini dan sekarang sudah tiba masanya untuk diganti.
"Ketika saya memasang bateri jantung untuk pertama kalinya, saya juga mendapat bantuan kerajaan. Kali ini saya mesti mendapati sebahagian kecil daripada kos yang ditetapkan.
"Hanya mengeluarkan wang dari simpanan sendiri agak sukar kerana saya tidak bekerja kerana sakit," katanya yang kehilangan suaminya 16 tahun lalu.
Sebelumnya, kisah Norlela dikongsi oleh pengguna media sosial yang menemui ibu tunggal itu di sebuah restoran sambil memegang plakad dana meminta pertolongan untuk menampung kos memasang bateri di hatinya.
Kisah yang dikongsi di laman sosialnya semalam mendapat pelbagai reaksi daripada netizen.
Individu yang ingin menderma boleh menyalurkan bantuan anda ke akaun bank berikut atas nama Norlela Abd Rahman atau menghubunginya:
![]() |
010-7019206 |
Progress:
|
Goal: RM7000 |
0 comments: