Suami lumpuh, anak pula CP...ujian tanda Allah sayang, ujar Rosnah - Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik / B40 / asnaf di Malaysia yang memerlukan bantuan. Sumbangan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang terdapat di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top

Kuala Lumpur - "Meriah itu tidak ada, sambutlah seperti biasa." Demikian kata seorang wanita mengenai kehadiran Ramadan dan S...

Suami lumpuh, anak pula CP...ujian tanda Allah sayang, ujar RosnahKuala Lumpur - "Meriah itu tidak ada, sambutlah seperti biasa." Demikian kata seorang wanita mengenai kehadiran Ramadan dan Syawal tahun ini.

Rosnah Abd Walad, 55, menambah bahawa sambutan itu memberangsangkan kerana dia fokus menguruskan anak bongsunya, Nabil Najmi, 24, menderita Cerebral Palsy sejak lahir.

Namun, kehidupan ibu tiga anak itu semakin tegang apabila suaminya, Zainal Abidin Mohd Said, 56, lumpuh sejak 12 tahun yang lalu.

"Ketika Ramadan tiba, kami berpuasa. Pada mulanya, kami dapat pergi ke bazar Ramadan bersama-sama. Tetapi kerana suami saya lumpuh, saya pergi bersendirian.

"Walaupun raya, tidak ada buat apa-apa, ia tidak seperti sebelumnya. Tetapi saya biasanya membeli pakaian untuk suami dan anak saya.

"Pagi mungkin berkumpul dengan anak-anak. Kami ingin melihat keseronokan memakai banyak warna walaupun hanya t-shirt.

"Raya kan ... rendang ketupat sambal kacang sedikit berbeza. Jika kuih raya harapkan subsidi dari saudara-mara dan rakan-rakan yang memahami," katanya.

Bercakap mengenai perayaan Ramadan tahun ini, Rosnah mengatakan tidak berbeza dengan tahun-tahun sebelumnya.

Sebenarnya, dia tidak begitu terkesan dengan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang telah berkuatkuasa sejak 18 Mac.

Dia mengatakan bahawa sukar bagi anak sulungnya yang tinggal secara terpisah untuk berkunjung seperti biasa.

"Tahun ini, tidak begitu berbeza. Cuma tidak akan keluar. Ada PKP yang sama. Biasanya saya keluar dan membelinya.

"Biasanya ketika saya keluar, suami akan melihat anak. Tetapi dia dapat melihat. Dia tidak dapat berbuat apa-apa," katanya.

Sementara itu, Rosnah berkata, siapa yang tidak merasa sedih dengan nasib yang menimpanya? Namun dia melepaskan takdir kepada kehendakNya.

Sebenarnya, kudratnya kadang-kadang tidak berdaya dan hanya boleh mengadu kepada Yang Esa.

"Saya berumur 55 tahun. Kadang kala saya tidak sihat, tetapi masih tetap perlu melakukannya (menjaga anak dan suami).

"Hanya mengadu kepada Tuhan ... air mata kering. Doktor mengatakan bahawa suami saya tidak mempunyai harapan untuk sembuh.

"Tetapi untuk kata-kata semangat saya, untuk mempercayai kuasa Tuhan. Jauh di dalam hati, adalah harapan besar untuk melihatnya pulih" katanya lagi.

Menurut Rosnah, yang tinggal di PPR Bukit Jalil, dia terus hidup dengan wang pencen dan pencen suaminya yang juga pesara polis.

Jelas nenek kepada dua cucu itu, wang pencen bersih yang diterima selepas menolak komitmen lain cukup untuk makan dan minum namun untuk bermewah tidak pernah sama sekali.

“Cuma keadaan terdesak apabila tiba-tiba ada benda penting yang kena beli. Sebelum ini untuk elak komitmen bulanan, saya jual kereta lama suami selepas dia jatuh sakit untuk sambung bayar.

Dia juga menerima bantuan lampin (Baitulmal) sebanyak RM250 sebulan, selain RM350 sebulan dari Jabatan Kebajikan Masyarakat.

"Kadang kala jika ada lebih wang, saya akan membeli makanan tambahan untuk anak-anak dan suami.

"Untuk makanan tambahan itu, mereka kelihatan sedikit ceria. Tetapi lihatlah keadaannya. Saya mempunyai lebih banyak barang untuk dibeli," katanya.

Bagi sesiapa yang ingin menghulurkan bantuan, mereka boleh menghubungi Rosnah di talian yang tertera.

Sumbangan pula boleh disalurkan kepada akaun bank berikut atas nama bersama Rosnah dan Nabil Najmil:

01110028921
Progress:

RM0 raised

Goal: RM1000

0 comments:

Kongsi Portal Ini