Tiga sekeluarga OKU pohon bantuan insan mulia rumah terlalu usang - Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Nusantara

Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Nusantara

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik / B40 / asnaf di Malaysia / Indonesia / Singapura yang memerlukan bantuan. Sumbangan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang terdapat di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top

Parit Buntar - Tiga beranak orang kurang upaya (OKU) amat mengharapkan simpati orang ramai untuk menghulurkan sumbangan bagi membantu m...

Tiga sekeluarga OKU pohon bantuan insan mulia rumah terlalu usangParit Buntar - Tiga beranak orang kurang upaya (OKU) amat mengharapkan simpati orang ramai untuk menghulurkan sumbangan bagi membantu mereka dalam membina rumah baharu bagi kehidupan lebih selesa.

Mohd Nazri Abdul Raji, 36, berkata dia bersama ibu, Hamidiah Adnam, 60 dan bapanya Abdul Raji Masdar, 72, kini menumpang simpati di rumah bapa saudaranya di Batu 5, Parit Buntar.

Menurutnya, ini berikutan rumah asal mereka begitu usang kerana tidak mempunyai lantai sekali gus menyukarkan pergerakan kerana bergantung pada tongkat dan kerusi roda.

Katanya, dia mengalami masalah buah pinggang sejak Februari tahun lalu dan perlu menjalani rawatan dialisis sebanyak empat kali sehari.

“Sebelum jatuh sakit, saya menjual burger sambil menjaga ibu yang menghidap penyakit tulang reput, manakala ayah pula diserang angin ahmar dan ghout sejak 11 tahun lalu.

“Ibarat jatuh ditimpa tangga kini saya tidak dapat bekerja akibat kompilasi buah pinggang yang dihidapi.

“Kami kini hidup menumpang kerana rumah pusaka yang didiami sebelum ini sudah banyak rosak, selain sukar untuk turun naik tangga ke tandas dan bilik mandi,” katanya.

Mohd Nazri berkata demikian ketika ditemui selepas menerima sumbangan pek makanan daripada Armada dan Srikandi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Parit Buntar, hari ini.

Hadir sama, Ketua Bersatu Parit Buntar, Md Nayan Salleh.

Menurutnya, dia juga memerlukan sebuah bilik khas bertutup dan lengkap dengan sinki air bagi membolehkannya melakukan dialisis sendiri di rumah.

“Saya sempat buat bilik sahaja, tapi siling dan sinki tak mampu dibuat sebab tiada sumber pendapatan.

“Sekarang kami harap bantuan kakak dan adik, selain bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) ayah sebanyak RM250,” katanya.

Orang ramai yang ingin membantu keluarga ini boleh menghubungi Mohd Nazri di talian berikut:

012-5156817
Progress:

RM0 raised

Goal: RM500blog counter views

0 comments:

Kongsi Portal Ini