Menyentuh hati pasangan warga emas daif menjaga cucu-cucu yatim piatu - Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik / B40 / asnaf di Malaysia yang memerlukan bantuan. Sumbangan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang terdapat di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top

Seberang Perai - PKP yang dilanjut sehingga 28 April dan bulan Ramadan yang menjelang tiba, setiap masa sentiasa ada mereka yang meme...

Menyentuh hati pasangan warga emas daif menjaga cucu-cucu yatim piatuSeberang Perai - PKP yang dilanjut sehingga 28 April dan bulan Ramadan yang menjelang tiba, setiap masa sentiasa ada mereka yang memerlukan bantuan di waktu yang sukar ini bagi rakyat seluruh pelusuk negara. Ujian lebih perit buat keluarga susah ini yang cukup menyentuh hati iaitu anak syurga Muhammad Fariszal Iskandar Abdul Hadi 3 tahun seorang anak yatim yang dijaga oleh tok wan dan toknya di Kampung Kepala Gajah, Simpang Ampat, Seberang Perai Selatan.

Ibunya Siti Hamiszul 23 tahun seorang OKU meninggal dunia selepas beberapa hari melahirkan Fariszal 3 tahun dulu dan bapanya hilang entah kemana.

Keluarga ini sudah tak mampu untuk membeli susu khas dan pampers ketika wabak Covid 19 ini. Allahuakbar. En Ishak Hamid 67 tahun Tok Wan membesarkan Fariszal dengan mengutip sampah dan barangan buangan untuk dijual bagi menampung keluarga.

Bersama beliau masih ada 6 lagi cucu dari seorang anaknya yang kini menjadi ibu tunggal bekerja sebagai ‘cleaner’ di Juru. Dengan rumah yang usang 10 beranak ini menumpang teduh. .

Walaupun sudah tua beliau terpaksa bekerja khususnya Adik Fariszal yang hanya minum susu khas bernilai RM 400 sebulan. Ketika ini sejak wabak covid 19 ini beliau tidak dapat lagi bekerja dan hanya mengharapkan bantuan dari JKM dan Zakat Pulau Pinang.

Beliau cukup sayang pada cucu ini kerana inilah satu-satunya zuriat dari arwah ibu Fariszal walaupun seorang OKU.

Beliau pernah berkali-kali diminta oleh beberapa individu untuk mengambil sebagai anak angkat serta ditawarkan dengan wang yang banyak namun ditolak, susah senang inilah cucunya.
Insyaallah...

Syabas dan terima kasih diucapkan kepada Sdr Mohd Norhiesam Ismal @chegusham_nt, Ketua Pemuda UMNO Nibong Tebal di atas keprihatinan beliau yang hadir menyantuni mereka dan menyampaikan sumbangan. Beliau juga akan berbincang dengan agensi yang berkaitan bagi terus membantu keluarga ini. .

Sayu sebelum Sdr Norhiesam meninggalkan Adik Fariszal dan sepupu-sepupunya yang masih kecil dan beliau berdoa agar Allah jua melindungi mereka. Insha Allah, beliau akan pergi kembali!!!

Bagi yang ingin membantu boleh sumbangkan ke akaun bank berikut atas nama Ishak bin Hamid (Tokwan):

Progress:

RM0 raised

Goal: RM500blog counter views

0 comments:

Kongsi Portal Ini