Sekolah Tahfiz Al Banna terbakar, perlu dana RM500k untuk baikpulih - Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik / B40 / asnaf di Malaysia yang memerlukan bantuan. Sumbangan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang terdapat di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top
Kuantan - Malang tidak berbau dan perkara yang tidak dijangka berlaku apabila kelas dan pejabat Sekolah Rendah Islam (SERI) Tahfiz Al B...

Sekolah Tahfiz Al Banna terbakar, perlu dana RM500k untuk baikpulihKuantan - Malang tidak berbau dan perkara yang tidak dijangka berlaku apabila kelas dan pejabat Sekolah Rendah Islam (SERI) Tahfiz Al Banna di Bandar Jengka, Maran terbakar, malam tadi.

Kejadian pada 9.15 malam itu memusnahkan 50 peratus bangunan itu. Namun tiada kemalangan jiwa dilaporkan.

Pegawai Perhubungan Awam Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Pahang, Anuar Hassan berkata, Pusat Gerakan Operasi menerima panggilan daripada MERS 999 pada 9.27 malam memaklumkan kejadian itu.

“Dua dua jentera dan sebuah ambulans dengan kekuatan 15 anggota dikerah ke lokasi. “Api berjaya dikawal pada 9.44 malam dan padam sepenuhnya tidak lama kemudian,” katanya. Beliau berkata, punca kejadian dan kerugian masih dalam siasatan. 

Sekolah Rendah Islam (Seri) Tahfiz Al Banna di Felda Melati Jengka 11, di sini memerlukan sumbangan kira-kira RM500,000 selepas bangunan pejabat dan kelas sekolah itu musnah dalam kebakaran kelmarin.

Timbalan pengerusi sekolah, Kamaruzaman Usop berkata, sumbangan itu bertujuan untuk membeli semula peralatan yang musnah antaranya komputer, sistem pembesar suara, projektor dan barangan pejabat serta memperbaiki semula kerosakan di bangunan pejabat dan kelas.

Menurutnya, buat masa ini, sesi pembelajaran hanya kembali disambung bermula esok. "Sekolah ini mempunyai 173 murid dengan 18 daripadanya tinggal di asrama. Sesi pengajian selepas ini hanya membabitkan kelas pengajian al-Quran di bangunan baharu bersebelahan dan dipendekkan dari jam 7.15 pagi hingga 1 tengah hari berbanding hingga 4.30 petang sebelum ini.

"Bangunan baharu itu pun berada dalam keadaan serba tidak lengkap, belum ada bekalan elektrik dan peralatan serta masih memerlukan sumbangan untuk kegunaan sekolah," katanya.

Beliau berkata, setakat ini pihaknya ada menerima sumbangan pelbagai pihak dan orang ramai yang prihatin.

"Kita telah menerima sumbangan kira-kira RM40,000 dan ia akan digunakan untuk membeli keperluan sewajarnya," jelasnya.

Mengulas kejadian kebakaran itu, Kamaruzaman bagaimanapun bersyukur kerana ia tidak membabitkan sebarang kehilangan nyawa atau kecederaan kepada warga sekolah.

Bagi mereka yang ingin menyumbang boleh menyalurkan sumbangan ke akaun bank berikut atas nama Seri Tahfiz Al Banna atau hubungi Kamaruzaman di talian berikut:

014-8071036
Progress:

RM50 raised

Goal: RM100000blog counter views

0 comments:

Kongsi Portal Ini