Bantulah kurangkan derita adik ini hidap ketumbuhan kelenjar di bawah ketiak - KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik di Malaysia yang memerlukan bantuan. Sumbangan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang terdapat di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top
Jitra - Setiap insan mengalami pelbagai dugaan hidup dalam pelbagai keadaan. Pada usia 6 bulan ketika adik Muhammad Amar Farish Mohd Haf...

Bantulah kurangkan derita adik ini hidap ketumbuhan kelenjar di bawah ketiak


Jitra - Setiap insan mengalami pelbagai dugaan hidup dalam pelbagai keadaan. Pada usia 6 bulan ketika adik Muhammad Amar Farish Mohd Hafid masih bayi kecil, gumpulan di lengannya hanya sebesar bola ping pong. Namun ia kemudian terus tumbuh membesar sebesar buah kelapa sehingga hari ini.

Sakitnya hanya Tuhan yang tahu. Setiap kali dia mengangkat tangan kirinya, dia menangis kerana kesakitan yang begitu sukar untuk memakai pakaian, kata Mohd Hafid Ismail, 32.

Mohd Hafid berkata anak sulung kedua adik beradik itu akan menamatkan pengajian tahun depan, tetapi disebabkan pertumbuhan kelenjar anaknya, dia terpaksa membiarkan Muhammad Amar Farish berehat di rumah.

Dia berkata anaknya sudah sangat aktif sebelum tetapi ketika pertumbuhannya tumbuh, anaknya hanya duduk di rumah dan berbaring.

"Setiap bulan kami membawanya ke Hospital Sultanah Bahiyah di Alor Setar tetapi doktor hanya memberi ubat penahan sakit dan ubat-ubatan yang boleh mengurangkan kesakitannya.

"Dia sering merungut kerana sakit sehingga dia dan isteri saya, Nur Shuhaida Musa, 31, mati dan hanya dapat menghiburkannya," katanya di rumahnya di Kampung Pida 4, Kodiang, Jitra semalam.

Mohd Hafid berkata, isterinya juga mengalami masalah kesihatan dan mempunyai 'hiper tiroid' dan terpaksa menjalani rawatan susulan di HSB setiap bulan.

"Muhammad Amar Farish kini tidak mempunyai selera makan untuk berat badannya dan beratnya hanya 26 kg," katanya.

Mohd Hafid berkata benjolan di ketiak telah berkembang dan dianggarkan mencecah hampir tiga kilogram.

Beliau berkata doktor mengatakan bahawa benjolan itu adalah lendir yang boleh mencampurkan darah dan nanah.

"Kami lebih prihatin apabila seketul kecil dikesan di lengan kiri Muhammad Amar Farish yang kelihatan seperti benjolan di lengannya dan terdapat juga benjolan di lengan kanan.

"Kami hanya memberinya susu susu biasa untuk memenuhi selera makannya kerana saya tidak mampu susu formula khas kerana pendapatan saya sebagai pengawal keselamatan sekolah hanya RM1,700 sebulan," katanya.

Dalam hal ini, orang yang ingin menderma boleh melakukannya melalui akaun bank atas nama Nur Shuhaida atau hubungi mereka:

017-5450662
Progress:

RM0 raised

Goal: RM2000blog counter views

0 comments:

Kongsi Portal Ini