Terlantar koma selama sembilan bulan kerana penyakit hydrocephalus - Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Nusantara

Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Nusantara

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik / B40 / asnaf di Malaysia / Indonesia / Singapura yang memerlukan bantuan. Sumbangan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang terdapat di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top

Kuala Krai - Doktor mengesahkan bahawa anak kecil ini menghidap hydrocephalus atau cecair yang berlebihan di otak sejak berusia 2 tahun d...

Terlantar koma selama sembilan bulan kerana penyakit hydrocephalus


Kuala Krai - Doktor mengesahkan bahawa anak kecil ini menghidap hydrocephalus atau cecair yang berlebihan di otak sejak berusia 2 tahun dan ditambah pula dengan cacar dari jangkitan kuman.

Komplikasi-komplikasi ini menyebabkan Annisa Dhia Zara Kasmuri, 4, kini terlantar koma dan tidak lagi ceria seperti kanak-kanak lain bersama keluarganya.

Ibunya, Zarina Ibrahim, 43, berkata sudah 9 bulan anak bongsu beliau dari 3 adik-beradik itu dalam keadaan koma.

"Awal tahun lepas, dia dijangkiti cacar air selama dua minggu. Saya dan suami saya, Kamsuri Ahmad, 47, membawanya ke klinik dan diberi ubat makan dan ubat sapu.

"Pada masa itu, dia baik sahaja, aktif dan ceria seperti biasa. Walau bagaimanapun, selepas cacar air itu kering, anak menjadi tidak bermaya dan kami membawanya ke Hospital Kuala Krai untuk rawatan.

"Semasa di hospital, dia diserang sawan dan tidak sedarkan diri. Hospital tersebut merujuk mereka ke Hospital Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian untuk bantuan pakar.

"Doktor telah merawat dan mencuba yang terbaik, tetapi itu adalah ketentuan Allah bahawa dia telah koma sehingga sekarang," katanya, yang tinggal di Kampung Baru Kuala Pertang, Kuala Krai.

Dia, yang bekerja sebagai tukang cuci, berkata pilu hati melihat anak perempuannya yang gembira dan petah berkata kini hanya mampu terbaring.

Dia berkata ketika dia dan suaminya keluar bekerja, Annisa Dhia Zara akan dijaga oleh ibunya, Kasmah Jacob, 63, yang juga tinggal bersama dia untuk membantu meringankan bebannya.

Menurutnya, setiap tiga jam dia akan pulang ke rumah untuk memberikan susu anaknya dan sangat bersyukur majikan memahami kesulitannya.

Zarina terpaksa bekerja keras untuk meringankan beban keluarga kerana kos rawatannya melebihi RM500 sebulan untuk membeli susu khas dan lampin pakai buang.

Keluarga itu menerima bantuan bulanan sebanyak RM350 dari JKM sejak April.

Orang ramai yang ingin menderma boleh berbuat demikian melalui akaun bank berikut atas nama Zarina Ibrahim:

https://www.maybank2u.com.my/mbb/m2u/common/M2ULogin.do?action=Login
Progress:

RM0 raised

Goal: RM500

0 comments:

Kongsi Portal Ini