Qhayla sering kesakitan dan terlantar akibat penyakit Hydrocephalus - Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik / B40 / asnaf di Malaysia yang memerlukan bantuan. Sumbangan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang terdapat di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top
Kuala Lumpur - Impian sepasang suami isteri melihat anak kesayangan membesar secara sihat persis kanak-kanak lain dilihat tidak kesampaia...

Qhayla sering kesakitan dan terlantar akibat penyakit Hydrocephalus


Kuala Lumpur - Impian sepasang suami isteri melihat anak kesayangan membesar secara sihat persis kanak-kanak lain dilihat tidak kesampaian ekoran penyakit lebihan cecair di kepala yang dihidapi puteri bongsu pasangan tersebut.

Lebih menyedihkan, Nur Qhayla Rania Firdaus yang berusia tiga tahun bukan sahaja terlantar kaku selain terpaksa menggunakan tiub khas untuk makan malah turut menjalani sebanyak enam pembedahan sejak dilahirkan pada tahun 2016.

Menurut ibunya, Che Siti Noor Azreen Che Ishak, 24, anak kedua daripada dua beradik itu dilahirkan secara tidak normal apabila mempunyai ukuran lilit kepala yang agak besar iaitu sepanjang 37 sentimeter (cm) berbanding normal sekitar 20 cm.

Jelasnya, sejak itu, Qhayla terpaksa berulang alik dari rumahnya yang terletak di Kampung Alor Pasir, Tanah Merah, Kelantan ke Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian pada setiap bulan bagi menerima rawatan.

“Walaupun jarak hospital dengan rumah agak jauh iaitu sekitar 40 kilometer namun kami tidak mempunyai pilihan lain, apa yang penting Qhayla perlu menjalani rawatan dan mampu tersenyum kembali seperti kanak-kanak lain seusianya.

“Secara kebiasaannya, kami akan membawa Qhayla ke HUKM pada setiap minggu bagi mendapatkan rawatan fisioterapi manakala temu janji bersama doktor pakar diadakan sekali sebulan,” katanya ketika dihubungi di sini tadi.

Che Siti menambah, perasaannya juga sering terguris setiap kali melihat puteri kesayangannya menangis kesakitan berikutan tekanan air di kepala yang tinggi seterusnya menyebabkan ubun-ubun Qhayla membengkak.

“Situasi ini sering terjadi selang setiap dua hari, ketika itu, Qhayla hanya mampu menepuk ubun-ubunnya sebagai memberi isyarat sedang bertarung dengan kesakitan,” ujarnya.

Dalam pada itu, kami sekeluarga juga perlu berjimat-cermat dalam perbelanjaan harian demi menampung kos rawatan Qhayla memandangkan suami, Mohd Firdaus Abdullah, 27, hanya bekerja sebagai penoreh getah dengan pendapatan kira-kira RM1,000 sebulan.

“Kos rawatan Qhayla bukan sahaja meliputi perbelanjaan ulang-alik ke hospital malah dia turut bergantung sepenuhnya dengan susu formula khas bernilai kira-kira RM350 sebulan selain lampin pakai buang bernilai RM90.

“Kami sekeluarga hanya mengharapkan gaji suami yang tidak menentu selain bantuan bulanan Jabatan Kebajikan Masyarakat untuk menampung perbelanjaan Qhayla serta membesarkan seorang lagi kakaknya berusia enam tahun,” katanya.

Orang ramai yang ingin memberikan sumbangan dan bantuan boleh berbuat demikian menerusi nombor akaun bank berikut atas nama Che Siti Noor Azreen Che Ishak:

https://www.maybank2u.com.my/mbb/m2u/common/M2ULogin.do?action=Login
Progress:

RM0 raised

Goal: RM500

0 comments:

Kongsi Portal Ini