Tidak kisah jual roti canai untuk tampung perbelanjaan pusat tahfiz - Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik / B40 / asnaf di Malaysia yang memerlukan bantuan. Sumbangan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang terdapat di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top
Shah Alam - Mohd Zulkifli Abdul Rahman, 38, pengasas Akademi Tahfiz Ihya Ul-Quran (ATIQ) sanggup menjual roti canai di Jalan Kebun, Shah ...

Tidak kisah jual roti canai untuk tampung perbelanjaan pusat tahfiz


Shah Alam - Mohd Zulkifli Abdul Rahman, 38, pengasas Akademi Tahfiz Ihya Ul-Quran (ATIQ) sanggup menjual roti canai di Jalan Kebun, Shah Alam untuk memenuhi keperluan pusat tahfiz yang berjumlah RM15,000 sebulan.

"Saya malu untuk memohon dana sumbangan untuk mengumpul dana untuk pusat tahfiz. Biar saya letih, selagi saya tidak meminta derma, "

"ATIQ sebelum ini telah menerima bayaran dan derma individu tetapi ia tidak mencukupi dan saya perlu melakukan sesuatu supaya pelajar di sini dapat belajar dengan selesa.

"Sesetengah kawan mencadangkan saya meletakkan tabung di gerai roti canai tetapi saya menolak kerana saya mahu bekerja sendiri. Bukan dengan meminta derma ... Saya malu.

"Saya juga ingin mengubah persepsi masyarakat tentang pusat tahfiz kerana komuniti sering mengaitkan derma dengan pusat tahfiz dan itu tidak sepatutnya berlaku," katanya hari ini.

Mohd Zulkifli mula menjual rotan sejak Januari untuk 50 sen sekeping untuk menampung keperluan pusat tahfiz dengan lebih daripada 30 pelajar.

Dengan pengalaman membuat roti canai pada usia muda, Mohd Zulkifli juga yakin dapat membantu mengumpul dana di pusat tahfiz tanpa memerlukan sumbangan.

"Pada mulanya saya hanya menjual sekeping roti canai untuk 50 sen kerana saya tidak mahu membebankan pelanggan tetapi dengan nasihat orang ramai dan para peniaga di sana, saya terpaksa bersetuju untuk menjual RM1 sekeping.

"Saya tidak mahu perniagaan kecil yang saya jalankan untuk menyebabkan rasa tidak puas hati dengan peniaga-peniaga canai lain di kawasan ini kerana apa yang saya lakukan hanyalah untuk pusat tahfiz.

"Saya juga tidak ingin mengambil kesempatan daripada penjualan roti canai kerana saya menganggap ini sebagai percubaan untuk mencari rezeki dengan izin Allah," katanya.

Beliau berkata beliau tidak mengharapkan untuk menerima apa-apa tindak balas positif dari masyarakat atas usahanya dan menganggap bahawa ia adalah semua peruntukan Allah SWT untuk pelajar di ATIQ.

"Saya berterima kasih kepada semua yang menyokong perniagaan kecil kami kerana tanpa mereka, saya mungkin perlu mencari cara lain untuk mengumpul dana.

"Semoga semua orang yang telah membantu kami dengan membeli roti ini boleh diberkati dengan cara Allah SWT dan diberkati," katanya.

Mohd Zulkifli kini ditawarkan peluang untuk meneruskan perniagaan roti canai di restoran Atuk dan Ustaz yang lebih selesa di Jalan Besar, Kampung Bukit Lanchong.

"Saya menjalankan perniagaan roti canai berseorangan tetapi sekarang saya boleh bergilir dengan pekerja lain supaya saya dapat menghabiskan lebih banyak masa dengan pelajar," katanya.

Orang ramai yang ingin membantu pusat tahfiz ini boleh berbuat demikian melalui akaun Atiq Quran Management berikut:

019-547 7526
Progress:

RM0 raised

Goal: RM500

0 comments:

Kongsi Portal Ini