Tak dapat sekolah kerana susah, ibubapa hidap pelbagai penyakit - Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik / B40 / asnaf di Malaysia yang memerlukan bantuan. Sumbangan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang terdapat di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top

Port Dickson - Demi menjaga ibu bapa yang sakit, seorang remaja sanggup mengorbankan masa ke sekolah untuk mengambil tanggungjawab untuk ...

Tak dapat sekolah kerana susah, ibubapa hidap pelbagai penyakit


Port Dickson - Demi menjaga ibu bapa yang sakit, seorang remaja sanggup mengorbankan masa ke sekolah untuk mengambil tanggungjawab untuk menjaga kedua-dua ibu bapa.

Sudah tentu tidak mudah bagi Nur Izzani Ahmad Kamal, 17, yang berada di SMK Yam Tuan Radin, Port Dickson untuk mengambil peperiksaan kerana akan menghadapi peperiksaan SPM tahun ini.

Nur Izzani mengakui bahawa dia tidak dapat bersekolah selama sebulan kerana bapanya, Ahmad Kamal Jelani, 62, dan ibunya, Norizah Pandi, 51, yang mengalami pelbagai penyakit.

"Ibu-ibu dengan tekanan darah tinggi, pembekuan darah di paru-paru, paru-paru berair, masalah jantung dan buah pinggang rosak, sementara ayahnya mempunyai diabetes kronik dan buah pinggang.

"Saya tidak bimbang akan pergi ke sekolah kerana saya akan duduk untuk SPM tetapi saya mempunyai tanggungjawab yang lebih besar untuk menjaga ibu dan bapa saya yang kini sakit dan memerlukan perhatian," katanya di rumah keluarganya Taman D'Pinggiran Kota, Lukut di Port Dickson.

Beliau ditemui selepas menerima kunjungan dan sumbangan dari Asnaf Setia Kasih Negeri Sembilan (PERKASIH N9) dan AKRAB.

Anak kedua dari tiga adik-beradik itu berkata dia hampir diperingatkan oleh sekolah untuk menyebabkan dia mengatakan kebenaran.

"Saya berterima kasih kepada sekolah untuk melawat dan memahami masalah saya. Saya terlepas banyak pelajaran tetapi rakan-rakan dan guru saya membantu saya banyak.

"Walaupun sukar tetapi saya cuba menjadi sama dengan kakak saya, saya percaya perancangan terbaik Allah dan rendah terima ujiannya," katanya.

Nur Izzani berkata Nur Shafiza, 18, mempunyai keputusan 5A 2B di SPM tahun lepas tetapi tidak terus belajar kerana keperluan untuk menampung perbelanjaan keluarga.

Sementara itu, PERKASIH Presiden N9, Norfadilah Mansor, berkata beliau menyediakan bantuan awal dalam bentuk makanan dan keperluan asas kepada keluarga.

Beliau berkata beliau akan berbincang dengan sekolah mengenai bantuan yang diberikan dan berharap Nur Izzani dapat meneruskan persekolahan dan mengambil SPM.

Orang yang ingin membantu meringankan beban keluarga boleh memberi sumbangan kepada nombor akaun bank berikut atas nama Norizah Pandi:

Progress:

RM0 raised

Goal: RM500

0 comments:

Kongsi Portal Ini