Bertarung dengan kanser Sistemik Lupus Eritematosus dan masalah tiroid - Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik / B40 / asnaf di Malaysia yang memerlukan bantuan. Sumbangan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang terdapat di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top

Klang - Begitulah perkongsian anak lelaki wanita ini yang bernama Safwan Shari di Twitter tentang ibunya yang cukup tabah. Walau diuji de...

Bertarung dengan kanser Sistemik Lupus Eritematosus dan masalah tiroid


Klang - Begitulah perkongsian anak lelaki wanita ini yang bernama Safwan Shari di Twitter tentang ibunya yang cukup tabah. Walau diuji dengan 3 jenis kanser, di mana pada 2014 menghidap kanser kolon, 2018 kanser payudara dan baru-baru ini disahkan pula menghidapi kanser tulang. Pun begitu diwajahnya tetap mampu mengukir senyuman.

Tidak ada hari tanpa diuji, begitulah lumrah hidup kita sebagai manusia. Pun begitu perkongsian kisah tentang derita menghidap 3 jenis kanser yang dialami oleh seorang ibu lima orang anak ini, cukup menyentuh hati.

Bersamalah kita doakan kesejahteraan Puan Saemah Mohamad, 58 tahun ini agar diberi kesembuhan dan terus mampu mengukir senyuman dan kebahagiaan untuk seluruh keluarganya, Amin.

Perkongsian ini juga telah mendapat perhatian di media, dan telah mendedahkan bahawa ibu tabah ini sebenarnya telah menghidap kanser kolun tahap satu semenjak tahun 2014 lagi, kemudian pada tahun 2018 diuji dengan penyakit kanser payudara dan baru-baru ini didiagnos kanser tulang tahap empat pula.

“Makcik dari awal lagi dah banyak penyakit. Pada 1983 makcik pernah jalani pembedahan akibat penyakit dalam perut, seterusnya 1993 dan 1999 pula pembedahan untuk masalah tiroid, lepas tu bedah kanser kolon pada 2013 dan 2015.

“Tahun lepas pula makcik kena bedah sebab kanser payudara. Kali ni, kanser tulang pula.” Menurut Saemah, biar apapun yang berlaku, dia bersyukur kerana masih lagi diberi peluang untuk bernafas. Malah sokongan suami dan lima anaknya turut menjadi pendorong untuk dia terus kuat melawan penyakit yang dihidapinya.

“Syukur Allah pilih makcik, syukur juga masih lagi boleh bernafas. Makcik tabah, mungkin ini boleh buat lagi deka dengan Allah. “Apa yang Allah bagi ada hikmah, kita kena kuat. Allah dah pilih, jadi kita kena terima,”ujarnya lagi. Selain anak dan suami, Saemah berkata kehadiran dua cucu yang berusia tiga tahun dan setahun turut menambah keceriaan hidupnya.


0 comments:

Kongsi Portal Ini