Keluarga pohon bantuan untuk Nur Umairah hidap Hydrocephalus - KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik / B40 / asnaf di Malaysia yang memerlukan bantuan. Sumbangan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang terdapat di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top
*Al-Fatihah. Nur Umairah telah meninggal dunia pada 3 petang 10 Julai 2019 di HUKM. Sungai Siput - Seorang bayi berusia lapan bulan sud...

Keluarga pohon bantuan untuk Nur Umairah hidap Hydrocephalus

*Al-Fatihah. Nur Umairah telah meninggal dunia pada 3 petang 10 Julai 2019 di HUKM.

Sungai Siput - Seorang bayi berusia lapan bulan sudah menderita sejak lahir kerana dia dilahirkan dengan penyakit hydrocephalus, dan keluarganya memohon untuk mendapatkan bantuan daripada orang ramai dalam menjaga dia.

Nur Umairah Jannah Abdul Muhaimin mengalami keadaan di mana cecair, yang dikenali sebagai cecair cerebrospinal, terbentuk di dalam ventrikel otak, meningkatkan tekanan di kepala.

Dilahirkan pada Oktober tahun lalu, dia berada di bawah jagaan ibu saudaranya Nurul Shafikah Zainuddin, 19, yang bekerja sebagai pengendali kilang.

"Kami telah berunding dengan sekurang-kurangnya tiga pakar, dan mereka memberitahu kami bahawa tiada apa yang dapat dilakukan kerana berisiko tinggi dan usianya. "Tetapi kita masih perlu pergi ke hospital untuk pemeriksaan perubatannya.

"Beberapa hari yang lalu, seseorang mencadangkan kami membawanya ke pakar di Hospital Kuala Lumpur yang mungkin dapat membantu keadaannya," kata Nurul Shafikah di rumahnya di Taman Kledang di sini pada 28 Jun.

Dia berkata walaupun penyakit itu, anak saudaranya itu adalah bayi yang aktif dan mesra. "Kami sering menerima kunjungan dari jiran-jiran dan rakan-rakan kita, yang ingin melihatnya. "Dia akan ketawa dan membuat bunyi gembira apabila dia menerima pelawat.

"Sebagai ibu saudaranya, saya ingin melihatnya dapat bergerak dan bermain seperti anak-anak lain pada usia beliau," katanya, sambil menambah bahawa mereka membayar RM800 sebulan untuk susu ibu dan susu Nur Umairah Jannah.

"Kami tinggal dengan ibu saya, kakak saya dan abang saya. Hanya kakak saya yang bekerja, "katanya.

Nurul Shafikah berkata walaupun mereka ingin membawa keponakannya ke Hospital Kuala Lumpur secepat mungkin, mereka perlu menyediakan rekod perubatannya terlebih dahulu.

"Memandangkan kami tidak mempunyai kereta, kami terpaksa mengambil teksi dari Sungai Siput ke Hospital Raja Permaisuri Bainun di Ipoh.

"Ia akan menelan kos sekurang-kurangnya RM150 untuk melawat hospital. "Kita hanya boleh mendapatkan dokumen itu bulan depan kerana pelantikannya dijadualkan pada 23 Julai," katanya.

Nurul Shafikah berkata dia bernasib baik kerana mempunyai jirannya untuk membantunya apabila dia tidak pulang.

"Apabila saya bekerja, saya tidak boleh menggunakan telefon saya. Oleh itu apabila orang mahu melawat kami, mereka akan menghubungi jiran saya Mastura Meor Razali sebaliknya. Dia telah membantu kami dengan mengatur lawatan untuk menampung keadaan keponakan saya.

"Pernah sekali, ada orang datang ke rumah kami pada waktu malam dan Nur Umairah Jannah tidak dalam mood yang baik. Dia menangis dan menjerit sehingga tetamu pergi."

Mereka yang ingin membantu boleh menghubungi jirannya, Mastura Meor Razali di 011-3950 2866.

0 comments:

Kongsi Portal Ini