Hafizal, seorang deejay kurang upaya di radio internet perlu bantuan - KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik / B40 / asnaf di Malaysia yang memerlukan bantuan. Sumbangan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang terdapat di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top
Pasir Puteh - Walaupun tidak dapat bergerak kerana badannya yang membongkok, Mohd Hafizal Kadir berasa selesa dalam menghiburkan para pen...

Hafizal, seorang deejay kurang upaya di radio internet perlu bantuan


Pasir Puteh - Walaupun tidak dapat bergerak kerana badannya yang membongkok, Mohd Hafizal Kadir berasa selesa dalam menghiburkan para pendengarnya dengan bercakap-cakap yang menyenangkan dan santai sambil memainkan lagu melalui radio internet, Perindu FM.

Media melawat DJ kurang upaya yang berusia 31 tahun itu di Kampung Tasik Pauh dekat sini dan terkejut mendapati dia berbaring di atas selimut tebal ketika menyiarkan programnya. Keberadaannya di ruang tamu pada mulanya tidak disedari kerana dia sangat kurus dan melengkong.

Tetapi suara lembut dan kasualnya ketika mengendalikan segmen permintaan lagu adalah menyenangkan kepada telinga yang membantu meredakan kebosanan pendengar dari kerja dan dia selalu menggalakkan pendengar untuk memasukkan permintaan mereka untuk lagu-lagu kegemaran mereka.

Mohd Hafizal berkata beliau mula menjadi DJ dua tahun lalu apabila beliau dijemput mengisi kekosongan slot permintaan lagu untuk radio internet IJAZ sebelum berpindah ke Radio Perindu FM empat bulan lalu.

"Saya tidak dapat melakukan apa-apa ... Saya hanya boleh berbaring di katil sepanjang hari. Makanan, pakaian dan semua keperluan peribadi yang lain dikendalikan oleh ibu, saudara perempuan dan saudara mertua saya.

Dia berharap pekerjaannya sebagai deejay akan membuat ibunya dan keluarganya bahagia kerana mereka tidak pernah tengok menguruskannya setiap hari.

"Pada suatu ketika saya telah dikunjungi oleh seorang lelaki yang memulakan radio internet IJAZ dan dia menawarkan saya untuk menjadi seorang deejay di radio internetnya dan saya segera menerima tawaran itu," jelasnya sambil menambah bahawa dia telah bekerja selama setahun dengan radio internet.

Terdahulu tahun ini, beliau telah dijemput untuk bekerjasama dengan radio internet lain Perindu FM dan dia telah menghiburkan permintaan lagu dari pendengar pada pukul 3 hingga 5 malam sejak itu.

"Di sinilah saya bekerja dan ini adalah peralatan yang saya gunakan untuk kerja," katanya, merujuk kepada katil dan telefon bimbit yang digunakannya untuk memilih lagu atau perbualan dan memberikan lagu-lagu yang diminta oleh peminatnya yang setia.

Ibunya, Esah Ismail, 56, berkata anaknya, yang termuda dua orang yang dilahirkan sebagai orang kurang upaya, dan HUSM telah menjadi rumah kedua.

Beliau berkata, Mohd Hafizal hanya mampu merangkak di dalam rumah tetapi dua bulan lalu dia mengalami strok dan serangan jantung menyebabkan kedua-dua kakinya melengkung dan kini hanya dapat berbaring di atas katil.

Dia menambah bahawa suaminya meninggal dunia ketika Mohd Hafizal kecil dan dia hanya dapat bersekolah sehingga Tahun Enam. Dia dipaksa berhenti sekolah kerana tidak mampu untuk menghantar dan mengambilnya dari sekolah semasa menguruskan anak perempuannya, Maznah, 33, yang juga kurang upaya.

Ditanya sama ada mempunyai dua orang anak kurang upaya yang membebaninya, Esah menegaskan bahawa dua anaknya adalah harta karunnya yang paling berharga serta jiwanya kerana dia akan menjaga mereka sehingga akhir hidupnya.

Sementara itu, rakan sekerja Mohd Hafizal, Mohd Hafiz Yusof, yang juga dikenali sebagai Deejay Dunia, mengalami cacat penglihatan, dan dia hanya mengetahui keadaan Mohd Hafizal semasa melawatnya di HUSM pada bulan Februari.

"Walaupun dia berada di udara, penyampaiannya adalah segar, ceria dan bermaklumat, dan saya fikir pendengar yang tidak tahu dia adalah orang kurang upaya," katanya, sambil menambah bahawa Mohd Hafizal adalah pengikutnya dan pendengarnya yang setia untuk 10 tahun yang lepas.

Mohd Hafiz berharap seseorang akan tampil untuk menyediakan perkhidmatan jalur lebar untuk Mohd Hafizal bagi memudahkan kerja beliau. Orang ramai yang ingin menyumbang boleh menghubungi Mohd Hafizal:

Mohd Hafizal Kadir
Progress:

RM0 raised

Goal: RM500

0 comments:

Kongsi Portal Ini