Dugaan berat wanita cekal menjaga enam abang, kakak OKU - KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik / B40 / asnaf di Malaysia yang memerlukan bantuan. Sumbangan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang terdapat di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top
Temerloh -  Dua kali anak dikandung keguguran adalah antara dugaan terpaksa diharungi seorang wanita dalam menguruskan empat abang dan du...

Dugaan berat wanita cekal menjaga enam abang, kakak OKU


Temerloh -  Dua kali anak dikandung keguguran adalah antara dugaan terpaksa diharungi seorang wanita dalam menguruskan empat abang dan dua kakak orang kurang upaya yang mengalami masalah mental.

Haslina Musa, 35, dua kali keguguran iaitu pada 2018 dan bulan lalu kerana perlu memberi perhatian menjaga abang dan kakaknya selepas kematian ibu bapa.

Haslina bersama kakaknya, Muslaili, 36, menguruskan abang dan kakak mereka iaitu Mustafa, 54; Mustajudin, 53; Musnani, 45; Musalmah, 43; Muzlan, 42, dan Mohd Muslim, 41, selepas kematian ibu mereka, Halijah Mat Bakar pada 2013 sebelum disusuli bapa, Musa Singah, dua tahun lalu.

Mengakui berdepan pelbagai kesukaran, Haslina berkata, sikap kakak dan abangnya yang ada kalanya terlalu agresif menyebabkan beliau tertekan hingga gugur kandungan.

“Selama ini arwah ayah yang menjaga abang dan kakak, tetapi selepas orang tua tiada, kami dua beradik inilah yang mengambil alih tugas kerana arwah ayah pesan, biarlah kita susah di dunia kerana di akhirat kita akan senang,” katanya.

Haslina berkata, sokongan suami, Ahmad Rizuan Jamin, 31 yang memahami kesulitan dihadapi, sedikit meringankan beban ditanggung.

Bagaimanapun, suaminya yang bekerja di bengkel kimpalan dengan pendapatan RM55 sehari tidak cukup untuk menampung kehidupan sekeluarga, termasuk persekolahan anak perempuan berusia 13 tahun.

Haslina berkata, Muslaili yang juga ibu tunggal, tinggal bersamanya bagi menguruskan abang dan kakak mereka yang menetap bersebelahan rumahnya di Kampung Baru, di sini.

“Ada antara abang dan kakak saya agak agresif, maka kami perlu beri ubat bagi menenangkan mereka,” ” katanya.

Beliau berkata, empat daripada enam beradik itu menerima bantuan bulanan Jabatan Kebajikan Masyarakat yang digunakan untuk ubat-ubatan dan rawatan di hospital serta perbelanjaan harian.

Haslina berkata, suaminya banyak membantu mengurus dan menghantar mereka ke hospital bila perlu.

“Saya berharap ada pihak sudi menempatkan mereka di pusat jagaan khas supaya dapat menerima rawatan yang lebih baik,” katanya.

Mereka yang ingin membantu boleh menghubungi Haslina di talian berikut:

019-9854132
Progress:

RM0 raised

Goal: RM500

0 comments:

Kongsi Portal Ini