Anak Yazit Search perlu RM40,000 untuk pembedahan jantung - KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik / B40 / asnaf di Malaysia yang memerlukan bantuan. Sumbangan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang terdapat di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top
Kuala Lumpur - “Nak buat macam mana lagi? Saya ambil keputusan jual dua kereta kepunyaan sendiri dan anak tapi berapa sen sangatlah yang ...

Anak Yazit Search perlu RM40,000 untuk pembedahan jantung


Kuala Lumpur - “Nak buat macam mana lagi? Saya ambil keputusan jual dua kereta kepunyaan sendiri dan anak tapi berapa sen sangatlah yang dapat,”.

Demikian kata bekas pemain dram kumpulan Search, Yazit Ahmad, 57, sebagai ikhtiarnya mencari wang untuk membiayai kos rawatan pembedahan jantung anak keduanya, Shahmirnuri.

Yazit berkata, Shahmirnuri atau Boy, 34, secara tiba-tiba mengadu sesak nafas sedangkan dia tidak mempunyai sebarang penyakit sebelum ini.

“Dalam seminggu, saya tengok keadaannya semakin teruk dan terus membawanya ke HKL. Doktor buat pemeriksaan dan mengesahkan jantungnya bengkak.

“Boy dirawat di HKL selama seminggu sebelum dipindahkan ke Hospital Serdang kerana di situ ada pakar jantung.

“Doktor beritahu jantungnya perlu dimasukkan bateri dan saya kena sediakan kos sekitar RM40,000 untuk pembedahan,” katanya.

Menurutnya, dia buntu mencari wang sebanyak itu dan meminta bantuan rakan menularkan cerita berkenaan di laman sosial.

"Mereka akur dan bantu saya, tapi senyap saja serta tiada respon daripada masyarakat. Mana orang ada duit untuk bantu dalam keadaan sekarang.

“Setakat ini saya belum mengajukan perkara ini kepada mana-mana persatuan artis dan bercadang berjumpa Pengerusi Yayasan Kebajikan Artis Tanah air Datuk DJ Dave untuk meminta bantuan.

“Saya juga berusaha mendapatkan bantuan Baitulmal dan Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan untuk mencari wang bagi tujuan ini,” katanya.

Nasib Yazit ibarat sudah jatuh ditimpa tangga kerana dirinya juga uzur akibat masalah buah pinggang dan memerlukan kos yang tinggi untuk rawatan dialisis.

Penyakit yang dideritai itu sekali gus membataskan pergerakannya untuk mencari pendapatan buat keluarga.

Yazit berkata, Boy bekerja sendiri dan sebelum ini tinggal berasingan daripada mereka. “Dia baru saja tinggal bersama kami. Tak sampai enam bulan, dia tiba-tiba jatuh sakit.

“Ketika zaman kanak-kanak, kesihatannya baik tanpa sebarang masalah,” katanya. Selain Boy, Yazit dan isterinya, Ramlah Ahmad, 59, turut mempunyai dua anak perempuan iaitu Razilah, 38, dan Shafiqa Nurlis, 29.

0 comments:

Kongsi Portal Ini