*Tragedi Langgar Lari: Menjejaki Pembunuh Wan Amirah - KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik di Malaysia yang memerlukan bantuan. Bantuan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang ada di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top
Orang awam yang mempunyai apa-apa maklumat berkenaan kejadian ini boleh hubungi Polis Selangor melalui Whatsapp: 012-6009999 . *TERBAR...

*Tragedi Langgar Lari: Menjejaki Pembunuh Wan Amirah


Orang awam yang mempunyai apa-apa maklumat berkenaan kejadian ini boleh hubungi Polis Selangor melalui Whatsapp: 012-6009999.


*TERBARU: Empat suspek kes langgar lari yang membawa kepada kematian seorang wanita di Cyberjaya telah ditahan pihak berkuasa. Ketua Polis Sepang Asisten Komisioner Abdul Aziz Ali dalam satu kenyataan pada Jumaat berkata suspek pertama, seorang lelaki Yaman berusia 22 tahun ditahan kira-kira jam 12 tengah malam Khamis di Persiaran Putra Permai Selesa, Pusat Bandar Putra Permai, Seri Kembangan.

"Seterusnya tangkapan lanjut telah dibuat di Verdi Residence, Symphony Hills, Cyberjaya, Sepang yang mana dua lelaki Libya berumur 24 dan 20 tahun serta seorang wanita berumur 32 tahun berasal dari Sabah telah ditahan.

"Sebuah kereta jenis Hyundai berwarna silver yang terlibat dengan kes turut dirampas," menurut kenyataan tersebut. Kesemua mereka adalah pelajar di sebuah universiti antarabangsa di Cyberjaya.

"Salah seorang lelaki yang ditangkap mengaku memandu kenderaan Hyundai tersebut semasa kemalangan," katanya.


PETALING JAYA: Polis sedang memburu seorang pemandu yang melanggar seorang wanita di Cyberjaya dalam kes langgar lari dimana rakaman viral kejadian Rabu malam itu terus menjadi perbualan rakyat Malaysia.

Mangsa Wan Amirah Wan Alias ​​(gambar), 31, terbunuh dalam kejadian tragis itu.

Ketua Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik Selangor Supt Azman Shari'at berkata anggota polis trafik menyiasat tempat kejadian serta memeriksa setiap elemen, termasuk rakaman CCTV untuk menjejaki suspek.

"Kami menggabungkan semua sumber kami untuk mengesan pelakunya. Kes itu diklasifikasikan di bawah Seksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 kerana menyebabkan kematian akibat memandu yang melulu atau berbahaya, "katanya ketika dihubungi.

Rakaman itu menunjukkan bahawa kereta yang dipandu oleh suspek telah melanggar empat kereta lain dalam kejadian pukul 7.30 malam sebelum dia melanggar wanita yang cuba mengelakkan kereta yang dipandu melulu itu, kata Supt Azman.

"Kami menggesa sesiapa yang mempunyai maklumat untuk menghubungi balai polis yang terdekat secepat mungkin," katanya.

Wan Amirah, seorang penolong pengurus di TM Unifi, meninggal dunia di Hospital Putrajaya pada pukul 5 pagi semalam.

Ahli keluarga Wan Amirah iaitu ibu saudara, Thana Abdullah meminta bantuan rakyat Malaysia untuk mencari penjenayah itu.

"Dia berusia 10 tahun ketika ibunya meninggal dunia. Dia seperti seorang anak perempuan kepada saya, "kata Thana kepada The Star.

Rakaman CCTV viral kemalangan itu menunjukkan Wan Amirah dilanggar sebuah kereta dan diseret di sepanjang jalan di Shaftsbury Square, ketika dia melintas jalan pada jam 7.30 malam Rabu.

Insiden tersebut telah menimbulkan kemarahan penduduk Cyberjaya dan seluruh rakyat Malaysia, yang mengatakan masalah memandu yang melulu adalah isu yang berterusan di Cyberjaya.

Irianie Wahab berkata setiap bulan mereka akan melihat satu demi satu lampu isyarat tumbang kerana kemalangan.

"Kita hanya perlu bertanya kepada mana-mana penduduk Cyberjaya dan mereka akan memberitahu anda bahawa bilangan pemandu asing yang tidak bertanggungjawab, dan kekurangan peraturan dan penguatkuasaan, adalah punca utama situasi ini," kata Irianie.

"Daripada memandu laju, melanggar lampu merah, tidak perlahan di simpang, malah memandu di sisi jalan yang salah dalam beberapa keadaan - pemandu asing ini berbahaya kepada pemandu dan pejalan kaki yang lain, terutama kanak-kanak kecil," ibu kepada tiga tambahnya.

Pemimpin komuniti Richard Ker mendakwa ramai pemandu asing di kawasan itu menggunakan kereta sewa dan mungkin ada syarikat sewa kereta haram yang beroperasi di Cyberjaya.

Ebi Azly Abdullah, yang telah bekerja di Cyberjaya sejak 1997, berkata masalah itu bermula dalam lima atau enam tahun lepas.

Beliau menambah bahawa pemandu asing bukanlah satu-satunya yang patut disalahkan kerana penduduk tempatan juga mengikuti tabiat memandu berbahaya ini.

0 comments:

Kongsi Portal Ini