Wanita OKU rayu sumbangan orang ramai, perlu RM5,000 untuk pembedahan - Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik / B40 / asnaf di Malaysia & Singapura yang memerlukan bantuan. Sumbangan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang terdapat di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top

Kepala Batas - Seorang wanita orang kurang upaya (OKU) dari Pongsu Seribu, di sini yang menghidap penyakit buah pinggang dan beberapa penya...

Wanita OKU rayu sumbangan orang ramai, perlu RM5,000 untuk pembedahan
Kepala Batas - Seorang wanita orang kurang upaya (OKU) dari Pongsu Seribu, di sini yang menghidap penyakit buah pinggang dan beberapa penyakit lain merayu bantuan mana-mana pihak meringankan penderitaan ditanggungnya.

Nor Azwa Azmi, 41, berkata, dia yang kini sedang terlantar di Hospital Seberang Jaya dekat sini, sejak Selasa lalu ekoran komplikasi buah pinggang memerlukan tambahan dana sebanyak RM5,000 bagi menampung kos pembedahan sebanyak RM10,000 pada lengan kirinya secepat mungkin.

Menurutnya, buat masa ini doktor memaklumkan kos pembedahannya menelan belanja sebanyak RM10,000, namun jumlah tersebut meningkat jika melibatkan prosedur tambahan lain.

Ibu kepada dua anak itu berkata, sebelum ini doktor sudah memasukkan tiub pada bahagian dada dan lehernya bagi prosedur dialisis, namun tiub tersebut sudah tidak dapat berfungsi sehingga memaksa doktor melakukan pembedahan baharu dengan memasukkan tiub pada bahagian paha.

“Kesakitan yang dialami sudah tidak tertanggung. Malah, keadaan sebahagian badan termasuk muka dan tangan saya semakin membengkak,” katanya yang sudah menderita penyakit itu sejak 2019 selain turut menghidap penyakit kencing manis dan darah tinggi.

Katanya, dia resah memikirkan kos pembedahan tersebut apatah lagi terkenangkan nasib anak bongsunya, Nik Nurul Nabila Nik Hamzah, 14, yang juga merupakan OKU cacat pada kedua-dua belah kaki sejak lahir, selain didiagnos menghidap penyakit buah pinggang, baru-baru ini.

“Anak saya kini dijaga oleh ibu saya, Wan Salmah Hashim, 65, di rumah yang terletak di Pokok Sena. Namun dia juga memerlukan perbelanjaan khusus seperti susu khas, lampin pakai buang selain turut ubat-ubatan bagi penyakitnya itu,” katanya yang mempunyai seorang lagi anak lelaki, Nik Nasrul Najmi Nik Hamzah, 21, yang sekadar bekerja mengambil upah harian.

Selain itu, tambahnya, bantuan kewangan oleh Zakat Pulau Pinang (ZPP) dan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) masing-masing sebanyak RM450 sebulan banyak digunakan untuk membeli keperluan ubatan, lampin dan susu khas anak perempuannya pada setiap bulan.

Pada Mac lalu, media melaporkan kisah sedih Nor Azwa dan anak perempuan OKU yang resah memikirkan masa depan bagi meneruskan kehidupan berikutan tiada tempat bergantung.

Orang ramai yang ingin menghulurkan sumbangan boleh berbuat demikian melalui akaun bank berikut atau hubunginya:


018-9405483
Progress:

RM5000 raised

Goal: RM100000 comments:

Kongsi Portal Ini