Kanak-kanak perempuan berusia 4thn derita sakit buah pinggang bocor - Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik / B40 / asnaf di Malaysia & Singapura yang memerlukan bantuan. Sumbangan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang terdapat di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top

Tampin - Seorang kanak-kanak berdepan dengan masa depan kesihatan yang tidak menentu apabila terpaksa mengambil steroid seawal usia dua tah...

Kanak-kanak perempuan berusia 4thn derita sakit buah pinggang bocor
Tampin - Seorang kanak-kanak berdepan dengan masa depan kesihatan yang tidak menentu apabila terpaksa mengambil steroid seawal usia dua tahun bagi menahan penderitaan ke atas penyakit buah pinggang bocor yang dialaminya.

Haira Nur Mellisa, 4, dikesan menghidap penyakit berkenaan dua tahun lalu selepas ibu ba­panya menyedari kesan bengkak pada bawah mata anak mereka tidak surut selamat seminggu.

Ibunya, Sitty Noor Aishah Mohd. Rezuan, 24, berkata, dia dan suami, Muhamad Safuan Kamis, 26, tidak mampu menahan sebak dan menangis apabila terpaksa memberi anak kedua daripada empat beradik itu ste­roid.

Mengimbau semula kejadian itu, Sitty Noor Aishah berkata, dia terus membawa Haira Nur Mellisa ke klinik kesihatan sebelum bergegas ke Hospital Tuanku Ampuan Najihah, Kuala Pilah apabila dimaklumkan anaknya mengalami sindrom protein.

“Zat berkenaan tidak dapat diserap dengan baik kerana kebocoran buah pinggang dan ia membuatkan saya terlalu sedih.

“Kali kedua dia diserang sa­kit pada Februari lalu dan saya muat naik di laman sosial, rupa­nya ramai yang berkongsi masalah serupa,” katanya ketika ditemui di Kampung Repah di sini baru-baru ini.


Menurut Sitty Noor Aishah, kesan penyakit itu akan mengakibatkan anggota badan membengkak dan perut membuncit.

Tambahnya, doktor me­nyarankan supaya membawa te­rus anaknya berjumpa pakar sekiranya sakit tersebut me­nyerang buat kali ketiga.

“Setakat ini, anak hanya bergantung kepada ubat hospital,” katanya.

Sementara itu, Muhamad Safuan berkata, dia bersyukur apabila rakan dan ahli keluarga banyak memberi sokongan termasuk kewangan kepadanya sekeluarga.

“Saya lega kerana sudah boleh bekerja semula sebagai kontraktor dengan sebuah syarikat te­lekomunikasi dan mendapat gaji RM1,400 sebulan selepas tamat Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

“Isteri pula membuat popia sejuk beku tetapi pada masa sama perlu menguruskan tiga lagi anak masing-masing berusia dua hingga enam tahun, selain menjaga anak buah lelaki berusia 10 bulan,” katanya.

Menurut Muhamad Safuan, ketika PKP, dia ada menerima bantuan daripada masyarakat setempat yang membekalkan makanan dan susu formula.

Orang ramai yang ingin membantu boleh menyalurkan sumbangan ke akaun bank berikut atas nama Sitty Noor Aishah:


Progress:

RM50 raised

Goal: RM100000 comments:

Kongsi Portal Ini