Hulurkan bantuan kepada kanak2 Afghan menderita campak & kebuluran - Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Nusantara

Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Nusantara

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik / B40 / asnaf di Malaysia / Indonesia / Singapura yang memerlukan bantuan. Sumbangan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang terdapat di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top

Kabul - "Tiada ruang di dalam," jerit seorang pekerja hospital yang terkepung ketika dia cuba menolak sekumpulan ibu dan bayi yang...

Hulurkan bantuan kepada kanak2 Afghan menderita campak & kebuluran
Kabul - "Tiada ruang di dalam," jerit seorang pekerja hospital yang terkepung ketika dia cuba menolak sekumpulan ibu dan bayi yang panik berharap menerima pek makanan.

"Ia seperti ini setiap hari," dia menjerit kepada kami, "ia telah menjadi seperti ini selama empat atau lima bulan yang lalu... Ia juga teruk tahun lepas, tetapi tidak seperti ini."

Perang di Afghanistan telah berakhir, tetapi ekonominya merudum dan di hospital ini, di wilayah terpencil, tengah Ghor, mereka sedang bergelut menghadapi kejatuhan ekonomi.

Sokongan antarabangsa, yang menyokong kerajaan terdahulu, telah ditarik balik selepas pengambilalihan Taliban pada Ogos, manakala rizab asing negara itu, berjumlah sekitar RM40 bilion, telah dibekukan - terutamanya oleh Amerika Syarikat.

Afghanistan telah menyaksikan pengangguran dan harga makanan melambung tinggi, manakala nilai mata wangnya menjunam dan bank telah menetapkan had pengeluaran tunai.

Bagi wanita di luar pusat bantuan di Ghor, kehidupan sentiasa sukar, tetapi kini ia menjadi lebih perit.

"Kami tidak mempunyai apa-apa, tiada makanan. Anak-anak saya sakit dan kami tidak mempunyai ubat," rayu seorang ibu. "Kenapa kita tidak mendapat sebarang bantuan?"

Terdapat dua kali ganda lebih banyak kes sekarang berbanding tahun lepas, seorang doktor kanan memberitahu kami.

Di dalam sebuah bilik kecil, seorang jururawat melilitkan ukuran pada lengan bayi kecil yang seperti kayu. Ia menunjukkan tanda "kemerahan" - kanak-kanak itu mengalami kekurangan zat makanan yang teruk.

Mereka menyaksikan peningkatan mendadak dalam kes kekurangan zat makanan di sini dan di seluruh negara, dengan kedua-dua ibu dan bayi kecil khususnya tidak dapat makanan yang mencukupi. PBB telah memberi amaran bahawa satu juta kanak-kanak berisiko mati akibat kebuluran dalam beberapa bulan akan datang.

Di wad rawatan, mereka kehabisan ruang. "Sekarang ini, kami mempunyai dua bayi dan ibu mereka dalam satu katil bujang," Dama, seorang jururawat memberitahu saya. "Kadang-kadang kita mempunyai tiga."

Suhu boleh turun ke paras -10C pada waktu malam, tetapi terdapat kayu yang hanya cukup di dalam pemanas untuk bertahan selama beberapa jam setiap hari.

Di bawah kerajaan terdahulu, hospital itu juga kekurangan sumber yang teruk, tetapi sekurang-kurangnya Kementerian Kesihatan dapat menyediakan bahan api yang mencukupi. Kini, dengan dana terputus, kerajaan Taliban langsung tidak mempunyai wang.

Malah longgokan kecil kayu di pemanas wad itu telah disumbangkan oleh badan amal antarabangsa. Seseorang telah menyorong kotak ubat kosong dan pembungkus segar di dalam dapur juga, untuk mencuba dan memberikan beberapa minit tambahan kehangatan.

Chaghcharan, ibu kota wilayah Ghor, terletak kira-kira 10 jam pemanduan dari ibu kota Kabul, kebanyakannya di sepanjang jalan tanah. Pergunungan di sepanjang jalan itu indah, tetapi salji di atasnya kurang daripada biasa - tanda kemarau berterusan yang menambah krisis kemanusiaan.

Ramai yang bergelut untuk menampung kos rawatan. Gulfiroz, 20, sedang pulih daripada pembedahan Caesarean. Bayinya, Benyahim, sihat, tetapi prosedur itu telah menyebabkan keluarganya berhutang.

"Kami tidak mempunyai 10 Afghani (35 sen) untuk teksi di sini," kata ibu mertuanya. "Kami tidak mampu untuk membeli daging, hanya susu... Kami terpaksa membeli banyak ubat. Kami meminta semua orang yang kami kenali untuk meminjamkan wang kepada kami."

Kadangkala kakitangan hospital mengumpul kutipan mereka sendiri bagi pihak pesakit, walaupun tidak menerima cek gaji selama berbulan-bulan. Dr Parsa, ketua hospital, telah membayar dari poketnya sendiri untuk enam jururawat tambahan, hanya untuk memastikan perkhidmatan penting berjalan.

Kerajaan Barat bimbang untuk menyambung semula pembiayaan, bimbang mereka akan mengukuhkan kerajaan baru Taliban. Tetapi Dr Parsa berkata hospitalnya memerlukan sokongan.

Di wad campak kita dapati contoh paling nyata akibat kekurangan sumber hospital. Hospital sedang bergelut untuk menangani jumlah kes penyakit berjangkit - kempen vaksinasi baru-baru ini terganggu oleh Covid dan, sehingga pengambilalihan Taliban, pertempuran bersenjata.

Malam sebelum kami tiba, seorang bayi lelaki meninggal dunia, kerana doktor tidak dapat memberikannya oksigen yang mencukupi.

"Kami memerlukan oksigen tulen dalam silinder... ia mahal," kata seorang lagi doktor, Dr Musa. Sebuah silinder akan menelan kos sekitar RM200. Itu boleh menjadi perbezaan antara hidup dan mati di Afghanistan.

Malah, terdapat beberapa dozen silinder kosong di luar wad campak. Hospital mempunyai mesin untuk menghasilkan oksigennya sendiri, tetapi tiada elektrik untuk menghidupkannya.

Pada masa ini, tiada bekalan elektrik di seluruh bandar, selain daripada tenaga suria persendirian di beberapa rumah penduduk. Bandar ini pernah dikuasakan oleh loji kuasa yang dikendalikan oleh bahan api, tetapi tiada wang untuk menghidupkannya. Hospital mempunyai penjana sendiri, tetapi ia tidak mencukupi.

Dr Khatera mengetuai unit bersalin, dan merupakan isteri kepada Dr Parsa, yang bertanggungjawab ke atas seluruh hospital. Walaupun berbilion dolar sokongan antarabangsa sejak dua dekad yang lalu, dia mengeluarkan senarai peralatan dan sumber yang telah lama mereka perlukan.

Sekarang, keadaan lebih teruk. Jawatankuasa Antarabangsa Palang Merah komited untuk menyediakan sokongan kecemasan untuk enam bulan akan datang.

Dr Parsa bersyukur, tetapi juga sangat bimbang tentang masa depan. "Jika kita tidak mendapat bantuan antarabangsa, dan keadaan ini berterusan, saya bimbang hospital akan ditutup. Itu akan menjadi penamat perkhidmatan kesihatan di wilayah ini," katanya memberi amaran.

Jika anda ingin membantu boleh salurkan kepada Palang Merah Afghanistan:


Donate to ICRC:
Progress:

RM512 raised

Goal: RM50000blog counter views

0 comments:

Kongsi Portal Ini