Guru Al-Quran lumpuh tetap kuatkan semangat berbakti untuk anak bangsa - Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik / B40 / asnaf di Malaysia yang memerlukan bantuan. Sumbangan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang terdapat di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top

Port Dickson - Kelebihan yang diberikan oleh Allah kepada Saudara Muhamad Hidayat bin Ishak sangat mengagumkan. Lumpuh separuh badan bukanl...

Guru Al-Quran lumpuh tetap kuatkan semangat berbakti untuk anak bangsa


Port Dickson - Kelebihan yang diberikan oleh Allah kepada Saudara Muhamad Hidayat bin Ishak sangat mengagumkan. Lumpuh separuh badan bukanlah penghalang untuk berbakti kepada anak bangsa.

Walaupun menderita penyakit sejak berusia sembilan tahun, beliau masih dapat menjadi guru Al-Quran kepada anak-anak.

Muhamad Hidayat Ishak, 21, didiagnosis mengalami lumpuh setelah menderita Duchenne muscular dystrophy (DMD) iaitu lemah otot dan saraf. Dia yang tinggal di Taman Setia, Pasir Panjang bersama ibunya tidak dapat berdiri dengan kesan penyakit itu.


Namun, keadaan fizikal dan kecacatan yang dialaminya bukan halangan untuk dia berbakti kepada rakyat negara ini.

Kelebihan yang diberikan oleh Allah SWT kepada Muhammad Hidayat sangat dikagumi apabila dia mempunyai sejumlah 35 pelajar berusia antara enam hingga 17 tahun yang belajar Al-Quran dengannya setiap petang.

Menurutnya, dia mula mengajar hafalan seawal jam tiga petang secara berperingkat tanpa mengenakan bayaran khas. "Itulah kebahagiaan bagi saya dengan mengajar Al-Quran. Walaupun mereka tidak membayar, saya tidak peduli kerana tujuan saya adalah untuk mendidik mereka supaya pandai membaca Al-Quran.

"Sebagai hamba-Nya, saya bersyukur masih dapat melayani masyarakat walaupun dalam ruang lingkup yang terhad. "Bagi saya, kekuatan ini datang dari doa ibu dan pelajar yang belajar membaca ini," katanya.

Ibunya, Maimun Ujang, 57, berkata, walau apa pun yang terjadi, dia tetap berbangga dengan Muhamad Hidayat yang mempunyai semangat yang kuat. "Dia hanya dapat menamatkan sekolah hingga tahun enam di Sekolah Kebangsaan Pasir Panjang kerana badannya semakin lemah.

"Doktor memberitahu saya bahawa penyakit anak saya tidak dapat disembuhkan. Suami saya meninggal tidak lama setelah Hidayat jatuh sakit. "Pada masa itu saya hanya dapat melakukan perniagaan kecil untuk menampung lima anak kami," katanya,

Antara keperluan yang boleh ditambah adalah bumbung ruang belajar di bahagian luar rumah yang sering basah dengan hujan, rak al-Quran, rehal dan wakaf al-Quran, kipas angin dan kerusi roda baru.

Orang ramai yang ingin memberi sumbangan untuk meringankan beban keluarga ini boleh menyalurkan bantuan ke akaun bank berikut atas nama Muhamad Hidayat Ishak atau hubunginya:

011-17676405
Progress:

RM230 raised

Goal: RM3000blog counter views

0 comments:

Kongsi Portal Ini