Isteri lumpuh akibat serangan strok, suami pula mengalami sakit jantung - Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik / B40 / asnaf di Malaysia yang memerlukan bantuan. Sumbangan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang terdapat di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: info@kcpbantu.org

Advertisement Top





Port Dickson - "Saya malu untuk meminta pertolongan, mungkin lebih banyak individu lebih sukar dari saya," kata Shahran Ismail, 4...

Isteri lumpuh akibat serangan strok, suami pula mengalami sakit jantung


Port Dickson - "Saya malu untuk meminta pertolongan, mungkin lebih banyak individu lebih sukar dari saya," kata Shahran Ismail, 44, yang menderita penyakit jantung sementara isterinya, Norsyakirah Mohd Fauzi, 43, terlantar akibat strok dan pendarahan.

Pasangan itu ditemui di sebuah rumah di Kampung Bukit Melintang, Chuah di sini, semalam. Shahran mengatakan bahawa dia baru saja meninggalkan Hospital Port Dickson kerana serangan jantung 10 hari yang lalu.

"Doktor menasihati saya untuk tidak melakukan kerja berat. Namun, saya tidak mempunyai pilihan selain menjaga isteri saya yang sakit. Dia memerlukan pengawasan rapi.

"Isterinya sebelum ini didiagnosis menderita pendarahan otak dan mengalami strok menyebabkan dia tak mampu bergerak. Dia juga mempunyai tekanan darah tinggi," katanya yang tidak bekerja sejak setahun lalu kerana sakit.

Tanda awal serangan jantung ialah rasa hangat di perut dan dada kemudian tubuh mula berpeluh.

Dia mengatakan dia sedikit lega apabila anak sulungnya, Syafik Asyraf Atid Shahran, 19, mendapat pekerjaan kontrak untuk menolong mereka.

"Saya kehilangan sumber pendapatan dan terpaksa bergantung pada anak sulung saya yang terpaksa melupakan hasratnya untuk melanjutkan pelajaran.

"Saya sangat bangga kerana Syafik sanggup memikul tanggungjawab untuk menyara keluarga kami dengan pendapatan kecil sebanyak RM1,200.

"Wang itu digunakan untuk menampung perbelanjaan harian termasuk sewa rumah RM400 sebulan, pembayaran motosikal bulanan, perbelanjaan sekolah untuk abangnya, Syamil Idham Daniel Shahran, 12, dan bil utiliti, elektrik dan air," katanya.

Shahran berkata, dia bernasib baik kerana mendapat bantuan bulanan dari Jabatan Kebajikan Masyarakat sebanyak RM270 sebulan.

"Saya telah menghubungi Perkeso untuk memohon pencen hilang upaya, tetapi saya tidak layak kerana tidak memenuhi syarat.

"Bantuan yang boleh digunakan adalah membeli susu dan lampin pakai buang untuk isteri," katanya.

Orang yang ingin menyumbang untuk meringankan beban mereka boleh terus ke akaun bank berikut atas nama Shahran Ismail:

Progress:

RM0 raised

Goal: RM1000



blog counter views

0 comments:

Kongsi Portal Ini