Adik Nur Amanda hidap bengkak hati dan tulang reput perlu bantuan - Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik / B40 / asnaf di Malaysia yang memerlukan bantuan. Sumbangan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang terdapat di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top

Tumpat - Nur Amanda Qaireen Mat Kholt hanya dapat bergerak dengan berbaring setelah badannya lemah akibat pembengkakan hati dan tulang r...

Adik Nur Amanda hidap bengkak hati dan tulang reput perlu bantuan


Tumpat - Nur Amanda Qaireen Mat Kholt hanya dapat bergerak dengan berbaring setelah badannya lemah akibat pembengkakan hati dan tulang reput.

Pasangan memerlukan lebih daripada RM100,000 untuk membiayai kos pembedahan untuk mengubati jantung anak bongsu mereka yang kini menderita bengkak hati dan tulang reput.

Nur Amanda yang berusia satu tahun dan lima bulan, hanya dapat bergerak ketika berbaring setelah menjalani pembedahan pembuangan hempedu di Hospital Raja Perempuan Zainab II pada bulan Jun tahun lalu.

Ibunya, Suzilawati Fauzi, 38, berkata, Nur Amanda kini harus minum susu menggunakan wayar melalui hidungnya.

Dia mengatakan bahawa dia harus berhenti bekerja di sebuah kilang di Kuala Lumpur kerana dia tidak rela melihat keadaan anaknya yang dijaga oleh suaminya, Mat kholt Inoi, 50, sering merengek sehingga tubuhnya menjadi lemah.

Hepatosplenomegali adalah gangguan yang menyebabkan hati (hepato) dan limpa (spleno) membengkak melebihi ukuran normalnya (megali). Ketika hati dan limpa membengkak, maka keduanya tidak dapat berfungsi secara normal.

"Setiap bulan saya perlu menghabiskan RM500 sebulan untuk membeli susu, lampin pakai buang dan saluran untuk memasukkan susu.

"Saya sekarang kehabisan wang dan perlu membuat hutang dengan ahli keluarga saya untuk membeli susu dan keperluan lain," katanya.

Katanya, keadaan kewangan keluarganya semakin sempit setelah dia berhenti bekerja sehingga mereka harus tinggal di rumah ibunya di Kampung Bendang Pok Yong di sini selain hanya bergantung pada pendapatan suaminya sebagai pengawal keselamatan sebanyak RM1,500 sebulan.

Menurut Suzilawati, sehingga hari ini, anaknya tidak mendapat bantuan walaupun banyak permohonan bantuan telah dipohon.

Orang yang ingin menyalurkan sumbangan boleh menghubungi Suzilawati di talian berikut atau menderma terus ke akaun bank berikut atas nama Suzilawati Fauzi:

017-9274404
Progress:

RM200 raised

Goal: RM100000blog counter views

0 comments:

Kongsi Portal Ini