Ibu pelajar cemerlang rayu bantuan untuk yuran kemasukan ke UM - Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Nusantara

Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Nusantara

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik / B40 / asnaf di Malaysia / Indonesia / Singapura yang memerlukan bantuan. Sumbangan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang terdapat di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top

Kuala Kangsar - Seorang ibu tunggal yang kehilangan pendapatannya berikutan pelaksanaan PKP kini buntu memikirkan nasib anaknya yang di...

Ibu pelajar cemerlang rayu bantuan untuk yuran kemasukan ke UMKuala Kangsar - Seorang ibu tunggal yang kehilangan pendapatannya berikutan pelaksanaan PKP kini buntu memikirkan nasib anaknya yang ditawarkan pendidikan di Universiti Malaya.

Siti Khatijah Md Tahir, 38, mengatakan bahawa dia terdesak untuk mengumpulkan wang untuk membiayai kos pengajian itu selain keperluan anak perempuannya, Puteri Najiha Azni, 18, yang ditawarkan Asasi dalam Sains Fizikal di universiti itu.

Dia mengatakan bahawa dia memerlukan RM1,950 untuk membolehkan anaknya meneruskan pendidikannya.

"Saya berjuang untuk mengumpulkan wang untuk menampung kos sara hidup, tuisyen kuliah, dan yuran perkhidmatan berjumlah RM1,950 sebelum tarikh kemasukan ke universiti pada 27 Jun," katanya.

Dia mengatakan bahawa dia telah berpisah dengan bekas suaminya selama setahun sebelum mengalami keletihan.

"Itulah sebabnya saya terpaksa berhenti kerja sebagai pengemas barang di sebuah motel Februari lalu dan membuat perniagaan sendiri dengan menjual nasi lemak.

"Namun, pelaksanaan PKP sejak 18 Maret menyebabkan dia sekarang tinggal di rumah angkatnya dan kini hanya menyara hidup dengan membuat bantal kekabu untuk perbelanjaan hariannya.

"Sebelum saya dan suami berpisah, kehidupan keluarga kami sukar. Ketiga-tiga anak, termasuk seorang yang masih dalam jagaan saya, dan yang berusia 21 tahun bekerja sebagai pembantu restoran dengan pendapatan RM40 sehari," katanya.

Siti Katijah mengatakan bahawa dia bimbang jika dia gagal membayar yuran yang diperlukan, anaknya akan melepaskan peluang untuk melanjutkan pelajaran di bidang yang diminati.

"Ini seterusnya meletakkan harapan kita kepadanya untuk mengubah nasib keluarganya," katanya ketika ditemui di rumah angkatnya di Kampung Basong, Kuala Kangsar.

Sementara itu, Puteri Najiha, yang memperoleh keputusan 8A 2B dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tahun lalu, mengatakan bahawa gurunya di sekolahnya juga menaruh harapan tinggi untuk dia melanjutkan pelajaran sehingga menjadi jurutera.

Katanya, RM1,950 hanya diperlukan untuk bayaran pada semester pertama, tidak termasuk perbelanjaan lain seperti keperluan dan peralatan harian, makanan, caj pemeriksaan kesihatan, komputer riba dan sebagainya.

"Saya bimbang sekiranya saya tidak berpeluang membayar pembayaran pada tarikh akhir saya yang akan datang, ini juga akan menjadi peluang bagi saya untuk mengubah nasib keluarga yang menjalani kehidupan yang sukar.

"Dalam jangka pendek, sukar bagi kita untuk mengumpulkan wang termasuk mendapatkan bantuan dari mana-mana agensi kerajaan kerana ia harus melalui proses yang panjang," katanya yang sebelumnya pernah bersekolah di Sekolah Menengah Bukit Jana di Kamunting, Taiping.

Orang ramai yang ingin membantu Puteri Najiha boleh membuat sumbangan ke akaun bank berikut atas nama Siti Khatijah binti Md Tahir:

Progress:

RM1950 raised

Goal: RM1950blog counter views

0 comments:

Kongsi Portal Ini