Ibu tunggal dan anak-anak dalam kegelapan tidak mampu bayar bil tertunggak - KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik / B40 / asnaf di Malaysia yang memerlukan bantuan. Sumbangan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang terdapat di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top
Tumpat - Keperluan asas manusia seperti air dan elektrik sepatutnya tidak menjadi beban untuk mereka yang dalam kesusahan. Rumah pusaka ...

Ibu tunggal dan anak-anak dalam kegelapan tidak mampu bayar bil tertunggak


Tumpat - Keperluan asas manusia seperti air dan elektrik sepatutnya tidak menjadi beban untuk mereka yang dalam kesusahan. Rumah pusaka yang didiami ibu tunggal Dahalia Said, 39, dan keluarga di Kampung Berangan Masjid sudah bergelap kira-kira dua tahun lalu kerana tidak mampu membayar bil elektrik yang tertunggak sehingga mencecah RM2,126.85.

Kesempitan hidup yang dialami lima beranak ini menyebabkan mereka terpaksa hidup di rumah usang itu dengan dinding dan atap di bahagian dapur berlubang dan hampir runtuh dimakan anai-anai.

Katanya, anak-anak menggunakan lilin untuk menyiapkan kerja sekolah manakala peralatan elektrik lain seperti peti sejuk dan mesin basuh sudah lama tidak berfungsi.

Dahalia yang bekerja sebagai jurujual di sebuah pasar raya dengan pendapatan kasar RM1,100 membelanjakan wang berkenaan untuk menyara empat anak, Harith Denial Zamizam, 18, sedang menunggu keputusan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia dan Harith Daiyan Zamizam, 16, pelatih di Giat Mara Tumpat.

Dua lagi, Harithah Zayani, 13, bersekolah di Sekolah Menengah Kebangsaan Berangan dan Husna Izara Nordin, 8, bersekolah di Sekolah Kebangsaan Berangan 1, Tumpat.

“Gaji yang saya dapat setiap bulan digunakan untuk makan dan minum kami sekeluarga. Biasanya makan nasi goreng dengan telur hancur sahaja. Kadang-kadang ada lauk ikan dan jarang juga dapat makan ayam," katanya ketika ditemui di rumahnya.

Menurut Dahalia, kelengkapan persekolahan dan wang saku anak-anak juga menggunakan wang gaji tersebut dan anaknya juga terpaksa meminjam baju sukan daripada sepupu mereka kerana tidak mampu membeli pakaian itu.

"Kali terakhir saya menjelaskan bil sebanyak RM477 pada 3 Februari 2016 dan selepas itu tidak mampu lagi membayarnya sehinggalah kemudahan itu dipotong pada tahun 2018.

“Kalau makan minum pun ikat perut, macam mana saya nak jelaskan bil yang mencecah lebih RM2,000 itu. Saya memang tidak ada duit.

Dinding dan rumah yang roboh pun tidak dapat dibaiki kerana tidak ada wang dan hanya ditutup dengan kanvas bagu mengelak dimasuki air hujan.

“Ada jiran yang kasihan pada kami membantu dengan membenarkan kami menyambung elektrik daripada rumahnya sejak tiga minggu lalu tetapi saya tidak tahu sampai bila hendak meminjam dari jiran dan sudah tentu saya perlu bayar kepadanya,” katanya.

Dahalia juga berharap dapat menyediakan rumah yang selesa untuk anak-anaknya yang sedang membesar.

Bagi mereka yang ingin membantu keluarga ini boleh salurkan ke akaun bank berikut atas nama Dahalia Said atau hubunginya:

011-51115101
Progress:

RM0 raised

Goal: RM2127blog counter views

0 comments:

Kongsi Portal Ini