Mulanya bayi kerap muntah, kemudian disahkan hidap Tumor tahap 4 - Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik / B40 / asnaf di Malaysia yang memerlukan bantuan. Sumbangan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang terdapat di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top

Kuala Lumpur - Pada mulanya dia akan kerap muntah-muntah apabila diberi minum susu yang turut disertai dengan kahak. Namun disebabkan te...

Mulanya bayi kerap muntah, kemudian disahkan hidap Tumor tahap 4


Kuala Lumpur - Pada mulanya dia akan kerap muntah-muntah apabila diberi minum susu yang turut disertai dengan kahak. Namun disebabkan terlalu risau melihat keadaaan anaknya berterusan begini, suami isteri ini membawa si kecil mereka ke klinik dan doktor memaklumkan ia hanya virus biasa yang berlaku disebabkan kuman tambahan daripada abangnya yang ketika itu batuk dan kerap mencium pipi adiknya.

Sewaktu dilahirkan Atikah adalah seorang bayi yang tampak normal, namun pada 6 Jun yang lalu satu berita diterima, yang begitu pahit untuk ditelan bagi pasangan Anuar Husin dan Kamarul Ain Khosim. Doktor mengesahkan bayi itu menghidap Embryonal Tumor with Multilayered Rosettes tahap 4.

Lantas jawapan itu melegakan hati mereka, namun ia tidak berhenti setakat itu sahaja kerana bayi Atikah masih lagi muntah. Lebih memeranjatkan, selepas muntah mata Atikah kelihatan juling lantas membawa semula anaknya sekali lagi ke klinik disebabkan muntahnya lebih dari 10 kali.

Kemudian, bayi Atikah melalui prosedur CT Scan bagi mengenal pasti penyakitnya. Lalu doktor mengesahkan ada ketumbuhan di otak anaknya yang semakin membesar dan menyekat saluran air di kepala. 

8 Oktober: Atikah menjalani pembedahan kecemasan pada malam tersebut supaya dapat memasukkan shunt untuk keluarkan air dalam kepala supaya senang untuk melakukan pembedahan buang ketumbuhan. 

15 Oktober: Ketumbahan hampir 80% berjaya dibuang dan sampel ketumbuhan dihantar ke Hospital Kuala Lumpur. Selepas dua hari pembedahan, air dan darah keluar menerusi jahitan sehingga menyebabkan Atikah demam panas sawan. 

Kemudian sekali lagi pada 23 Oktober, doktor melakukan jahitan semula di kawasan tempat bedah bagi mengelak darah dan air keluar. Lebih menyedihkan, selepas tiga minggu sampel pembedahan dihantar ke HKL, doktor mengesahkan bayi Atikah menghidap kanser otak tahap empat. Kanser itu berada dalam otak dan telah merebak ke saraf tunjang. 

Disebabkan ada kanser, maka kes anak mereka dirujuk ke Hospital Wanita dan Kanak-Kanak Kuala Lumpur dan menjalani rawatan kemoterapi yang terpaksa dilakukan selama empat hari berturut- turut selama 24 jam tanpa henti. 

5 Disember : Atikah sekali lagi perlu menjalani kemoterapi tetapi ditangguhkan kerana terdapat lubang di kepalanya. Anak kecil itu perlu menjalani pembedahan kali keempat terlebih dahulu sebelum sambung kemoterapi.

Dia yang sebelum ini berniaga kuih kini terpaksa sepenuhya menumpu perhatian kepada anak bongsunya itu dan tiga lagi anakya yang masing-masing berumur 3,7 dan 9 tahun. Kini, keluarga kecil ini hanya bergantung kepada gaji suaminya sahaja yang bekerja sebagai polis bantuan di Bandar Utama. 

Orang ramai yang ingin menghulurkan bantuan boleh menyalurkan sumbangan anda ke akaun ibunya seperti di bawah atas nama Kamarul Ain binti Khosim:

019-2493498
Progress:

RM0 raised

Goal: RM2000blog counter views

0 comments:

Kongsi Portal Ini