Ibu mohon bantuan bayar kos rawatan anak hidap sakit ‘Tumor Wilms’ - Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik / B40 / asnaf di Malaysia yang memerlukan bantuan. Sumbangan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang terdapat di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top

Kubang Kerian - Pada tanggal 29 Februari 2018 Adik Mohd Alif Nasrulhuq bin Rosmadi disahkan menghidap kanser buah pinggang sebelah kiri ...

Ibu mohon bantuan bayar kos rawatan anak hidap sakit ‘Tumor Wilms’


Kubang Kerian - Pada tanggal 29 Februari 2018 Adik Mohd Alif Nasrulhuq bin Rosmadi disahkan menghidap kanser buah pinggang sebelah kiri tahap 3. Luluh hati kami sekeluarga mendengar perkhabaran seperti itu.

Kemudian pada 11 Mac 2018, adik Aliff dikehendaki untuk melalui proses pembedahan pembuangan buah pinggang sebelah kiri kerana kanser sudah pun merebak dan meroskkan buah pinggang sebelah kiri adik Alif. Kami dengan berat hati dan redha hanya berserah kepada Allah.

Tidak dapat dibayangkan perasaan seorang ibu apabila anak yang dikandung selama 9 bulan menghidapi sakit kronik dan keadaan kesihatan anak ini dilihat semakin serius. Tambah perit lagi, apabila keadaan kewangan keluarga tidak mencukupi untuk menampung perbelanjaan rawatan hospital yang tinggi.

Seperti nasib seorang ibu muda, Zairazma memiliki seorang anak penghidap Tumor Wilms atau lazimnya turut disebut nephroblastoma iaitu ketumbuhan di buah pinggang. Tumor ini menyebabkan gejala seperti lebam di dalam perut. Ia juga disertai gejala seperti demam, sakit, mual dan selera makan yang rendah.

Selepas pembedahan buah pinggang sebelah kiri, doktor memaklumkan bahawa limpa adik Alif juga terpaksa dibuang kerana sel kanser nya sudah merebak dan limpa terpaksa dipotong keluar bersama buah pinggang sebelah kiri. Ketumbuhan bersalut buah pinggang dan limpa.

Adik Alif merupakan penghidap kanser Wilms Tumour iaitu kanser buah pinggang kronik stage 4. Adik Alif sekarang ini sekarang menjalani rawatan di Hospital Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian untuk sesi kimoterapi. Anak saya telah membuat pembedahan yang besar iaitu membuang buah pinggang belah kiri dan limpa.

Sehubungan itu, saya tidak lagi dapat menampung kos-kos ulang alik kerap ke hospital. Saya merupakan seorang ibu yang tidak bekerja hanya melakukan dropship sahaja. 

Suami berkerja tetapi pendapatan banya sekadar RM1000 denga menyara 2 lagi anak yang bersekolah. Bantuan dari PeKa sekadar RM100 dan JKM RM150 sahaja itu pun tidak mencukupi dari segi kewangan.

Disebabkan ada kitaran kimoterapi yang banyak menyebabkan perlu berulang alik ke hospital yang memerlukan perbelanjaan yang banyak dan bil hospital pun banyak yang tertunggak. Dengan ini saya merayu agar warga Facebook atau mana-mana badan yang dapat membantu sedikit sebanyak kos rawatan Alif selama sesi kimoterapi. Jika tidak dapat membantu dari segi kewangan bantu dengan share post ini sudah memandai bagi saya.

Semoga urusan adik Aliff sekeluarga dipermudahkan dan anak kecil ini diberi kesembuhan supaya dapat menjalani kehidupan seperti kanak-kanak lain.

Buat anda yang ingin menghulurkan bantuan kewangan kepada keluarga ini, boleh berbuat demikian ke akaun bank berikut milik Zairazma Bte Ghani:

Zairazma
Progress:

RM0 raised

Goal: RM2000blog counter views

0 comments:

Kongsi Portal Ini