Mekanik OKU luah rasa sedih pelanggan kurang di bengkel keretanya - Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik / B40 / asnaf di Malaysia yang memerlukan bantuan. Sumbangan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang terdapat di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top

Melaka - "Patutlah orang tak nak hantar kereta ke bengkel saya untuk dibaiki, rupa-rupanya orang kasihan tengok saya buat kerja. Ja...

Mekanik OKU luah rasa sedih pelanggan kurang di bengkel keretanya


Melaka - "Patutlah orang tak nak hantar kereta ke bengkel saya untuk dibaiki, rupa-rupanya orang kasihan tengok saya buat kerja. Jangan kasihankan saya." Itulah luahan seorang mekanik OKU dengan gelaran Pak Busu di Batu Hampar, Melaka.

Rezeki setiap orang adalah berbeza, ada yang bekerja keras, rezekinya lebih. Kalau yang biasa-biasa mungkin rezeki dia luar biasa. Itu semua milik dan ujian Allah. Kita perlu tahu, di dunia hanya ujian bagi kita.

Walau berat ujian itu, tidaklah diuji melainkan sekadar kemampuan kita. Jangan berputus asa, teruskan berdoa dan tawakal.

Seperti perkongsian daripada seorang lelaki ‘istimewa’ dimana dia tidak mempunyai kaki dan tangan yang sempurna tetapi dengan kecekalan diri sebagai ‘ketua keluarga’, dia sanggup berkorban.

Pemilik Facebook, Pak Busu memuat naik satu kiriman di laman Facebooknya mengenai pelanggan di bengkelnya semakin berkurang kerana katanya pelanggan kesian tengok keadaan dirinya.

Sepatutnye korang semua, kesiankan anak bini saya nak makan ape nanti. Ini dah tanggunggjawab saya buat keje.

Cari rezeki bagi anak bini makan, bagi duit perbelanjaan anak sekolah harian, bayar bil api air, bayar sewa rumah dan macam-macam lagi.

Sape-sape yang kereta rosak tu, hantarlah ke bengkel “IM Auto Garage”. Bagi saya buat keje, dapatler saya bagi anak bini makan untuk meneruskn kehidupan nie.

Kegigihan yang ditunjukkan oleh Pak Busu sememangnya memberi inspirasi kepada orang di luar sana tentang kekurangan diri tidak bermakna tidak boleh berjaya.

Rata-rata netizen meninggalkan komen yang pelbagai serta doa untuk Pak Busu dan keluarga. Orang ramai terutama di Melaka sokonglah bengkel ini supaya dia terus dapat mencari rezeki. Sila hubungi Pak Busu, IM Auto Garage melalui:blog counter views

0 comments:

Kongsi Portal Ini