Hulurkan bantuan untuk kanak-kanak hidap sakit jantung kompleks - KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik / B40 / asnaf di Malaysia yang memerlukan bantuan. Sumbangan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang terdapat di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top
Padang Terap - Seorang ibu dari Kuala Nerang dekat sini memohon bantuan orang ramai untuk membeli bateri baharu mesin bantuan pernafasan...

Hulurkan bantuan untuk kanak-kanak hidap sakit jantung kompleks


Padang Terap - Seorang ibu dari Kuala Nerang dekat sini memohon bantuan orang ramai untuk membeli bateri baharu mesin bantuan pernafasan anak lelakinya yang menderita penyakit jantung kompleks sejak lahir.

Annur Syakirah Mahazir, 23, berkata bateri itu rosak hampir 11 bulan lepas sekali gus menyukarkan pergerakan Muhammad Rayyan Mikail Mohd Yazid, lima tahun, yang antaranya mengalami masalah saluran injap jantung bocor, saluran pernafasan sempit, jantung berlubang serta masalah paru-paru kronik.

"Kalau bateri ini tidak ada susah untuk bawak Rayyan keluar ke hospital misalnya, pernah sekali bawa dia ke hospital tanpa pakai mesin bantuan pernafasan ini, oksigen dia drop hingga kena marah dengan doktor. Di rumah kita boleh pasang guna elektrik, namun jika bekalan elektrik tiba-tiba tiada, mendatangkan masalah juga kepada dia.

"Dia bergantung kepada mesin ini waktu tidur malam dan siang, selebihnya dia ada buka juga kalau nak main.

Tetapi memang kena bergantung hidup dengan mesin ini sahaja. Sebab itu doktor cakap untuk panjangkan umur dia, kena pakai mesin ini sahaja. Mesin bantuan pernafasan yang kami ada ini pun hasil bantuan orang lain," katanya.

Katanya, mereka tidak mampu membeli bateri baharu berharga RM4,500 itu kerana mengalami kekangan kewangan memandangkan suaminya Mohd Yazid Lazim, 28, hanya bekerja sebagai penoreh getah manakala Annur yang kini mengandung juga tidak bekerja kerana menjaga anak sulungnya itu.

Annur berkata suaminya perlu membelanjakan kira-kira RM1,100 setiap bulan bagi membeli susu khas untuk anaknya itu, tidak termasuk keperluan lain seperti lampin pakai buang dan kos berulang-alik ke Hospital Sultanah Bahiyah bagi rawatan susulan lima hingga enam kali sebulan.

Katanya, mereka sekeluarga mendapat bantuan dari JKM sebanyak RM350 sebulan manakala suaminya pula pemegang kad OKU kerana buta mata sebelah kiri akibat kemalangan sebelum mereka berkahwin lagi.

Orang ramai yang ingin menghulurkan bantuan berbentuk wang tunai boleh berbuat demikian menerusi akaun bank berikut atas nama Annur Syakirah atau menghubunginya:

013-8610858
Progress:

RM0 raised

Goal: RM4500

0 comments:

Kongsi Portal Ini