Ibu pohon doakan dan bantu dua anaknya hidap masalah jantung kronik - Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Nusantara

Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Nusantara

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik / B40 / asnaf di Malaysia / Indonesia / Singapura yang memerlukan bantuan. Sumbangan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang terdapat di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top

Serdang - Farah Idayu mempunyai tiga orang anak namun dia mendapat ujian besar. Anak kedua dan ketiganya disahkan mempunyai masalah jantu...

Ibu pohon doakan dan bantu dua anaknya hidap masalah jantung kronik


Serdang - Farah Idayu mempunyai tiga orang anak namun dia mendapat ujian besar. Anak kedua dan ketiganya disahkan mempunyai masalah jantung kronik dan beberapa komplikasi lain sejurus selepas dilahirkan.

Doktor mengesahkan anak kedua, Fatihah mempunyai masalah jantung dan perlu dirujuk ke Hospital Serdang. Makin Fatihah membesar, dia bakal menghidapi banyak komplikasi dan makin kerap perlu dirawat di hospital. IJN juga menolak kes Fatihah kerana dia tiada pembuluh darah.

Anak ketiga Nur Aisyah pula yang baru berusia 3 bulan, dilahirkan pada 12/6/19. Selepas dilahirkan dia dikejarkan terus ke NICU HTJ dan doktor kanak kanak mengesahkan Aisyah menghidapi masalah jantung berlubang VSD + PDA + ASD dan bakal dipindahkan ke Hospital Serdang bulan Disember ini.

Doktor masih dalam perancangan untuk melakukan pembedahan keatas Aisyah. Dia masih kecil jadi doctor masih memantau keadaanya. Suami saya pula bekerja di pasar malam dan berbekalkan gaji harian RM50. Kalau dia pergi kerja ada gaji dan kalau dia terpaksa menjaga anak di wad sebab anak nombor dua masuk wad (saya yang akan jaga anak lain di rumah), dia tiada gaji kerana terpaksa mengambil cuti.

Kalau Fatihah kerap keluar masuk wad, suami tak dapat pergi ke kerja jadi kami memang tiada duit. Kadang-kadang terpaksa menyatu makanan sebab saya perlu dahulukan Fatihah serta Aisyah yang terpaksa minum susu khas yang agak mahal. Kos untuk susu Aisyah hampir RM350 manakala susu Fatihah mencecah RM400 sebulan. 

Kami turut mendapat bantuan daripada Baitulmal sebanyak RM400 untuk setahun. JKM pula kami mendapat RM200, tetapi tidak boleh memohon untuk anak nombor tiga kata JKM. Hidup saya agak tertekan kerana saya anak yatim piatu dan tiada tempat untuk bergantung harap. 

Saya reda apabila doktor sahkan Fatihah hanya mampu hidup selama 15 tahun sahaja tapi saya yakin dengan kuasa Allah. Tak mungkin disebabkan dia tiada harapan untuk hidup, bantuan untuknya diabaikan.

Saya dengan rendah hati mohon doakan dan bantu anak saya. Bagi yang ingin menghulurkan bantuan boleh salurkan ke akaun bank berikut atas nama Farah Idayu binti Mohd Shah atau boleh hubunginya:

017-2381446
Progress:

RM0 raised

Goal: RM10000

0 comments:

Kongsi Portal Ini