Keluarga pohon bantuan anak hidap tulang belakang bengkok (Scoliosis) - KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik di Malaysia yang memerlukan bantuan. Sumbangan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang terdapat di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top
Pasir Mas - Lima tahun yang lalu seorang doktor mencadangkan pembedahan memasukkan besi dan 18 skru untuk masalah tulang belakang bengkok...

Keluarga pohon bantuan anak hidap tulang belakang bengkok (Scoliosis)


Pasir Mas - Lima tahun yang lalu seorang doktor mencadangkan pembedahan memasukkan besi dan 18 skru untuk masalah tulang belakang bengkok (Scoliosis).

Walau bagaimanapun, disebabkan kekangan kewangan yang dihadapi oleh keluarga, Muhamad Syawal Ramli, 11, terpaksa bertahan kerana kos yang terlibat dalam operasi RM30,000.

Disebabkan kelewatan, keadaan Muhamad Syawal semakin bertambah apabila korden tulang belakangnya turut menjejaskan tubuhnya.

Pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Salor yang berusia lima tahun juga mengalami sesak nafas dan loya apabila berjalan atau berdiri kerana tulang belakang yang tidak dapat mengekalkan beratnya.

Bapanya, Ramli Omar, 55, berkata beliau telah mendapatkan bantuan dari pelbagai pihak untuk sumbangan kepada anak keenam dari tujuh adik beradik itu, tetapi setakat ini dia tidak menerima apa-apa jawapan.

"Saya hanya pekerja am di jabatan kerajaan dan mendapat pendapatan kira-kira RM1,000 sebulan. "Bagaimanakah saya dapat menjimatkan wang jika sudah cukup untuk menghabiskan masa dan semua anak masih belajar dan kosnya banyak," katanya di rumahnya di Kampung Teluk Kandis, Pasir Mas.

Ramli berkata anaknya juga kurang berpeluang untuk bersekolah, terutamanya apabila dia batuk yang menyebabkan sesak nafas.

Beliau berkata sekolah itu bekerjasama untuk membolehkan buku teks dibiarkan di dalam bilik darjah untuk mengurangkan berat beg yang diperlukan untuk memanjat tangga ke tingkat tiga.

"Saya tertanya-tanya bagaimana lagi untuk mencari sumber kewangan untuk mendapatkan pembedahan secepat mungkin kerana anak saya semakin teruk.

"Kedudukan tidurnya juga tidak boleh berehat selain yang lain dan kaki kirinya harus membengkok untuk menstabilkan kedudukannya.

"Ia boleh dikatakan bahawa dia sering dirujuk ke klinik atau hospital kerana sesak nafas akibat masalah tulang belakang yang berkaitan dengan sistem pernafasan," katanya.

Ramli berkata doktor diberitahu pembedahan untuk memasukkan 18 skru itu adalah permulaan dan akan digantikan dengan pembedahan lain selepas beberapa tahun bergantung kepada perubahan fizikalnya.

Orang yang ingin membantu boleh memberi sumbangan kepada Ramli melalui:

Progress:

RM0 raised

Goal: RM500

0 comments:

Kongsi Portal Ini