Pengorbanan seorang ibu menjaga anak hidap penyakit Muscular Dystrophy - Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik / B40 / asnaf di Malaysia yang memerlukan bantuan. Sumbangan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang terdapat di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top

Kuala Lumpur - Tiada sesiapa pun pernah meminta untuk dilahirkan berbeza dengan insan lain. Malah, tidak pernah terdetik dalam hati kita ...

Pengorbanan seorang ibu menjaga anak hidap penyakit Muscular Dystrophy


Kuala Lumpur - Tiada sesiapa pun pernah meminta untuk dilahirkan berbeza dengan insan lain. Malah, tidak pernah terdetik dalam hati kita untuk hidup bergantung dengan simpati orang lain sehingga akhir hayat.

Hal ini kerana setiap daripada kita pasti mengimpikan kehidupan bahagia bersama keluarga dan rakan-rakan yang memberikan kegembiraan selain mampu menggapai cita-cita untuk menjadi seorang yang berjaya dan membahagiakan keluarga serta orang tersayang.

Namun, takdir Tuhan tiada siapa yang pernah tahu dan mampu menekanya. Panas yang disangka hingga ke petang rupanya hujan di tengah hari.

Pada saat manusia normal lain menjalani kehidupan dengan bahagia dan bernafas bebas dengan udara nyaman, masih ada insan yang terpaksa bergantung dengan mesin pernafasan bagi meneruskan hidup.

Begitulah takdir hidup yang terpaksa dilalui oleh J. Kanesan, 29, apabila disahkan menghidap sejenis penyakit ganjil sehingga membuatkan dia tidak mampu bernafas dengan baik. Ekoran itu, dia hanya mampu terlantar, mengharapkan ‘belas ihsan’ daripada mesin bantuan pernafasan untuk terus hidup.

Dilahirkan sebagai bayi yang comel dan sihat, namun ketika Kanesan menginjak usia enam tahun, dia disahkan menghidap penyakit Muscular Dystrophy (MD), sejenis penyakit otot jarang jumpa (rare disease) yang membuatkan seluruh badannya lumpuh manakala sistem pernafasan menjadi lemah.

Sejak itu, kehidupan kanak-kanaknya mula berubah. Ototnya menjadi semakin hilang fungsi sehingga tidak mampu lagi berjalan. Kanesan hanya mampu merangkak jika mahu bergerak ke mana-mana ketika usianya menginjak 11 tahun.

Ibunya, K. Indrani, 56, berkata, akibat penyakit itu, anak bongsunya hanya mampu menghabiskan persekolahan di peringkat rendah dan tidak sempat merasakan alam persekolahan menengah kerana tidak mampu berjalan atau duduk dengan betul.

“Ketika memasuki usia enam tahun, dia menunjukkan tanda-tanda penyakit ini iaitu tubuhnya yang sihat menjadi semakin kurus dari sehari ke sehari. Selain itu, dia kurang berselera untuk makan dan bernafas dengan sangat laju membuatkan saya mengambil keputusan untuk membawanya berjumpa doktor.

“Hati saya sedih bila doktor sahkan anak saya menghidap penyakit ganjil yang akan mengubah hidupnya buat selama-lamanya. Dia juga terpaksa menggunakan mesin bantuan pernafasan sepanjang hayat kerana tidak dapat bernafas dengan baik,” ujarnya ketika ditemui S2 di kediamannya di Projek Perumahan Rakyat (PPR) Seri Semarak, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Meniti hari demi hari, tahun terus berganti, mata ibu yang sayu itu menyaksikan perubahan anak yang semakin meningkat dewasa, namun semakin tidak berdaya dan terbaring lesu.

Bagi Kanesan pula, dia menganggap ini sebagai satu perjalanan hidup yang harus ditempuhi dengan tabah. Dia bersyukur kerana mempunyai ibu dan keluarga yang sangat menyayanginya sepenuh hati.

“Saya sedih kerana ketika masih mampu bergerak dahulu, saya sangat suka melukis dan menyunting video kerana saya mempunyai akaun YouTube saya sendiri. Itu yang saya lakukan untuk menjana pendapatan.

“Melalui ‘review’ di YouTube, saya boleh meraih pendapatan sekitar RM400 dalam sebulan. Dapatlah saya bantu ibu membeli keperluan perubatan saya. Namun kini, saya tidak boleh melakukan itu lagi kerana tangan saya sudah tidak sekuat dahulu,” ujarnya yang merupakan anak bongsu daripada empat beradik.

Tambahnya, dia kini hanya mampu menonton tutorial menghasilkan video di YouTube bagi mengisi masa senggang.

Keadaan Kanesan yang memerlukan bantuan mesin pernafasan sepanjang masa merungsingkan hati si ibu apabila memikirkan risiko jika gangguan bekalan elektrik.

Hal ini kerana, Kanesan tidak boleh ‘berpisah’ langsung dengan mesin itu walaupun sebentar.

“Kanesan bergantung sepenuhnya pada mesin ini untuk hidup. Jika dicabut sekejap pun, dia tidak boleh bernafas dengan betul dan mula berasa pening.

“Kadang-kadang apabila bekalan elektrik terputus atau terganggu, saya akan membeli bateri untuk menjana tenaga kepada mesin berkenaan yang berharga RM5,000. Tetapi bateri itu hanya boleh bertahan sehingga empat jam sahaja,” jelasnya yang merupakan ibu tunggal.

Biarpun hanya bekerja sebagai penjual sayur dan ikan dengan keuntungan bersih sehari sekitar RM50, Indrani tidak kisah memerah keringat tuanya untuk memenuhi keperluan perubatan Kanesan yang agak besar. Seawal pukul 5 pagi, Indrani akan keluar berniaga dan hanya pulang ke rumah sekitar pukul 1 petang.

“Bila saya keluar bekerja, kakak Kanesan yang tinggal di kawasan perumahan yang sama akan datang menjaganya dan selepas habis bekerja, saya pula akan menjaganya.

“Anak-anak yang lain turut membantu tetapi saya kena kerja juga kerana kos untuk penyelenggaraan mesin bantuan pernafasan agak mahal. Ada peralatan yang perlu diselenggara secara bulanan dan tahunan,” jelasnya.

Indrani berkata, walaupun pendapatan keluarga tidak mencukupi, dia tetap membelanjakan sekitar RM500 sebulan untuk keperluan Kanesan seperti lampin pakai buang, susu dan penyelenggaraan mesin bantuan pernafasan.

“Saya kerja hanya untuk dia. Duit saya semuanya saya bagi untuk kegunaannya kerana saya tahu anak saya lebih memerlukannya,” jelasnya.

Sumbangan kepada keluarga ini boleh disalurkan melalui akaun bank berikut atas nama Indrani A/P Krishnan atau menghubunginya:

018-2045603
Progress:

RM0 raised

Goal: RM500

0 comments:

Kongsi Portal Ini