Suami isteri penyayang sanggup ikat perut bela 80 ekor kucing - Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik / B40 / asnaf di Malaysia yang memerlukan bantuan. Sumbangan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang terdapat di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top

Alor Gajah - Abu Zarin Sanny tidak pernah lokek untuk berkongsi rezeki dengan 80 ekor kucing peliharaannya biarpun gajinya sebagai seoran...

Suami isteri penyayang sanggup ikat perut bela 80 ekor kucing


Alor Gajah - Abu Zarin Sanny tidak pernah lokek untuk berkongsi rezeki dengan 80 ekor kucing peliharaannya biarpun gajinya sebagai seorang jurupam stesen minyak hanya RM1,100 sebulan.

Lelaki berusia 60 tahun itu menghabiskan kira-kira RM780 sebulan, lebih separuh daripada gajinya untuk membeli makanan haiwan tersebut. Menerusi posting yang dikongsikan oleh laman Facebook Kelab Pencinta Kucing Malaysia pada Isnin, Abu Zarin dikatakan sanggup mengikat perut demi memastikan kucing-kucingnya dapat makan. 

“Saya ni muka sahaja nampak garang, tapi hati saya penyayang. Saya hanya tinggal berdua je dengan isteri, saya anggap kucing-kucing ni macam anak sendiri. “Saya lebih utamakan kucing-kucing, saya tak kisah kalau makan ala kadar je. Tapi, tak pernah tak cukup makan, pandailah bajet-bajet,” katanya .
Kata Abu Zarin, dia sudah menganggap kucing-kucing itu sebagai anaknya kerana tidak dikurniakan cahaya mata sejak mendirikan rumah tangga 15 tahun lalu. Tambah lelaki itu, hatinya mudah tersentuh apabila melihat tiada siapa yang peduli dengan kucing jalanan. 

“Saya memang jenis sayang kucing… kalau kucing mati, saya memang akan menangis. “Saya tak suka binatang dianiayai, dilanggar dan ditendang. Saya memang pantang kalau tengok manusia yang tak berhati perut buat macam tu pada haiwan. “Janganlah buat macam tu dengan binatang walaupun pada seekor anjing. 

Kalau tak suka pun, halau jelah, tapi jangan apa-apakannya,” ujarnya dalam nada sayu. Menurut Abu Zarin, sebelum ini dia tidak dapat berbuat demikian kerana tinggal di taman perumahan di Seri Manjung, Perak. 

Katanya, tidak ramai jiran tetangga yang selesa jika tinggal dekat dengan kediaman yang memelihara banyak kucing. Namun, selepas berpindah ke kampung halamannya di Simpang Ampat, Alor Gajah, Melaka, Abu Zarin dapat membina ruang khas untuk meletakkan sangkar kucingnya. 

Selain menggunakan wang pendapatannya untuk membeli makanan kucing dan membaiki sangkar yang usang. “Dekat tempat kerja saya ni ada banyak bahan buangan seperti kotak, botol dan tin. Sambil-sambil tu saya ambil dan jual untuk tampung kos beli makanan kucing. “Tapi, bukan banyak pun yang dapat. Gaji saya dalam RM1,100, itu pun belum potong Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), lepas tolak itu ini, dapatlah dalam RM800 lebih sebulan,” ujarnya. 

Dengan pendapatan sebanyak itu, Abu Zarin hanya mampu memberikan tiga skup kecil makanan sehari kepada setiap kucingnya. Dalam pada itu, pasangan tersebut mengalu-alukan jika ada pihak yang sudi menyumbangkan makanan kucing dan wang tambahan untuk menampung kos membela haiwan tersebut. Orang ramai yang berminat untuk menyampaikan sumbangan boleh menghubungi Abu Zarin di talian berikut:

017-6514293
Progress:

RM0 raised

Goal: RM500

0 comments:

Kongsi Portal Ini