Watak Hello Kitty untuk mencari rezeki di sekitar bandar Kuantan - KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik / B40 / asnaf di Malaysia yang memerlukan bantuan. Sumbangan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang terdapat di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top
Kuantan - Memakai baju kurung bunga yang sudah lusuh dan tudung ungu, Siti Endon Ismail, 56, keluar dari rumah kayu yang usang di Kampung...

Watak Hello Kitty untuk mencari rezeki di sekitar bandar Kuantan


Kuantan - Memakai baju kurung bunga yang sudah lusuh dan tudung ungu, Siti Endon Ismail, 56, keluar dari rumah kayu yang usang di Kampung Tengah di sini.

Sama seperti hari lain, dia membawa beg kanvas yang mengandungi kostum Hello Kitty, sebagai sebahagian daripada rutin kerja beliau.

Sebelum mengunci pintu rumah, dia melihat ke dalam dan bercakap dengan nada kasih sayang seorang ibu: "Jaga diri baik-baik ya anak, emak nak pergi kerja."

Adalah mudah untuk berfikir bahawa ibu tunggal mengucapkan selamat tinggal kepada anak-anaknya, berdasarkan kasih sayang yang dipamerkannya.

Pada hakikatnya, dia mengucapkan selamat tinggal kepada kucingnya, yang dia anggap sebagai anak-anaknya.

"Kucing saya mencintai saya tanpa syarat," katanya, sambil menambah bahawa dia mempunyai lebih daripada 50 kucing di rumah, termasuk menyimpang.

"Saya sering pulang ke rumah untuk bekerja dengan hati yang berat. Sebelum saya pergi, saya pastikan saya membersihkan dan memberi makan kepada kucing, termasuk memberikan ubat mereka yang sakit dan meletakkan anak kucing itu ke dalam sangkar, "katanya di rumah dua bilik di sini semalam.

Bagi ramai, mudah untuk melihat bagaimana cintanya untuk kucing terbukti dalam apa yang dia lakukan - memakai kostum kucing Jepun yang popular.

Siti Endon, wajah di belakang kostum Hello Kitty di Teluk Chempedak, yang imejnya menjadi viral baru-baru ini, juga memiliki kostum kucing Jepun yang lain iaitu Doraemon.

"Saya mempunyai kostum Hello Kitty dan Doraemon, yang saya beli dengan harga RM600 setiap satu di Kuala Lumpur tiga tahun lalu.

"Jika salah satu pakaian koyak, saya akan membaikinya kerana saya tidak mampu membeli yang baru, yang boleh menelan kos sehingga RM1,000 bergantung pada kualiti bahan," katanya.

"Saya berada di pantai hampir setiap hari antara pukul 10 pagi dan tengah malam, dan sehingga awal pagi pada hujung minggu atau hari cuti umum. Ketika hujan, saya berlindung di kedai-kedai berdekatan. "

Semasa hujung minggu dan cuti umum, apabila pantai dikemas antara jam 10 malam dan 3 pagi, Siti Endon akan bersidang sehingga keesokan harinya kerana dia tidak mempunyai pengangkutan untuk pulang ke rumah.

"Tiada perkhidmatan Bas Rapid Kuantan selepas tengah malam. Jadi saya beristirahat di kedai-kedai berhampiran dan mengambil bas pertama pada 6.20 pagi untuk pulang ke rumah.

"Kedai makanan segera dan pengendali restoran di pantai mengenali saya. Mereka membenarkan saya berehat di tempat mereka. "

Apabila media tiba di rumahnya semalam, Siti Endon berpakaian kostum Hello Kitty merah jambu. "Saya memastikan bahawa pakaian berada dalam keadaan baik dan bahawa butang dan zip adalah utuh.

"Jika saya mempunyai kerosakan pakaian almari, hari saya akan hancur," katanya sambil menambah bahawa dia mempunyai empat set pakaian Hello Kitty di merah, merah jambu, kuning dan ungu.

Antara cabaran yang dia hadapi dalam "pekerjaan" beliau termasuk memakai pakaian Hello Kitty pada hari yang panas dan mengendalikan orang ramai yang agresif.

"Ada kalanya kanak-kanak menarik pakaian saya apabila mereka mahu mengambil gambar dengan saya. Ada juga yang menarik topeng kepala. Orang lain bertanya sama ada saya seorang gadis muda atau mengatakan bahawa saya kelihatan hodoh. "

Ia hanya apabila dia berada di rumah bahawa Siti Endon mendapati cinta tanpa syarat dari kucingnya.

"Setiap nama mempunyai nama. Terdapat Salim, Murni dan Karim. Saya cuba membawa mereka ke pantai dengan saya, tetapi pemandu bas akan memarahi saya. Kadang-kadang saya akan menyelinap mereka ke dalam bas dengan saya, "katanya dengan ketawa.

"Kadang, orang menawarkan untuk membeli kucing saya, tetapi saya tidak akan berpisah dengan mereka. Bagaimanakah saya boleh menjual anak-anak saya? "Katanya, sambil memeluk kucing coklatnya yang dipanggil Jimi.

Siti Endon berkata dia adalah satu-satunya wanita yang berpakaian di pantai. "Terdapat watak super hero di sini juga. Saya mengenakan caj kira-kira RM300 sejam untuk acara peribadi, tetapi kanak-kanak hari ini mahu melihat Ultraman. "

Siti Endon berkata dia tidak pernah menetapkan harga bagi orang ramai untuk mengambil gambar dengannya dalam kostum Hello Kitty. "Ada yang meletakkan wang di kotak saya, sementara yang lain berjalan pergi."
Beliau berkata beliau menerima RM300 sebulan dari Majlis Kepercayaan Agama dan Melayu Islam Pahang. Dia mengeluarkan RM400 untuk disewa bulanan.

"Apabila saya mempunyai wang pada masa akan datang, saya ingin menyewa sebuah kedai kecil untuk menjual makanan kucing, menyewakan pakaian dan hal-hal lain yang berkaitan dengan kucing. Saya telah mendedikasikan hidup saya kepada kucing. Saya akan terus melakukan ini sehingga nafas terakhir saya. "

Sewaktu dia menyapu keringat di wajahnya, Siti Endon berkata dia akan bekerja semasa cuti Tahun Baru Cina. "Apabila saya boleh mendapat sedikit wang tambahan," katanya dengan senyuman.


Progress:

RM0 raised

Goal: RM500

0 comments:

Kongsi Portal Ini