Pelajar Tahun 6 bakal duduki UPSR hidap kanser limfoma perlu bantuan - Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik / B40 / asnaf di Malaysia yang memerlukan bantuan. Sumbangan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang terdapat di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top

Alor Setar - “Doktor memaklumkan sel darah putih dalam badan saya agak tinggi menyebabkan saya kerap pening, hilang selera makan dan cep...

Pelajar Tahun 6 bakal duduki UPSR hidap kanser limfoma perlu bantuan


Alor Setar - “Doktor memaklumkan sel darah putih dalam badan saya agak tinggi menyebabkan saya kerap pening, hilang selera makan dan cepat letih,” kata Nurin Amira Mohd Khairi, 12.

Nurin Amira yang menghidap kanser limfoma limfomblastik sejak dua tahun lalu, kini terpaksa berehat di rumah menyebabkan pelajarannya terganggu sedangkan murid Tahun Enam Sekolah Kebangsaan Sultanah Asma itu dijadual menduduki peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah pada tahun ini. 

Bapanya, Mohd Khairi Mohamad, 39, berkata, anaknya itu perlu menjalani rawatan dan proses kemoterapi di Hospital Pulau Pinang setiap bulan mengikuti janji temu ditetapkan doktor. Katanya, beliau risau melihat keadaan anak sulung daripada dua beradik itu kerana setiap minggu hanya dapat hadir ke sekolah sehari atau dua kali sahaja disebabkan cepat letih. 

“Sebelum ini hasil pemeriksaan darah setiap bulan di HPP menunjukkan ia semakin baik, cuma bulan lalu doktor memberitahu sel darah putihnya agak tinggi sedikit. Nurin perlu berehat “Disebabkan itu dia perlu berehat di rumah kerana saya bimbang dia pengsan di sekolah,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Langgar, semalam. 

Mohd Khairi, seorang kakitangan swasta berkata, pendapatannya bulanannya RM1,200 tidak mampu menyara isteri dan seorang lagi anak berusia sembilan tahun. Katanya, Nurin Amira seorang anak yang pintar dan pernah memperoleh tempat pertama dalam peperiksaan di sekolah tahun lalu, namun disebabkan sakit sejak akhir-akhir ini dia tertinggal dalam banyak mata pelajaran. 

“Disebabkan itu kami terpaksa memberi Nurin minum susu formula khas beharga RM80 satu tin dan dia memerlukan antara tujuh hingga lapan tin sebulan,” katanya.

Orang ramai yang ingin menyalurkan sumbangan boleh berbuat demikian melalui akaun bank bapanya, Mohd Khairi atau menghubungi talian:

018-9427134
Progress:

RM0 raised

Goal: RM1000

0 comments:

Kongsi Portal Ini