Pasangan suami isteri mencari ibu kandung kanak-kanak lelaki berusia 4 tahun - KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik / B40 / asnaf di Malaysia yang memerlukan bantuan. Sumbangan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang terdapat di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top
Kota Tinggi - Pasangan suami isteri memohon kerjasama orang ramai yang mengetahui maklumat mengenai ibu kandung kepada seorang kanak-kanak...

Pasangan suami isteri mencari ibu kandung kanak-kanak lelaki berusia 4 tahun


Kota Tinggi - Pasangan suami isteri memohon kerjasama orang ramai yang mengetahui maklumat mengenai ibu kandung kepada seorang kanak-kanak lelaki empat tahun yang dijaga sejak berusia 44 hari bagi memudahkan urusan pengambilan anak angkat.

Naziana Zainal, 39, berkata, dia menerima kanak-kanak yang diberi nama Mohamad Qayyum Nizam Abdullah itu 4 April 2015 di sebuah restoran di Bandar Kota Tinggi yang diserahkan sendiri oleh ibu kandungnya yang dikenali sebagai Samsiah Tumin.

“Saya hanya mengenali ibu kandung Mohamad Qayyum yang tinggal sementara di rumah ibu saudaranya yang juga kakitangan di tempat saya bekerja di Ladang Bukit Payung, Kota Tinggi. “Ibu kandung Mohamad Qayyum meminta saya menjaga anaknya itu untuk tiga bulan sementara dia mencari kerja.

“Namun, selepas tempoh itu sehingga ke hari ini, wanita berkenaan tidak muncul mengambil anaknya, malah nombor telefon yang diberikannya juga sudah bertukar milik menyebabkan kami gagal menghubunginya,” katanya.

Naziana berkata, dia dan suami, Mohd Nor Wardi, 41, tidak mempunyai masalah untuk menjadikan Mohamad Qayyum sebagai anak angkat memandangkan sudah menjaganya sejak bayi dan membesar bersama dua anak kandungnya masing-masing berusia 10 dan tujuh tahun.

Katanya, kerjasama wanita itu amat diperlukan bagi membolehkan proses pengambilan anak angkat di Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) berjalan lancar.

“Ibu kandung Mohamad Qayyum perlu menandatangani Surat Keizinan Pengangkatan untuk proses ini,” katanya yang juga hanya mengetahui bapa kandung kanak-kanak itu berasal dari Sarawak.

Sementara itu, pada 24 Januari lalu, Harian Metro ada menyiarkan berita mengenai JKM Johor Bahru yang sedang mengesan seorang wanita untuk menyelesaikan masalah dokumen pengenalan diri bagi membolehkan dua anak lelakinya yang kini di bawah jagaan agensi itu supaya dapat ke sekolah.

Difahamkan, dua kanak-kanak itu, Muhammad Aiman, 8 dan abangnya, Muhammad Aidil Alfian, 9, juga adalah anak kandung kepada Samsiah.

Kedua-dua kanak-kanak itu gagal didaftar ke sekolah berikutan tidak memiliki sijil kelahiran. Samsiah dikatakan meminta bantuan jiran di Ulu Tiram, untuk menjaga dua beradik itu buat sementara kerana mahu bertemu rakannya, tahun lalu.

Sesiapa yang mempunyai maklumat mengenai Samsiah boleh menghubungi Naziana di talian 019-7679458 atau Mohd Nor, 019-7120804.

0 comments:

Kongsi Portal Ini