Dua beradik ditinggalkan merayu ibu kandung pulang ke pangkuan mereka - KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik di Malaysia yang memerlukan bantuan. Sumbangan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang terdapat di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top
Sungai Petani - Dua beradik merayu ibu kandung mereka pulang selepas kali terakhir bertemu pada 2017. Dua beradik ini tinggal bersama ib...

Dua beradik ditinggalkan merayu ibu kandung pulang ke pangkuan mereka


Sungai Petani - Dua beradik merayu ibu kandung mereka pulang selepas kali terakhir bertemu pada 2017. Dua beradik ini tinggal bersama ibu dan bapa saudara sejak ibu menghilangkan diri.

Selain rindukan wajah kesayangan itu, Nur Qisna Balqis, 13, dan Nur Aleesya Balqis Mohamed Shah Rezan, 9, memerlukan kehadiran ibu mereka, Nur Asilah Mat Lazim,33, bagi melengkapkan dokumentasi sepermana yang diminta pihak sekolah, diuruskan segera. 

Kedua-duanya kini tinggal bersama ibu saudara, Noraza Mat Lazim, 40, di rumah pusaka arwah datuk mereka di Taman Sri Tanjung, Sungai Layar. Menurut Noraza, ibu kandung mereka ditemui kali terakhir ketika kematian bapanya dua tahun lalu, namun dikatakan menghilangkan diri bersama suami sehingga kini. 

“Setakat ini, saya dan suami, Mat Tabri Mohamad Bahadon, 44, membesarkan mereka di rumah pusaka ini bersama dua lagi anak kami berusia 18 dan 1 tahun,” katanya. Menurutnya, Nur Asilah pada mulanya menghilangkan diri sejak 2013 iaitu selepas kematian ibunya. “Selepas ibu meninggal dunia, dia hanya balik pada 2017 untuk menziarahi bapa meninggal, itu pun sekejap saja” katanya.

Wanita itu dikhabarkan berada sekitar Sungai Petani dan Alor Setar, namun gagal untuk dijejaki di mana lokasi sebenar mereka berada. Difahamkan, tindakan Nur Asilah dipercayai berpunca daripada masalah rumah tangga dan tidak mampu menguruskan keluarga setelah tiada pendapatan tetap. “Sejak itu, kami membesarkan anak-anak ini seperti anak sendiri. 

"Tapi, kami merayu agar Nur Asilah pulang untuk menguruskan apa yang patut yang diperlukan pihak sekolah kerana kedua-dua anak ini terpilih menyertai satu temasya sukan Taekwando, yang dijadualkan berlangsung di Thailand Mac nanti, yang dibantu pengurusan pihak sekolah," katanya. 

“Oleh itu, pihak sekolah mahukan segala dokumen diperlukan, dilengkapkan bagi memastikan perjalanan ke sana lancar,” katanya. Pendedahan juga dibuat bagi memudahkan pengurusan dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat dan Jabatan Pendaaran Negara bagi urusan pengambilan penjagaan kanak-kanak dan permohonan pasport ke luar negara. 

Katanya, mana-mana pihak yang mengenali Nur Asilah atau ternampak wanita itu diminta menghubungi talian 014-3411776. Laporan polis mengenai kehilangan itu telah dibuat di Ibu Pejabat Polis Daerah Kuala Muda.

0 comments:

Kongsi Portal Ini