Keluarga susah tidak mampu beri anak minum susu - Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Inisiatif KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik / B40 / asnaf di Malaysia yang memerlukan bantuan. Sumbangan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang terdapat di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top
Bachok - “Selama ini dia rajin mengambil upah memotong rumput, memasang pendawaian, membaiki paip dan buat kerja kampung. Dapatlah upah ...

Keluarga susah tidak mampu beri anak minum susu


Bachok - “Selama ini dia rajin mengambil upah memotong rumput, memasang pendawaian, membaiki paip dan buat kerja kampung. Dapatlah upah RM300 ke RM350 seminggu, tetapi kini tiada lagi.

“Kehidupan kami yang sekadar cukup makan semakin terhimpit dan terpaksa menagih simpati jiran untuk makan minum dan keperluan harian lain.

“Pernah ada ketika dua hari kami kehabisan makanan dan sudah lama tidak beli susu dan lampin pakai buang anak disebabkan tiada wang,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Cherang Hangus, Jelawat di Bachok.

Nabilah berkata, untuk mengisi perut anaknya, dia hanya memasak nasi kosong yang dimakan tanpa lauk atau berkuahkan budu, manakala menggantikan susu dengan air kosong atau teh.

“Pernah suatu ketika saya menangis tanpa henti kerana memikirkan nasib anak, namun kini saya reda dan kuat kerana mereka. Sepatutnya saya bersyukur kerana suami masih hidup walaupun koma 15 hari selepas kemalangan itu,” katanya.

Anaknya, Muhammad Izzat Izhan, 8; Nurul Izzah Izzati, 7; Muhammad Izzu Izzuddin, 2, dan Nurul Irma Syafiqa, 1, memahami derita mereka.

Dia juga memberitahu menerima bantuan kewangan penduduk kampung dan berjimat cermat dengan sumbangan itu memandangkan suami masih perlu menjadi rawatan susulan dan fisioterapi di HUSM Kubang Kerian.

Orang ramai yang mahu membantu keluarga itu boleh menyalur bantuan ke akaun bank berikut atas nama Nabilah Bahri:

Progress:

RM0 raised

Goal: RM500

0 comments:

Kongsi Portal Ini