Bagaimana Food Bank Malaysia Beroperasi - KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

KCPbantu - Laman Bantuan Sosial Setempat Rakyat Malaysia

Saluran setempat memaparkan senarai golongan kurang bernasib baik di Malaysia yang memerlukan bantuan. Bantuan boleh disalurkan terus kepada pemohon berdasarkan maklumat yang ada di dalam artikel. Sebarang urusan atau pertanyaan sila emel ke: [email protected]

Advertisement Top
Program Food Bank Malaysia menjadi titik permulaan kepada usaha kerajaan meringankan kesan kenaikan kos sara hidup dan mengurangkan pemba...

Bagaimana Food Bank Malaysia Beroperasi


Program Food Bank Malaysia menjadi titik permulaan kepada usaha kerajaan meringankan kesan kenaikan kos sara hidup dan mengurangkan pembaziran makanan di kalangan rakyat Malaysia.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, berkata program yang dalam peringkat percubaan itu satu inisiatif untuk mengumpul makanan yang dihasilkan daripada peruncitan, perhotelan dan restoran, untuk diagihkan lebihan makanan untuk golongan kurang berkemampuan.

Beliau berkata, program dikendalikan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) akan dilaksanakan menerusi dua fasa iaitu projek perintis bermula sejak Ogos sehingga Disember ini, manakala fasa kedua iaitu pelaksanaan secara menyeluruh di seluruh negara bermula Januari 2019.

Golongan sasar bagi program ini adalah penerima yang terdiri daripada isi rumah berpendapatan kurang RM930 sebulan dan berdasarkan maklumat eKasih, seramai 186,354 ketua isi rumah berada dalam paras garis kemiskinan.

“Melalui Program Food Bank Malaysia ini juga, bantuan akan disalurkan kepada rumah kebajikan yang berdaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) yang menempatkan anak yatim dan warga emas,” katanya.

Selain membantu menangani kos sara hidup, Program Food Bank Malaysia juga bertujuan mewujudkan struktur pengurusan lebihan makanan lebih tersusun.

Objektif Program Food Bank Malaysia juga adalah untuk membantu industri peruncitan yang mana program ini dapat mengatasi pembaziran makanan.

Program Food Bank ini turut menjemput syarikat pasaraya, pengilang dan industri perhotelan untuk turut serta bersama-sama KPDNHEP dalam menjayakan Program Food Bank Malaysia ini.

0 comments:

Kongsi Portal Ini